A galaxis őrzői: 3. rész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A galaxis őrzői: 3. rész
(Guardians of the Galaxy Vol. 3.)
2023-as amerikai film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
Rendező James Gunn
Producer Kevin Feige
Alapmű
Műfaj
Forgatókönyvíró James Gunn
Főszerepben
Zene John Murphy
Operatőr Henry Braham
Vágó
 • Craig Wood
 • Fred Raskin
Gyártás
Gyártó Marvel Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 150 perc
Költségvetés 250 000 000 $
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti adó Disney+
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
 • 358 995 815 $ (2023. augusztus 20., Amerikai Egyesült Államok)
 • 845 555 777 $ (2023. szeptember 10., világszerte)
Kronológia
ElőzőA Hangya és a Darázs: Kvantumánia
KövetkezőMarvelek
Kapcsolódó film
Kapcsolódó műsor Én vagyok Groot
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A galaxis őrzői: 3. rész témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A galaxis őrzői: 3. rész[1] (eredeti cím: Guardians of the Galaxy vol 3.) 2023-ban bemutatásra kerülő amerikai szuperhősfilm, amelyet James Gunn rendezett és írt. Gyártója a Marvel Studios, forgalmazója a Walt Disney Studios Motion Pictures. Ez a film folytatása a 2017-ben bemutatott A galaxis őrzői vol. 2. című filmnek, egyúttal a Marvel-moziuniverzum (MCU) harminckettedik filmje. A főszerepben Chris Pratt, Zoë Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Karen Gillan, Pom Klementieff, Sean Gunn, Sylvester Stallone és Will Poulter látható.

A film tervek szerint 2023. május 5-én jelenik meg az Amerikai Egyesült Államokban, míg Magyarországon egy nappal előbb, 2023. május 4-én.

Cselekmény[szerkesztés]

A galaxis őrzői a főhadiszállásukat az újjáépített Tudástérben alakították ki. Egy késő esti órában megtámadja őket Adam Warlock, egy uralkodó, akit főpapnő, Ayesha hozott létre, bosszúból, mert ellopták a tulajdonát. Adam legyőzi az őrzők nagy részét és súlyosan megsebesíti Mordályt. Az őrzők nem tudják ellátni Mordály sebeit a belé ágyazott gyilkos kapcsoló miatt. Elhatározzák, hogy elutaznak az Orgoszférába, az Orgocorp főhadiszállására, abban a reményben, hogy megtalálják a felülíró kódot.

Miközben Mordály eszméletlenül fekszik, felidézi a múltját. Mosómedvebébiként kísérleti alanyként kísérletezett rajta az Evolúció Mestere, egy tudós, aki minden állati életformát antropomorf fajjá akart fejleszteni, hogy létrehozza az Ellenföldet. Mordály összebarátkozott a többi kísérleti alannyal: egy Lylla nevű vidrával, egy Fogas nevű rozmárral és egy Padló nevű nyúllal. Az Evolúció Mesterét megdöbbentette Mordály képessége, hogy rájött az antropomorfizációs folyamat hibájára, bár egyben dühös is volt, hogy Mordály meg tudott oldani egy olyan problémát, amit ő nem. Az Evolúció Mestere tökéletesítette a folyamatot Mordály tanácsaival, de aztán közölte vele, hogy ő és barátai nem lesznek részei az új Földjének, és elrendelte, hogy Mordály agyát vegyék ki, a többi kísérleti alanyt pedig égessék el. Mordály megpróbált elmenekülni a barátaival, de az Evolúció Mestere ezt megsejtette, és megölte Lyllát. Mordály feldühödve szétmarcangolta az arcát, mielőtt még két őrt lelőtt volna, de Fogas és Padló meghaltak a káoszban. Mordály ellopott egy űrhajót, és elmenekült.

A jelenben az őrzőknek a Fosztogatók és a vonakodó Gamora segít abban, hogy beszivárogjanak az Orgocorpba, amely az Evolúció Mestere tulajdonában lévő fedőcég. Visszaszerzik Mordály aktáját, csakhogy felfedezik, hogy a felülbírálási kódot eltávolították belőle. A csoport azt feltételezi, hogy Theel, az Evolúció Mesterének egyik tanácsadója töltötte le azt egy külső memóriabankra, amelyet a fejére telepítettek. Arra következtetnek, hogy ez csapda lehet, de Gamora akarata ellenére mégis elindulnak. Ayesha és Adam követi őket, akiket az Evolúció Mestere utasított, hogy szerezzék vissza Mordályt.

Az Ellenföldre érkezve a csapatnak egy denevérszerű humanoid család segít Theel nyomára bukkanni. Drax és Mantis Gamorával és Mordállyal maradnak, míg Quill, Groot és Nebula az Evolúció Mesterének hajójához utazik. Útközben megfigyelik, hogy az Ellenföld lakossága tökéletlen életet él. Nebulát az Evolúció Mesterét őrző őrök arra kényszerítik, hogy a hajó előtt várakozzon, miközben Quill és Groot felszáll a hajóra. Drax és Mantis üldözőbe veszi Quill csapatát. Egy Csatamalac nevű teremtmény megpróbálja elfogni Mordályt, de Gamora meghiúsítja, mielőtt Adam megölné.

Miközben az Evolúció Mestere vitatkozik a civilizációjáról, Quill rámutat, hogy a teremtményei nem olyan tökéletesek, mint állítja; ennek tudatában az Evolúció Mestere elkezdi az Ellenföld tervezett elpusztítását, amely elpusztít minden életet a bolygón. Adam Ayesha megmentésére siet, de sikertelenül. Amikor az Evolúció Mesterének hajója pályára áll, Quill és Groot Theel kíséretében kiugrik, biztonságosan a földre siklik, és visszaszerzi tőle a memóriabankot. Gamora megérkezik a hajóval, hogy megmentse őket, míg Nebula, Mantis és Drax felszállnak az Evolúció Mesterének hajójára, hogy megmentsék az immár eltűnt Quillt és Grootot. Miközben Quill csoportja megpróbál hozzáférni a felülíró kódhoz, Mordály halálközeli élményben részesül, ahol Lylla, Fogas és Padló találkozik vele. Lylla elmondja neki, hogy még nem jött el az ő ideje. Mivel Quill a felülbírálási kóddal kikapcsolja a gyilkos kapcsolót, és megmenti Mordály életét.

Mantis, Nebula és Drax több száz bebörtönzött gyermekre bukkannak az Evolúció Mesterének hajóján, mielőtt elfogják őket, és egy kamrába kerülnek a szörnyű Abiliszkekkel. Mantisnek sikerül megszelídítenie és összebarátkoznia az Abiliszkekkel, és ők hárman megszöknek a kamrából, mielőtt újra találkoznak Quill csoportjával, és legyőzik az Evolúció Mesterének seregét. Kraglin és Kozmó megérkezik a Tudástérrel, és Kozmó egy telekinetikus alagutat hoz létre, amely összeköti Tudásteret az Evolúció Mesterének hajójával, hogy kiszabadíthassák a foglyul ejtett gyerekeket. Adam újra támad, de az őrzők megkímélik és megmentik a haláltól. Mordály bebörtönzött földi állatokat fedez fel a hajón, köztük mosómedvebébiket is, így kénytelen megbékélni mosómedvebeli mivoltával. Megtámadja őt az őrült Evolúció Mestere, de a többi őrző megérkezik, és együtt legyőzik őt, aki így a saját hajóján pusztul el. Az őrzők megmentik a megmaradt állatokat, és a Tudástér fedélzetére vezetik őket. Quill majdnem meghal, amikor megpróbál átkelni a Tudástérre, de Adam megmenti.

A csata után Quill feloszlatja az őrzőket, és Mordályra bízza a kapitányi posztot, mielőtt visszamegy a Földre, hogy újra találkozzon a nagyapjával. Mantis az Abiliszkekkel indul önfelfedező útra, Gamora újraegyesül a Fosztogatókkal, Nebula és Drax pedig a Tudástérben maradnak, hogy felneveljék a megmentett gyerekeket.

A stáblista közepén az új őrzők, akiket Mordály, a felnőtt Groot, Kozmó, Kraglin, Adam, Phyla és Blurp alkotnak, új küldetésre indulnak Kryloron. A stáblista után Quill újra kapcsolatba kerül a nagyapjával.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[2] Leírás
Peter Quill / Űrlord Chris Pratt[3] Miller Zoltán A galaxis őrzőinek félig emberi, félig égi vezetője, akit gyermekkorában elraboltak a Földről, és egy Fosztogató nevű idegen tolvajok és csempészek csoportja nevelte fel.
Gamora Zoë Saldana[3] Solecki Janka A galaxis őrzői egykori tagja. Thanos nevelt lánya, Nebula testvére. Thanos megöli, de egy múltbeli énje a jelenben marad. A Fosztogatók vezetője.
Drax, a pusztító Dave Bautista[3] Ifj. Jászai László A galaxis őrzői harcos tagja. A családját Ronan megölte Thanos megbízásából.
Nebula Karen Gillan[4] Varga Gabriella A galaxis őrzői tagja. Thanos örökbefogadott lánya és Gamora testvére.
Mantis Pom Klementieff[5] Bogdányi Titanilla A galaxis őrzői empatikus erővel rendelkező tagja. Quill féltestvére.
Groot Vin Diesel[3] Dézsy Szabó Gábor A galaxis őrzői faszerű tagja. Mordály cinkosa.
Mordály Bradley Cooper[3] Kálloy Molnár Péter A galaxis őrzői tagja. Egy genetikailag módosított mosómedve.
Kraglin Obfonteri Sean Gunn[6] Szatmári Attila Az őrzők tagja, Yondu volt első tisztje.
Az Evolúció Mestere Chukwudi Iwuji Szirtes Balázs Tudós az Ellenföldről, aki hibrid lények létrehozására specializálódott, és Mordály alkotója, aki minden élőlényt erőszakkal egy "különleges fajjá" akar fejleszteni.
Adam Warlock Will Poulter[7] Dér Zsolt Hatalmas mesterséges lény, akit Ayesha azért hozott létre, hogy elpusztítsa az őrzőket.
Ayesha Elizabeth Debicki Bertalan Ágnes Az arany főpapnő és a szuverén nép vezetője. Ebben a szerepkörben teremtette meg Adam Warlockot, hogy elpusztítsa az őrzőket.
Kozmó Maria Bakalova Kereki Anna Az őrzők tagja, aki egy értelmes kutya, aki pszionikus képességeket fejlesztett ki, miután a Szovjetunió az űrbe küldte.
Stakar Ogord Sylvester Stallone[8] Gáti Oszkár A Fosztogatók magas rangú tisztje.
Lylla Linda Cardellini Bognár Anna Genetikailag módosított vidra, aki Mordály társa és szerelme.
Fogas Asim Chaudhry Schnell Ádám Genetikailag módosított rozmár.
Padló Mikaela Hoover Haffner Anikó Genetikailag módosított nyúl.
Karja mester Nathan Fillion Bede-Fazekas Szabolcs Az Orgocorp katonája.
Juram Daniela Melchior Katona Kinga Az Orgocorp recepciósa.
Vim rögzítő Miriam Shor Hábermann Lívia Az Evolúció Mesterének tudományos gondolkodású csatlósai
Theel rögzítő Nico Santos Hannus Zoltán
Martinex Michael Rosenbaum Barát Attila A Fosztogatók tagja.
Phyla Kai Zen Clemann Sánta Zoé Az Evolúció Mestere egyik idegen gyermek foglya.
Csatamalac Judy Greer Kis-Kovács Luca Kiborg disznó, aki az Evolúció Mesterének dolgozik.
Behemót Reinaldo Faberlle Menszátor Héresz Attila Kiborg madár, aki szintén az Evolúció Mesterének dolgozik.
Mainframe Tara Strong Csarkó Bettina A Fosztogatók tagja.
Bróker Christopher Fairbank Fodor Tamás Kereskedő.
Bzermikitokolok Rhett Miller Nem szólal meg Űrlénybanda vezetője.
Blurp Dee Bradley Baker Eredeti hang Szőrös F'saki, aki a Fosztogatók háziállata.
Jason Quill Gregg Henry Kajtár Róbert Quill nagyapja.
Yondu Udonta Michael Rooker Scherer Péter A fosztogatók korábbi kékbőrű kalóza, aki Quill apa figurája és az Őrzők volt tagja. Megmentette a fia életét, de ezzel ő meghalt.
Howard, a kacsa Seth Green Kassai Károly Kacsaszerű lény.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Disney Character Voices International megbízásából a Mafilm Audio Kft. készítette el.

Megjelenés[szerkesztés]

A film 2023. május 5-én került a mozikba.[9] A filmet eredetileg 2020. május 1-jén akarták bemutatni, mielőtt törölték volna az időpontot.[10] Az MCU ötödik fázisának a része.[11]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2021. november 8-án kezdődött a Georgia állambeli Atlantában, a Hot Christmas munkacímmel.[12] Henry Braham operatőrként működik közre, miután már a 2. résznél is így tett.[13] A forgatás a tervek szerint 2019 januárjában vagy februárjában kezdődött volna, mielőtt Gunnt kirúgták.[14]

Folytatás[szerkesztés]

Gunn 2017 áprilisában elmondta, hogy egy negyedik Őrzők-filmre is sor kerülhet, bár valószínűleg egy új karaktercsoportra fog összpontosítani, mivel Gunn úgy tervezte, hogy a 3. részben lezárja az előző filmek csapatának történetét.[15] Később szeptemberben Gunn úgy érezte, hogy nem valószínű, hogy visszatér egy újabb Őrzők filmhez, de megjegyezte, továbbra is együtt fog dolgozni a Marvel Studios-szal más projekteken, amelyekben az Őrzők és a kozmikus karakterek szerepelnek.[16] Gunn egyik ilyen projektje egy Drax és Mantis köré épülő film lesz, amelyet Bautista „briliánsnak” nevezett.[17] 2021 májusában azonban Bautista nem hallott további híreket ezzel kapcsolatban, mivel úgy érezte, hogy a Marvel Studios „nem nagyon érdeklődik iránta, vagy nem illeszkedik a dolgok ütemezésébe”. Gunn 2019 szeptemberében elmondta, hogy a 3. rész lesz az utolsó Őrzők-filmje, amit 2021 májusában meg is erősített.[18] 2021 júliusában Gillan kifejezte, hogy a 3. rész után is szívesen játszaná Nebula szerepét.[19]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A galaxis őrzői: 3. rész. Fórum Hungary. (Hozzáférés: 2023. március 14.)
 2. A galaxis őrzői: 3. rész magyar hangjai. ISzDb. (Hozzáférés: 2023. május 9.)
 3. a b c d e Kit, Borys: Robert Downey Jr.'s Massive Payday Tops 'Avengers: Endgame' Star Deals. The Hollywood Reporter , 2019. április 30. [2019. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 4. Schager, Nick: Karen Gillan on the Future of Nebula Post-'Avengers: Endgame' and James Gunn's Return to 'Guardians'. The Daily Beast , 2019. május 13. [2019. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 5. Agar, Chris: Chris Pratt Confirms Guardians of the Galaxy 3 Films Next Year. Screen Rant , 2018. május 3. [2018. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 6. Tramel, Jimmie: Tulsa-bound actor Sean Gunn knows Marvel-ous details, but can't share yet. Tulsa World , 2018. szeptember 23. [2018. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 7. Kroll, Justin: 'Guardians Of The Galaxy Vol. 3': Will Poulter To Play Adam Warlock In Next Installment Of Marvel Franchise. Deadline Hollywood , 2021. október 11. [2021. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 8. DeVore, Britta: Sylvester Stallone Confirms His Return to the MCU in 'Guardians of the Galaxy Vol. 3'. Collider , 2021. november 12. [2021. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 9. Couch, Aaron: Marvel Unveils 'Black Panther II' Title, First 'Eternals' Footage and More. The Hollywood Reporter , 2021. május 3. [2021. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 10. Barnhardt, Adam: Guardians of the Galay Vol. 3: James Gunn Updates Rumored Release Date. ComicBook.com , 2020. május 26. [2020. május 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 11. Paige, Rachel: All of the Marvel Studios News Coming out of The Walt Disney Company's 2020 Investor Day Presentation. Marvel.com , 2020. december 11. [2020. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 12. Prasad, R.A. Karthik: Guardians of the Galaxy Vol. 3 Production Pushed To 2021, Working Title Revealed. Pursue News , 2018. október 18. [2018. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 13. Gunn, James [@JamesGunn]: Michael Bonvillain is shooting #Peacemaker for me and I'm loving working with him. Henry is shooting Flash, I believe, and then he'll be working with me again on Vol 3 later this year., 2021. február 4. [2021. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 14. Staley, Brandon: Chris Pratt Confirms Guardians of the Galaxy Vol. 3 Will Film in January. Comic Book Resources , 2018. június 1. [2018. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 15. Verhoeven, Beatrice: James Gunn Says a Fourth 'Guardians of the Galaxy' Would Follow a Different Group. TheWrap , 2017. április 28. [2021. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 16. Holmes, Adam: How James Gunn Feels About A Possible Guardians of the Galaxy 4. CinemaBlend , 2017. szeptember 21. [2017. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 17. Sandwell, Ian: Marvel's Dave Bautista addresses Drax's future after Guardians of the Galaxy 3, 2021. május 5. [2021. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
 18. Barnhardt, Adam: Guardians of the Galaxy: James Gunn Still Plans for Vol. 3 to Be His Last Movie in Franchise. ComicBook.com , 2021. május 4. [2021. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
 19. Davids, Brian: Karen Gillan on 'Gunpowder Milkshake,' 'Guardians of the Galaxy 3' and Nebula's Future. The Hollywood Reporter , 2021. július 16. [2021. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Guardians of the Galaxy Vol. 3
A Wikimédia Commons tartalmaz A galaxis őrzői: 3. rész témájú médiaállományokat.