Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája
(Shang-Chi and the legend of the Ten Rings)
2021-es amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőDestin Daniel Cretton
Producer
Műfajszuperhősfilm, akció, sci-fi, fantasy
Forgatókönyvíró
 • Dave Callaham
 • Steve Englehart
 • Jim Starlin
Főszerepben
ZeneJoel P. West
OperatőrBill Pope
VágóNat Sanders
JelmeztervezőKym Barrett
DíszlettervezőSue Chan
Gyártás
GyártóMarvel Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő132 perc[1]
Költségvetés150 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/25968/2021)
Bevétel
 • 432 243 292 $ (világszerte)
 • 224 543 292 $ (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
ElőzőFekete Özvegy
KövetkezőÖrökkévalók
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája (eredeti cím: Shang-Chi and the legend of the Ten Rings) 2021-ben bemutatott amerikai szuperhősfilm, gyártója a Marvel Studios. Ez a Marvel moziuniverzum (MCU) huszonötödik filmje. A film rendezője Destin Daniel Cretton, forgatókönyvírói Dave Callaham, Steve Englehart és Jim Starlin.[2] A főszerepet Simu Liu mint címszereplő Sang-csi, Awkwafina, Tony Leung Chiu-wai és Benedict Wong alakítja.

A projektet több alkalommal halasztották el a Covid19-világjárvány miatt. Az Amerikai Egyesült Államokban 2021. szeptember 3-án mutatták be, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, szeptember 2-án a Fórum Hungary jóvoltából.

Cselekmény[szerkesztés]

Több ezer évvel ezelőtt Hszü Ven-vu megtalálja a misztikus tíz gyűrűt, amely halhatatlanságot és erőt ad neki. Ven-vu harcosokat gyűjt és létrehozza a Tíz Gyűrű szervezet, amely számos királyságot meghódít és kormányokat buktat meg. 1996-ban Ven-vu Ta Lo falut keresi, ahol állítólag különféle mitikus lény él. Megtalálja a falu bejáratát, de a falu őre, Jing Li megakadályozza a belépést. Szerelmes lesz a nőbe és két gyermekük születik, Sang-csi és Hszia-ling. Ven-vu feladja a Tíz Gyűrűt és a szervezetét, hogy a családjával legyen. Azonban Jing Lit végül megölik, így Ven-vu ismét felveszi a gyűrűket, hogy lemészárolja őket és folytathassa bűncselekményeit. Sang-csi harcművészeti képzést kap az apjától, aki 14 éves korában elküldi, hogy ölje meg a Vasbanda vezetőjét. Küldetése teljesítése helyett Sang-csi San Franciscóba menekül, ahol felveszi a Shaun nevet.

Napjainkban Sang-csi szállodai inasként dolgozik a legjobb barátjával, Katyvel. Egy nap Sang-csi és Katy a buszon utazik, ahol megtámadja őt Pengekéz és a Tíz Gyűrű emberei. Sang-csi legyőzi őket, de közben az anyja által adott medálját elvették. Attól tartva, hogy a Tíz Gyűrű megtámadja a húgát a medálért, úgy dönt, hogy felkutatja őt. Közben elmondja Katynek a múltját.

Megtalálják Hszia-lingot Makaóban egy földalatti harcklubban, ahol ő a tulajdonos. Megérkezésük után a Tíz Gyűrű megtámadja a harcklubot, majd váratlanul megérkezik Ven-vu.

Elviszik Sang-csit, Hszia-lingot és Katyt a Tíz Gyűrű főhadiszállására, ahol Ven-vu elárulja, hogy úgy véli Li még mindig él és Ta Lóban tartják fogva őt. A két medál segítségével megidézi a térképet, amely segítségével beléphet a faluba. Ven-vu el akarja pusztítani a falut, miután kiszabadította feleségét. A gyerekei ellenzik, ezért Katyvel együtt börtönbe zárja őket. Ott találkoznak Trevor Slattery színésszel, akit azért zártak be, mert Ven-vunak adta ki magát. Négyen elmenekülnek az épületből.

Ők négyen Hundun lény vezetésével eljutnak Ta Lóba, ahol találkoznak és figyelmeztetik Jing Nant, Li nővérét. Elmondja Ta Lo történetét: évezredekkel ezelőtt a lelket emésztő Árnyvilági és csatlósai megtámadták a falut. A falut azonban megmentette a védő sárkány és bezárták őket a hegybe. Nan szerint a gonosz lény befolyásolja Ven-vut, hogy azt higgye, Li még mindig él, beszél hozzá és ki kell szabadítaani őt. A falusiak és Sang-csi-ék felkészülnek a Tíz Gyűrű érkezésére.

Ven-vu és a Tíz gyűrű megérkezik és elkezdődik a csata. Sang-csi és Ven-vu harcolnak egymással, majd Ven-vu a közeli tóba löki a fiát. Ven-vu elkezdi feltörni a barlang kapuját, ami miatt az Árnyvilági csatlósa kimenekülnek. A falusiak és a Tíz Gyűrű szervezete összefognak, hogy megállítsák a csatlósokat. A sárkány újjáéleszti Sang-csit. Ven-vu és Sang-csi ismét harcolnak egymással, és Sang-csi nyer. A csatlósok által elfogott lelkektől megerősödve az Árnyvilági megszökik és megtámadja Ven-vut és elveszi a lelkét, közben Ven-vu átadja a fiának a tíz gyűrűt. A falusiak végül legyőzik az Árnyvilágit. Sang-csi és Katy visszatérnek San Franciscóba, ahol találkoznak Wonggal.

A stáblista közepén lévő jelenetben Sang-csi Bruce Bannerrel, Carol Danversszel és Wonggal beszélget, majd felfedezik, hogy a tíz gyűrű titokzatos jelet bocsát ki. A stáblista utáni jelenetben Hszia-ling lesz a Tíz Gyűrű új vezetője.

Szereplők[szerkesztés]

Simu Liu a 2019-es San Diegó-i Comic-Conon
Szerep Színész Magyar hang[3] Leírás
Hszü Sang-csi / Shaun Simu Liu Rohonyi Barnabás Képzett harcművész. Gyermekkorában Ven-vu a tíz gyűrű szervezetben képezte ki. Otthagyta a szervezetet és San Franciscóba költözött.
Jayden Tianyi Zhang (gyerek) Kovács András Bátor
Arnold Sun (tinédzser) Mayer Marcell
Katy Chen Awkwafina Gubik Petra Szállodai hordár, Sang-csi barátja.
Hszü Hszia-ling Csang Meng-er Széles Flóra Sang-csi elhidegült húga és Ven-vu lánya.
Harmonie He (tinédzser) Garamvölgyi Zoé
Jing Li Csen Fa-la Eredeti hang Ven-vu felesége, Sang-csi és Hszia-ling anyja.
Pengekéz Florian Munteanu Varga Rókus Zsoldos és képzet harcművész, akit Sang-csi meggyilkolása miatt bérelnek fel.
Wong Benedict Wong Hajdu Steve A Misztikus Művészetek egyik Mestere, akit a Kamar-Taj legértékesebb ereklyéinek és könyveinek védelmével bíztak meg. Aki Förtelemmel küzd meg.
Jing Nan Michelle Yeoh Fehér Anna Egy misztikus város őre, Sang-csi nagynénje.
Trevor Slattery Ben Kingsley Szilágyi Tibor Színész, korábban Mandarinnak adta ki magát.
Hszü Ven-vu Tony Leung Chiu-wai Kaszás Gergő Sang-csi és Hszia-ling apja és a tíz gyűrű terrorszervezet vezetője.
Jon Jon Ronny Chieng Dér Zsolt Tibor Hszü Hszia-ling jobbkeze és bemondója a földalatti harci klubjában.
Mrs. Chen Jodi Long Kiss Mari Katy anyja.
Zsuj-hua Dallas Liu Pál Dániel Máté Katy testvére.
Klev Zach Cherry Rada Bálint Ő közvetíti Sang-csi harcátt.
Soo Stephanie Hsu Vadász Bea Sang-csi és Katy barátai
John Kunal Dudheker Karácsonyi Zoltán
Emil Blonsky / Förtelem Tim Roth Nem szólal meg Orosz születésű tiszt az Egyesült Királyság különleges alakulatából. Megismervén Hulk erejét, vágyakozni kezd rá. Így átváltozik Förtelemmé.
Carol Danvers / Marvel Kapitány Brie Larson Mórocz Adrienn Emberfeletti erővel rendelkező ex-pilóta. A Bosszúállók tagja.
Bruce Banner / Hulk Mark Ruffalo Rajkai Zoltán Egy Bosszúálló és egy zseniális tudós, akit jelentős mennyiségű gamma-sugárzás ért, emiatt zöld színű szörnyeteggé változik. Az idő folyamán Hulk erejét és tudását egyesíti.

Megjelenés[szerkesztés]

A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája világpremierje 2021. augusztus 16-án volt a Los Angeles-i El Capitan moziban és a TCL Chinese moziban, az Egyesült Államokban pedig a tervek szerint szeptember 3-án kerül a mozikba.[4] A film 45 napos exkluzív mozibemutatót kap, és nem egyidejűleg jelenik meg a mozikban és a Disney+-on a Premier Access szolgáltatással, mint a Fekete Özvegy.[5] A filmet korábban 2021. február 12-re, a kínai újév első napjára tervezték, mielőtt május 7-re, majd a Covid19-világjárvány miatt július 9-re halasztották volna. A film ismét eltolódott 2021 márciusában a 2021 szeptemberi dátumra, miután a Fekete özvegyet áttették a július 9-i megjelenési dátumra. A film az MCU negyedik fázisának része. 2021 májusában egy kínai állami médiajelentés kizárta a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája, valamint az Örökkévalók című filmeket a hamarosan megjelenő MCU-filmek listájáról, ami a Variety szerint „tovább erősítette a pletykákat”, miszerint a filmek nem fognak megjelenni Kínában.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Han, Angie: 'Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings': Film Review. The Hollywood Reporter , 2021. augusztus 23. [2021. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 28.)
 2. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Writer's Guild of America West . (Hozzáférés: 2021. augusztus 28.)
 3. Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája (Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings) - a magyar hangok (magyar nyelven). DVDNews, 2021. augusztus 30. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.)
 4. Knutson, Troy: Shang-Chi Closure Request. Walt Disney Studios Motion Pictures, 2021. július 1. [2021. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 28.)
 5. 'Free Guy' and 'Shang-Chi' to Get Exclusive Theatrical Releases. The Hollywood Reporter , 2021. május 13. [2021. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 28.)
 6. Davis, Rebecca: Marvel's 'Shang-Chi,' 'Eternals' May Face Uphill Battle to Enter China. [[Variety (magazin)|]] , 2021. május 11. [2021. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 28.)

További információk[szerkesztés]