A galaxis őrzői

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A galaxis őrzői
(Guardians of the Galaxy)
2014-es amerikai 3D-s film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező James Gunn
Producer Kevin Feige
AlapműGuardians of the Galaxy
Műfaj
Forgatókönyvíró James Gunn, Chris McCoy, Nicole Perlman
Főszerepben
Zene Tyler Bates
Operatőr Ben Davis
Vágó Fred Raskin, Hughes Winborne
Jelmeztervező Alexandra Byrne
Díszlettervező Charles Wood
Gyártás
Gyártó Marvel Studios
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő 122 perc
Költségvetés 170 000 000 amerikai dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Walt Disney Studios
Magyarország Forum Hungary
BemutatóUSA 2014. augusztus 1.
Magyarország 2014. augusztus 14.
KorhatárMagyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott -> Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel Magyarország 403 319 521 Ft[1]
Kronológia
ElőzőAmerika Kapitány: A tél katonája
KövetkezőBosszúállók: Ultron kora
Kapcsolódó film Marvel-moziuniverzum
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A galaxis őrzői témájú médiaállományokat.

A galaxis őrzői (eredeti cím: Guardians of the Galaxy) egy amerikai szuperhősfilm, amely Marvel Comics képregény alapján készült. A film rendezője James Gunn, aki a forgatókönyvet is írta Nicole Perlmannel együtt. A film főszereplői Chris Pratt, Zoë Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close és Benicio del Toro.

A galaxis őrzőiben Peter Quill kénytelen szövetséget kötni négy földönkívüli számkivetettel, miután el akar lopni egy nagy erejű gömböt.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2014. augusztus 1-jén mutatták be. Magyarországon szinkronizálva 2014. augusztus 14-én.

Cselekmény[szerkesztés]

Föld, 1988. A kis Peter Quill anyja haldoklik, halála előtt azonban még látni akarja fiát, és egy búcsúajándékot ad neki. A felzaklatott Peter anyja halála után kirohan a kórházból, amikor egy űrhajóval találkozik, akik magukkal viszik. A hajót Yondu, egy fosztogatócsapat vezetője irányítja, akinek le kellene szállítani Petert az apjának egy egyezség szerint, ő viszont inkább magánál tartja.

26 évvel később Peter immár felnőtt és a fosztogatókhoz tartozik Űrlord néven. Legújabb fosztogatása közben megszerzi a Gömböt, egy végtelen követ rejtő tárgyat, amire a Kree fanatikus, Ronan és Yondu is pályázik, ám Peter maga akarja eladni a Bróker nevű xandari kereskedőnél a tárgyat, hogy a teljes bevételt ő kapja. Ám a Bróker Ronan érintettsége miatt – aki Xandar elpusztítását vette a fejébe – nem akarja az árut, majd Peter az utcára lépve két nagy problémába is belekerül. Az egyik okozói a mosómedvére emlékeztető Mordály és társa, az élő fa Groot, akik a Yondu által Peterre kitűzött vérdíjat akarják megkaparintani; a másik okozója Gamora, Ronan szövetségese, aki a Gömböt akarja megszerezni, hogy azt átadhassa nevelőapjának, Thanosnak. Az eredmény végül az, hogy mindannyiukat elfogja a Nova hadtest és a Kyln nevű börtönbolygóra szállítja.

A helyen Gamora komoly veszélybe kerül, mivel több rab, köztük Drax, a Pusztító családját is Ronan ölette meg, akik Gamorán akarnak bosszút állni. A helyzetből Peter menti meg, ugyanis kiderül, hogy Gamora elárulta Ronant, és a Gömböt egy harmadik félnek akarja leszállítani. Mordály és Groot segítségével megszöknek a börtönből, hogy a vevőhöz jussanak, ám Drax is velük tart, hogy Gamorát felhasználva Ronan közelébe kerüljön és megölje őt.

Az összeverődött csapat a Tudástérhez megy, hogy találkozzanak a vevővel, a Gyűjtőként is ismert Tanaleer Tivannal. Tivan megmutatja nekik a Gömb által rejtett végtelen követ, majd a kövekről tartott rövid bemutató után kifizetné őket, amikor szolgája, Carina a kőhöz ér, hogy véget vessen rabságának. A kő megöli Carinát és felrobbantja a helyiséget, amit látva Gamora gyorsan elviszi a Gömböt. Most már a Xandar hadtesthez akarják vinni, ám ekkor megjelenik Ronan, akit Drax hívott ide, hogy végre leszámoljon vele. Amíg Ronan egy összecsapásban legyőzni Drax-et a többiek menekülnének a Gömbbel, ám Nebula, Gamora fogadott testvére az űr szélénél kilövi Gamora hajóját és megszerzi a Gömböt. Gamora lassan halálra fagyna, ám Peter megmenti az életét azzal, hogy feladja magát Yonduéknak, akik felszedik őket az űrhajóra.

A hajón Yondu végezni akar Quill-lel annak árulása miatt, ám Peter meggyőzi, hogy a Ronan flottáját ismerő Gamora segítségével megszerezhetik a követ tőle, amit aztán Yondu kapna meg. Később csatlakozik hozzájuk Mordály, Groot és Drax is, akik kimenteni mentek volna Petert és Gamorát. Peter egy rövid tanácskozáson együttműködésre bírja a csapatot. A fosztogatók a Nova hadtest segítségével megtámadják a Fekete Lótuszt, Ronan hadihajóját, amire feljutva összecsapnak Ronan csatlósaival. Míg Gamora Nebulát győzi le – aki végül leugrik a hajóról – Peter egy Mordály által épített fegyverrel próbálja megölni Ronant, sikertelenül, ám ekkor Mordály belevezeti Peter űrhajóját, a Milánót a hadihajóba. A hajó ekkor zuhanni kezd, Groot viszont a csapat köré pajzsot von magából, ezzel saját magát áldozva fel a többiek épségben maradásáért.

A földre érve Ronan még mindig él és a kalapácsába tett végtelen kővel próbálja elpusztítani a bolygót, ám Peter táncolásával eltereli a figyelmét, amíg Mordály egy fegyverrel szétlövi a kalapácsot. A kieső végtelen követ Peter elkapja, majd a csapat megfogja egymás kezét, hogy a kő erejét eloszlassák maguk közt, majd a kővel megölik Ronant. Ezután Gamora visszazárja egy gömbbe a követ, amit az egyezmény értelmében Quill átad Yondunak – de csak látszólag, ugyanis Peter kicserélte egy másik gömbre, amibe egy babát rakott, az igazit pedig átadta a Nova hadtestnek. A hadtest hálából egy új hajót ad, amit igyekeznek minél jobban a Milánóhoz hasonlóvá tenni. Eközben Drax rájön, hogy Ronan csak báb volt, így inkább Thanost kellene megölnie, míg a Grootból hátramarad egyik ágat Mordály elülteti, amiből egy új Groot kezd el születni. A film végén Peter kibontja az anyjától közel 30 éve kapott ajándékot, ami egy válogatáskazettát tartalmaz, amit miután felrakott, a csapat új kalandra indul.

A stáblista előtti jelenetben a kicsi Groot látható, amint a The Jackson 5 „I Want You Back” című dalára táncol, addig, amíg a késeit tisztogató Drax oda nem néz. A stáblista utáni jelenetben a Gyűjtőt láthatjuk, aki gyűjteménye roncsainál szomorkodik, míg gyűjteménye két megmaradt darabja, az űrkutya Cosmo és Howard, a kacsa próbálja vigasztalni.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Chris Pratt Peter Quill / „Űrlord”, kisebb vétségek miatt körözik, randalírozás, csalás, stb. Miller Zoltán
Zoë Saldana Gamora, bérgyilkos, katona, több száz gyilkosság miatt körözik, később fellázad Thanos és Ronan ellen Solecki Janka
Dave Bautista Drax, a pusztító, bosszúra szomjazva dühöng szerte a galaxisban, amióta megölték a családját Ifj. Jászai László
Vin Diesel Groot, élőfára emlékeztető lény, Mordály gyilkos házi kedvence. Csak egy mondatot tud mondani: „Én vagyok Groot” Dézsy Szabó Gábor
Bradley Cooper Mordály, mosómedve, autótolvaj és szökevény Kálloy Molnár Péter
Lee Pace Ronan, Kree fanatikus, aki a Xandar bolygót akarja elpusztítani a gömb segítségével. Galambos Péter
Michael Rooker Yondu, kék bőrű fosztogató Scherer Péter
Sean Gunn Kraglin, Yondu első tisztje Szatmári Attila
Karen Gillan Nebula, Thanos örökbefogadott lánya, aki Gamorával nevelkedett együtt, mint testvérek. Varga Gabriella
Djimon Hounsou Korath, Ronan egyik szövetségese. Barabás Kiss Zoltán
John C. Reilly Rhomann Dey, a Xandar bolygó katonai erejének feje Besenczi Árpád
Glenn Close Első Nova, Xandar bolygó vezetője Menszátor Magdolna
Benicio del Toro Taneleer Tivan, a galaxis legnagyobb gyűjtője Viczián Ottó
Josh Brolin Thanos, az Őrült Titán, Gamora és Nebula nevelőapja Kőszegi Ákos

Díjak és jelölések[szerkesztés]

  • BAFTA-díj (2015) – Legjobb vizuális effektusok jelölés
  • BAFTA-díj (2015) – Legjobb smink és maszk jelölés
  • Oscar-díj (2015) – Legjobb vizuális effektusok jelölés
  • Oscar-díj (2015) – Legjobb smink és maszk jelölés

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jancsó Orsolya. „Te ölted meg a mozit”, PC World, Project 029 Media & Communications Kft., 2015. augusztus 6., 74. oldal. ISSN 1785-4717 (Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 24.) 
  2. ISzDb – A galaxis őrzői (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. május 8.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Guardians of the Galaxy (film)
A Wikimédia Commons tartalmaz A galaxis őrzői témájú médiaállományokat.