Pókember: Idegenben

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pókember: Idegenben
(Spider-Man: Far from Home)
2019-es amerikai film
Rendező Jon Watts
Producer
Vezető producer Stan Lee
AlapműPókember
Műfaj szuperhősfilm, akció, sci-fi, fantasy
Forgatókönyvíró
  • Chris McKenna
  • Erik Sommers
Főszerepben
Zene Michael Giacchino
Operatőr Matthew J. Lloyd
Vágó
  • Dan Lebental
  • Leigh Folsom-Boyd
Jelmeztervező Anna B. Sheppard
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Játékidő 129 perc
Költségvetés 160 000 000 USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/25270/2019)
Bevétel 866 700 000 USD[1]
Kronológia
ElőzőBosszúállók: Végjáték
KövetkezőFekete Özvegy
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Pókember: Idegenben témájú médiaállományokat.

A Pókember: Idegenben (eredeti cím: Spider-Man: Far From Home) 2019-es amerikai szuperhősfilm, gyártója a Columbia Pictures és a Marvel Studios, forgalmazója a Sony Pictures Releasing. Ez a film folytatása a 2017-ben bemutatott Pókember: Hazatérés című filmnek, egyúttal a Marvel moziuniverzum (MCU) huszonharmadik filmje. A film rendezője Jon Watts, írója Chris McKenna és Erik Sommers. A főszereplők Tom Holland, mint címszereplő Pókember, Zendaya, Marisa Tomei, Jake Gyllenhaal, Cobie Smulders és Samuel L. Jackson.

A film bemutatója az Amerikai Egyesült Államokban 2019. július 2., Magyarországon július 4., szinkronizálva.

Cselekménye[szerkesztés]

Ixtenco-ban, Nick Fury és Maria Hill egy természetellenes ciklon helyszínéhez érkezve belebotlanak a Föld Elementálba. Később egy szuperképességekkel rendelkező férfi, Quentin Beck megérkezik és megküzd a szörnnyel. New Yorkban, a Midtown-i Természettudományi és Technológiai Gimnáziumban újrakezdik a tanévet, hogy a diákok, akik vissza "pittyentek" nyolc hónappal ezelőtt, tudjanak alkalmazkodni. A gimi rendez egy két hetes kirándulást Európában, ahol Peter Parker, aki még mindig nehezen viseli mentora, Tony Stark halálát, azt tervezi, hogy elmondja az érzelmeit az egyik osztálytársa, MJ iránt és, hogy elkerülje a hősösködést. Egy hajléktalan szálló nyitóestjén, amit a nagynénje, May szervezett, Happy Hogan szól Peter-nek, hogy Nick Fury hívni fogja, de Peter elutasítja a hívást. Ezután Peter elmegy az estre, miután egy riporter kérdez tőle, mint Pókembertől, egy kérdést Tony Stark-ról.

Peter és osztálytársai elutaznak Velencébe, ahol résztvevői lesznek a Víz Elementál támadásának, ami hatalmas pusztítást okoz a városban. Beck is megérkezik és elpusztítja a lényt, amíg Peter is próbál segíteni. Fury találkozik Peter-rel és odaadja neki Stark szemüvegét, amit azért szánt neki, ha át kell vennie az ő helyét. A szemüveg el lett látva egy "E.D.I.T.H." nevű mesterséges intelligenciával, ami be tud lépni a Stark Industries adatbázisába és képes egy óriás orbitális fegyverszállítót irányítani. Beck azt állítja, hogy az Elementálok megölték a családját és valóságát, ahol élt, ami egyike a Multiverzum többezer valóságának. Peter nem fogadja Fury hívását, de Fury átirányítja a kirándulás útitervét Prágába, ahol a Tűz Elementál készül támadni. Egy helyi karneválon csap le, ahol Beck, Peter segítségével, megöli a lényt. Fury és Hill meghívják Peter-t és Beck-et Berlinbe, ahol egy új szuperhős csapat megalakításáról terveznek tárgyalást tartani. Peter érdemesnek tartaja Beck-et, arra, hogy átvegye Stark helyét, ezért odaadja neki a szemüveget, amit Stark szánt neki odaadni. Nem tudva erről, Beck-ről kiderül, hogy egykor egy holgrafikai-illuzió specialista volt a Stark Industries-nál, ahonnan kirúgták a személyisége miatt és most egy csapat ex-Stark alkalmazottat vezet és fejlett projektor drónokat használ, hogy szimulálhassa az Elementálokat és így akkor elhiteti az emberekkel, hogy ő egy hős.

MJ rájön, hogy Peter Pókember. Együtt rájönnek, hogy egy darabka törmelék, amit MJ talált a karneváli csatán, az egy projektor, ami megmutat egy szimulációt a Levegő Elementálról, amiből megtudják, hogy Beck egy csaló. Amikor előkészíti a következő illuziót, Beck megtudja, hogy MJ bizonyítékot talált a megtévesztésére. Peter elutazik Berlinbe, ahol találkozik Fury-val, de rájön, hogy ez Beck egyik illuziója. Miután átküzdi magát egy tucatnyi illuzión, Fury megsebesíti Beck-et és arra kényszeríti Peter-t, hogy mondja el az osztálytársainak, hogy tud a megtévesztésről, de aztán kiderül, hogy ez egy újabb illuzió. Ezt követően Peter-t elcsapja egy vonat, túléli, de súlyosan megsebesül. Egy holland börtönben tér magához, ahonnan megszökik és felhívja Happy Hogan-t. Hogan elviszi Peter-t Londonba és megmutatja neki Stark ruha-tervező gépét, amivel Peter csinál magának egy új ruhát. Beck arra használja E.D.I.T.H.-et, hogy segítségével megalkossa az eddigi legnagyobb illuzióját: mind a négy Elementál egyesülve, amit arra használ, hogy fedezékként megölje MJ-t és bárki mást, akinek elmondta a titkát. Peter áttör az illuzión és legyőzi Beck-et, aki meghal egy drón véletlenszerűen kilőtt lövedékétől. Peter visszatér New York-ba, ahol elkezdi a kapcsolatát MJ-vel.

Az első stáblista utáni jelenetben J. Jonah Jameson, a Hírharsona.com riportere Pókembert hibáztatja az Elementálok támadásáért és lejátszik egy felvételt, amit Beck vett fel, amiben azt hazudja, hogy Pókember meg akarja őt ölni és elmondja a titkos azonosságát. A második stáblista utáni jelenetben kiderül, hogy Nick Fury-t és Maria Hill-t Talos és Soren, az alakváltó Skrull-ok alakították egész végig, akiket az igazi Fury kért meg, hogy alakítsák őket, miközben ő egy Skrull űrhajót irányít.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang Leírás
Peter Parker / Pókember Tom Holland Baráth István Egy tinédzser, aki pók-szerű képességeket kapott, miután egy genetikailag módosított nyolclábú megcsípte.
Nick Fury Samuel L. Jackson Vass Gábor A S.H.I.E.L.D. korábbi igazgatója.
Maria Hill Cobie Smulders Szinetár Dóra Egykori magas rangú S.H.I.E.L.D. ügynök, aki szigorúan együtt dolgozik Fury-val.
Michelle "MJ" Jones Zendaya Coleman Csuha Borbála Peter egyik osztálytársa és barátnője.
May Parker Marisa Tomei Györgyi Anna Peter nagynénje
Happy Hogan Jon Favreau Kálid Artúr A Stark Industries korábbi biztonsági vezetője. Tony Stark és Peter Parker testőre.
Quentin Beck / Mysterio Jake Gyllenhaal Mészáros Béla A Stark Industries egykori holografikai-illuzió specialistája volt, akit miután kirúgták onnan, egy csapatnyi ex-Stark alkalmazott vezetője és fejlett projektor drónokat használ, hogy szimulálja az Elementálokat, és így elhiteti az emberekkel, hogy ő egy hős.
Ned Leeds Jacob Batalon Szvetlov Balázs Peter legjobb barátja és osztálytársa.
Flash Thompson Tony Revolori Rada Bálint Peter riválisa és osztálytársa.
Betty Brant Angourie Rice Kardos Eszter Szintén Peter egyik osztálytársa és Ned barátnője.
Mr. Harrington Martin Starr Rajkai Zoltán Peter gimnáziumi tanára.
Brad Davis Remy Hii Kenéz Ágoston Peter egyik osztálytársa.
Dimitri Smerdyakovot Numan Açar Törköly Levente Fury egyik munkatársa.
Mr. Dell J.B. Smoove Bognár Tamás Peter gimnáziumi tanára.
Jason Ionello Jorge Lendeborg Jr. Czető Roland Peter egyik osztálytársa.
Zach Zach Barack Major Erik Peter egyik osztálytársa.
J. Jonah Jameson J. K. Simmons Reviczky Gábor A Hírharsona riportere.
Talos Ben Mendelsohn Mihályfi Balázs A Skrullok alakváltó vezetője, aki Nick Fury-t alakította az egész film alatt.
Soren Sharon Blynn Eke Angéla Skrull alakváltó, Talos felesége, aki Maria Hill-t alakította az egész film alatt.
William Ginter Riva Peter Billingsley Kajtár Róbert Tudós, Beck alkalmazottja.
Obadiah Stane Jeff Bridges Sörös Sándor A Stark Industries korábbi társigazgatója. (Csak archív felvételeken)
Tony Stark / Vasember Robert Downey Jr. Fekete Ernő A Stark Industries igazgatója és Peter mentora volt. (Csak archív felvételeken)
E.D.I.T.H. Dawn Michelle King Peller Anna Peter mesterséges intelligenciája.
Vízember
Olvasztár
Homokember
Ciklon
Nem szólalnak meg Nem szólalnak meg Az Elementálok tagjai, akiket Mysterio szimulál fejlett projektor drónokkal.

Folytatás[szerkesztés]

2017 áprilisában bejelentették, hogy lesz harmadik rész is.[2] Tom Holland bejelentette, hogy a harmadik rész Peter Parker utolsó középiskolás évében játszódik.[3] 2019 júliusában Kevin Feige kijelentette, hogy a harmadik rész „olyan Peter Parker történetet mesél el, amelyet még soha nem láttunk filmen”, utalva a stáblista utáni jelenetre.[4] Jon Watts és Tom Holland a folytatásban legszívesebben Kraven, a vadászt képzelnék el főgonoszként.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Spider-Man: Far From Home (2019)”, 2019. július 15. (Hozzáférés ideje: 2019. július 15.) 
  2. 3. filmet is készítenek.
  3. Tom Holland elmondta miről fog szólni a 3. rész.

További információk[szerkesztés]