Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája
(Shang-Chi and the legend of the Ten Rings)
2021-es amerikai film

Shang-chi logo.jpg
A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező Destin Daniel Cretton
Producer
Műfaj szuperhősfilm, akció, sci-fi, fantasy
Forgatókönyvíró
 • Dave Callaham
 • Steve Englehart
 • Jim Starlin
Főszerepben
Zene Joel P. West
Operatőr Bill Pope
Vágó Nat Sanders
Jelmeztervező Kym Barrett
Díszlettervező Sue Chan
Gyártás
Gyártó Marvel Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 132 perc[1]
Költségvetés 150 000 000 $
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/25968/2021)
Bevétel
 • 432 243 292 $ (világszerte)
 • 224 543 292 $ (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
ElőzőFekete Özvegy
KövetkezőÖrökkévalók
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája (eredeti cím: Shang-Chi and the legend of the Ten Rings) 2021-ben bemutatott amerikai szuperhősfilm, gyártója a Marvel Studios. Ez a Marvel moziuniverzum (MCU) huszonötödik filmje. A film rendezője Destin Daniel Cretton, forgatókönyvírói Dave Callaham, Steve Englehart és Jim Starlin.[2] A főszerepet Simu Liu mint címszereplő Sang-csi, Awkwafina, Tony Leung Chiu-wai és Benedict Wong alakítja.

A projektet több alkalommal halasztották el a Covid19-világjárvány miatt. Az Amerikai Egyesült Államokban 2021. szeptember 3-án mutatták be, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, szeptember 2-án a Fórum Hungary jóvoltából.

Cselekmény[szerkesztés]

Több ezer évvel ezelőtt Hszü Ven-vu megtalálja a misztikus tíz gyűrűt, amely halhatatlanságot és erőt ad neki. Ven-vu harcosokat gyűjt és létrehozza a Tíz Gyűrű szervezet, amely számos királyságot meghódít és kormányokat buktat meg. 1996-ban Ven-vu Ta Lo falut keresi, ahol állítólag különféle mitikus lény él. Megtalálja a falu bejáratát, de a falu őre, Jing Li megakadályozza a belépést. Szerelmes lesz a nőbe és két gyermekük születik, Sang-csi és Hszia-ling. Ven-vu feladja a Tíz Gyűrűt és a szervezetét, hogy a családjával legyen. Azonban Jing Lit végül megölik, így Ven-vu ismét felveszi a gyűrűket, hogy lemészárolja őket és folytathassa bűncselekményeit. Sang-csi harcművészeti képzést kap az apjától, aki 14 éves korában elküldi, hogy ölje meg a Vasbanda vezetőjét. Küldetése teljesítése helyett Sang-csi San Franciscóba menekül, ahol felveszi a Shaun nevet.

Napjainkban Sang-csi szállodai inasként dolgozik a legjobb barátjával, Katyvel. Egy nap Sang-csi és Katy a buszon utazik, ahol megtámadja őt Pengekéz és a Tíz Gyűrű emberei. Sang-csi legyőzi őket, de közben az anyja által adott medálját elvették. Attól tartva, hogy a Tíz Gyűrű megtámadja a húgát a medálért, úgy dönt, hogy felkutatja őt. Közben elmondja Katynek a múltját.

Megtalálják Hszia-lingot Makaóban egy földalatti harcklubban, ahol ő a tulajdonos. Megérkezésük után a Tíz Gyűrű megtámadja a harcklubot, majd váratlanul megérkezik Ven-vu.

Elviszik Sang-csit, Hszia-lingot és Katyt a Tíz Gyűrű főhadiszállására, ahol Ven-vu elárulja, hogy úgy véli Li még mindig él és Ta Lóban tartják fogva őt. A két medál segítségével megidézi a térképet, amely segítségével beléphet a faluba. Ven-vu el akarja pusztítani a falut, miután kiszabadította feleségét. A gyerekei ellenzik, ezért Katyvel együtt börtönbe zárja őket. Ott találkoznak Trevor Slattery színésszel, akit azért zártak be, mert Ven-vunak adta ki magát. Négyen elmenekülnek az épületből.

Ők négyen Hundun lény vezetésével eljutnak Ta Lóba, ahol találkoznak és figyelmeztetik Jing Nant, Li nővérét. Elmondja Ta Lo történetét: évezredekkel ezelőtt a lelket emésztő Árnyvilági és csatlósai megtámadták a falut. A falut azonban megmentette a védő sárkány és bezárták őket a hegybe. Nan szerint a gonosz lény befolyásolja Ven-vut, hogy azt higgye, Li még mindig él, beszél hozzá és ki kell szabadítaani őt. A falusiak és Sang-csi-ék felkészülnek a Tíz Gyűrű érkezésére.

Ven-vu és a Tíz gyűrű megérkezik és elkezdődik a csata. Sang-csi és Ven-vu harcolnak egymással, majd Ven-vu a közeli tóba löki a fiát. Ven-vu elkezdi feltörni a barlang kapuját, ami miatt az Árnyvilági csatlósa kimenekülnek. A falusiak és a Tíz Gyűrű szervezete összefognak, hogy megállítsák a csatlósokat. A sárkány újjáéleszti Sang-csit. Ven-vu és Sang-csi ismét harcolnak egymással, és Sang-csi nyer. A csatlósok által elfogott lelkektől megerősödve az Árnyvilági megszökik és megtámadja Ven-vut és elveszi a lelkét, közben Ven-vu átadja a fiának a tíz gyűrűt. A falusiak végül legyőzik az Árnyvilágit. Sang-csi és Katy visszatérnek San Franciscóba, ahol találkoznak Wonggal.

A stáblista közepén lévő jelenetben Sang-csi Bruce Bannerrel, Carol Danversszel és Wonggal beszélget, majd felfedezik, hogy a tíz gyűrű titokzatos jelet bocsát ki. A stáblista utáni jelenetben Hszia-ling lesz a Tíz Gyűrű új vezetője.

Szereplők[szerkesztés]

Simu Liu a 2019-es San Diegó-i Comic-Conon
Szerep Színész Magyar hang[3] Leírás
Hszü Sang-csi / Shaun Simu Liu Rohonyi Barnabás Képzett harcművész. Gyermekkorában Ven-vu a tíz gyűrű szervezetben képezte ki. Otthagyta a szervezetet és San Franciscóba költözött.
Jayden Tianyi Zhang (gyerek) Kovács András Bátor
Arnold Sun (tinédzser) Mayer Marcell
Katy Chen Awkwafina Gubik Petra Szállodai hordár, Sang-csi barátja.
Hszü Hszia-ling Csang Meng-er Széles Flóra Sang-csi elhidegült húga és Ven-vu lánya.
Harmonie He (tinédzser) Garamvölgyi Zoé
Jing Li Csen Fa-la Eredeti hang Ven-vu felesége, Sang-csi és Hszia-ling anyja.
Pengekéz Florian Munteanu Varga Rókus Zsoldos és képzet harcművész, akit Sang-csi meggyilkolása miatt bérelnek fel.
Wong Benedict Wong Hajdu Steve A Misztikus Művészetek egyik Mestere, akit a Kamar-Taj legértékesebb ereklyéinek és könyveinek védelmével bíztak meg. Aki Förtelemmel küzd meg.
Jing Nan Michelle Yeoh Fehér Anna Egy misztikus város őre, Sang-csi nagynénje.
Trevor Slattery Ben Kingsley Szilágyi Tibor Színész, korábban Mandarinnak adta ki magát.
Hszü Ven-vu Tony Leung Chiu-wai Kaszás Gergő Sang-csi és Hszia-ling apja és a tíz gyűrű terrorszervezet vezetője.
Jon Jon Ronny Chieng Dér Zsolt Tibor Hszü Hszia-ling jobbkeze és bemondója a földalatti harci klubjában.
Mrs. Chen Jodi Long Kiss Mari Katy anyja.
Zsuj-hua Dallas Liu Pál Dániel Máté Katy testvére.
Klev Zach Cherry Rada Bálint Ő közvetíti Sang-csi harcátt.
Soo Stephanie Hsu Vadász Bea Sang-csi és Katy barátai
John Kunal Dudheker Karácsonyi Zoltán
Emil Blonsky / Förtelem Tim Roth Nem szólal meg Orosz születésű tiszt az Egyesült Királyság különleges alakulatából. Megismervén Hulk erejét, vágyakozni kezd rá. Így átváltozik Förtelemmé.
Carol Danvers / Marvel Kapitány Brie Larson Mórocz Adrienn Emberfeletti erővel rendelkező ex-pilóta. A Bosszúállók tagja.
Bruce Banner / Hulk Mark Ruffalo Rajkai Zoltán Egy Bosszúálló és egy zseniális tudós, akit jelentős mennyiségű gamma-sugárzás ért, emiatt zöld színű szörnyeteggé változik. Az idő folyamán Hulk erejét és tudását egyesíti.

Megjelenés[szerkesztés]

A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája világpremierje 2021. augusztus 16-án volt a Los Angeles-i El Capitan moziban és a TCL Chinese moziban, az Egyesült Államokban pedig a tervek szerint szeptember 3-án kerül a mozikba.[4] A film 45 napos exkluzív mozibemutatót kap, és nem egyidejűleg jelenik meg a mozikban és a Disney+-on a Premier Access szolgáltatással, mint a Fekete Özvegy.[5] A filmet korábban 2021. február 12-re, a kínai újév első napjára tervezték, mielőtt május 7-re, majd a Covid19-világjárvány miatt július 9-re halasztották volna. A film ismét eltolódott 2021 márciusában a 2021 szeptemberi dátumra, miután a Fekete özvegyet áttették a július 9-i megjelenési dátumra. A film az MCU negyedik fázisának része. 2021 májusában egy kínai állami médiajelentés kizárta a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája, valamint az Örökkévalók című filmeket a hamarosan megjelenő MCU-filmek listájáról, ami a Variety szerint „tovább erősítette a pletykákat”, miszerint a filmek nem fognak megjelenni Kínában.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Han, Angie: 'Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings': Film Review. The Hollywood Reporter , 2021. augusztus 23. [2021. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 28.)
 2. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Writer's Guild of America West . (Hozzáférés: 2021. augusztus 28.)
 3. Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája (Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings) - a magyar hangok (magyar nyelven). DVDNews, 2021. augusztus 30. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.)
 4. Knutson, Troy: Shang-Chi Closure Request. Walt Disney Studios Motion Pictures, 2021. július 1. [2021. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 28.)
 5. 'Free Guy' and 'Shang-Chi' to Get Exclusive Theatrical Releases. The Hollywood Reporter , 2021. május 13. [2021. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 28.)
 6. Davis, Rebecca: Marvel's 'Shang-Chi,' 'Eternals' May Face Uphill Battle to Enter China. [[Variety (magazin)|]] , 2021. május 11. [2021. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 28.)

További információk[szerkesztés]