Amerika Kapitány: Polgárháború

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Amerika Kapitány: Polgárháború
(Captain America: Civil War)
2016-os amerikai 3D-s film

Amerika Kapitány-Polgárháború.jpg
Rendező Joe Russo
Anthony Russo
Producer Kevin Feige
Vezető producer Victoria Alonso
Louis D'Esposito
Alan Fine
Stan Lee
Nate Moore
Patricia Whitcher
AlapműAmerika Kapitány
Műfaj szuperhősfilm
Forgatókönyvíró Christopher Markus, Stephen McFeely
Főszerepben Chris Evans
Scarlett Johansson
Elizabeth Olsen
Robert Downey Jr.
Sebastian Stan
Tom Holland
Chadwick Boseman
Paul Bettany
Paul Rudd
Jeremy Renner
Martin Freeman
Anthony Mackie
Daniel Brühl
Don Cheadle
Zene Henry Jackman
Operatőr Trent Opaloch
Vágó Jeffrey Ford
Matthew Schmidt
Jelmeztervező Judianna Makovsky
Díszlettervező Owen Paterson
Gyártás
Gyártó Marvel Studios
OrszágUSA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 147 perc
Költségvetés 250 000 000 amerikai dollár
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Walt Disney Studios Motion Pictures
Magyarország Fórum Hungary
BemutatóUSA 2016. május 6.
Magyarország 2016. május 5.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
  • 1 153 296 293 amerikai dollár (21, világszerte)
  • 408 084 349 amerikai dollár (Észak-Amerika)
  • 9 661 886,93 euró (Spanyolország)
Kronológia
ElőzőA Hangya
KövetkezőDoctor Strange
Kapcsolódó film Marvel-moziuniverzum
Kapcsolódó műsor A S.H.I.E.L.D. ügynökei
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Amerika Kapitány: Polgárháború témájú médiaállományokat.

Az Amerika Kapitány: Polgárháború (eredeti cím: Captain America: Civil War) 2016-ban bemutatott amerikai szuperhősfilm, mely a Marvel képregények egyik hőséről, Amerika Kapitányról szól. A főszereplők Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Robert Downey Jr., Paul Rudd, Tom Holland, Daniel Brühl, Elizabeth Olsen, Chadwick Boseman, Jeremy Renner, Martin Freeman és Don Cheadle.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2016. május 6-án mutatták be, Magyarországon szinkronizálva, május 5-én.

Cselekmény[szerkesztés]

1991. december 16., egy HYDRA bázis Szibériában. A parancsnok kiolvasztja a Bucky Barnes-ból vált agymosott gyilkost, a Tél katonáját, akinek egy kis piros könyvből olvas fel szavakat, amik a Bucky agyába épített parancsot indítják be. A célpontja egy autó volt, aminek csomagtartójában egy táska volt, benne több szérummal.

Napjainkban, Lagosban Amerika Kapitány, Sólyom, Fekete Özvegy és Skarlát Boszorkány azon igyekszik, hogy elkapja a Halálfej néven futó HYDRA-s Bruck Rumlow-ot, aki biofegyvert akar eladni valakinek. A szert és Rumlow-t is megszerzi, ám utóbbi felrobbantja magát, és hiába próbálja Skarlát Boszorkány a levegőbe emelni, az így is közel robban egy épülethez. Az eset után a világ kormányainak elegük lesz a Bosszúállók öntörvényű működéséből, ezért létrehozzák a sokoviai egyezményt, amit aláírva a hőscsapat az ENSZ egyik albízottságának lesz alárendelve. Az egyezményt az országok vezetői Bécsben fogják aláírni, addig adnak haladékot a csapatnak az átgondolásra, máskülönben felosztlatják őket. Az egyezmény megosztja a csapatot: a Kapitány szerint nem lenne jó kormányzati szervként tovább működni, míg Vasember - akit kísért szülei halála és a sokoviai események - teljes mértékben támogatja a tervet.

Ezalatt Clevelandben egy magát Zemo-nak nevező férfi kapja el az orosz bázis vezetőjét, ahol a Tél katonáját tartották. Zemo megszerzi a piros könyvet, ám neki az 1991. december 16-i ügynökjelentés kell, amit már nem képes kiszedni az ügynökből, ezért megöli. Ezalatt Londonban Steve részt vesz egykori szerelme, Carter ügynök temetésén, ahol Natasha biztosítja, hogy bárhogy is dönt az egyezménnyel kapcsolatban, ő a segítségére lesz. Bécsben aztán összeül az ENSZ, ám az ülés kezdetén merénylet történik, amiben a wakandai király, T'Chaka is meghal. A bűncselekményt Zemo követte el, ám álcázva magát, hogy mindenki azt higgye: a Tél katonája a gyilkos, aki valójában ekkor éppen Bukarestben tartózkodott. Steve és Sólyom Bucky-hoz mennek, hogy magukkal vigyék, ám ekkor rajtuk üt egy csapat katona és a wakandai király fia, a bosszúszomjas T'Challa, aki népének ősi harcosa, a Fekete Párduc ruhájában érkezik.

Bucky-t Berlinben zárják be a CIA-s Everett Ross vezetésével, miközben Kapitány pajzsát és Sólyom szárnyait is elkobozzák. Tony próbálja Steve-et rávenni az egyezmény aláírására, ám sikertelenül. Hirtelen megjelenik Zemo pszichológusnak kiadva magát, miközben kiiktatja az áramforrást és felolvassa Bucky-nak a parancsszavakat. Zemo kiszedi Bucky-ból az ügynöknapló fellelési helyét majd távozik, Bucky pedig szintén ezt tervezi egy helikopterrel, ám Steve megállítja és végül mindketten a vízbe zuhannak. Később Steve és Sam elrejtőznek Bucky-val, aki immár visszanyerte emlékezetét, és aki tudja mit akar Zemo: a szibériai bázisra akar bejutni, ahol több Bucky-hoz hasonló katonát tárolnak, és akikkel karöltve megállíthatatlan lenne. Ezt nem hagyhatják, ezért Sólyomszem, a Vízió őrizete alól kiszabadított Wanda és a Sólyom által beszervezett Hangya segítségével indulnak a lipcsei repülőtérre, hogy onnan induljanak Szibériába. Ám a reptéren Stark, Rhodey, az Özvegy, a Párduc és Vízió már várja őket kiegészülve egy új taggal, Pókemberrel, akit Stark szervezett be és akinek új ruhát adott. A két táborra szakadt csapat hosszú ideig harcol egymással, mely során Hangya óriásivá válva próbál segíteni nekik, végül a Fekete Özvegy közbenjárásával Steve és Bucky sikeresen elmenekül. Rhodey és Tony üldözni kezdik, ám Vízió egyik eltévedt lézere eltalálja Rhodey páncélját, aki ettől lezuhan, a zuhanástól pedig deréktól lefelé lebénul.

A csapatot egy víz alatti börtönbe zárják, ahol Tony látogatást tesz, ugyanis megtalálták annak a holttestét, aki eredetileg vizsgálta volna Bucky-t. A helyére lépő férfi Helmut Zemo volt, a sokoviai ezredes, aki a családja halálát akarta a Bosszúállókon megbosszulni. Tony kiszedi Sólyomból, hogy Steve és Bucky hova ment, majd utánuk ered - a Párduccal a nyomában. A helyszínre érve Tony, Steve és Bucky meglepve látják, hogy Zemo megölte az összes Tél katonáját, ugyanis nem miattuk ment oda. Az igazi célja egy felvétel megmutatása volt, amin kiderül, hogy a Bucky által 1991-ben megállított autó, amiben a szer volt, Tony szüleié volt, így Bucky felel a halálukért. Vasember ekkor azon van, hogy megölje Bucky-t, amit Steve igyekszik megállítani, míg végül össze nem töri a páncélt működtető reaktort. Tony ezután odakiáltja neki, hogy nem érdemli meg a pajzsot, mire Steve hanyagul eldobja azt - ezzel az Amerika Kapitány identitást is ledobva -, majd Bucky-val távozik.

Zemo feladata végeztével öngyilkos akar lenni, de az immár lecsillapodott T'Challa megakadályozza ezt. Zemo-t abba a börtönbe zárják, ahova Bucky-t is, ám így is elégedett, mert a Bosszúállókat tönkretette. Eközben Tony robotlábakat csinál Rhodey-nak, amikor csomagja érkezik, benne egy telefonnal és egy üzenettel Steve-től. Az üzeneteben bocsánatot kér, és reméli megérti majd az ő döntését is, de ha bármikor kell ő vagy a többiek - akiket épp az üzenet olvasásakor szöktet meg - akkor hívja őket a telefonon és segítenek neki.

A stáblista közepén lévő jelenetben Bucky úgy dönt, hogy amíg nem hozzák rendbe az agyát, addig lefagyasztatja magát egy wakandai rejtett kutatóállomáson. T'Challa közben biztosítja a Kapitányt afelől, hogy itt nem találhatja meg barátját a kormány. A stáblista végén lévő jelenetben May néni borogatja Petert, aki a hősökkel való összecsapást iskolai bunyónak hazudja. Miután May néni kiment a szobából, Peter jobban megszemléli a Tony-tól kapott ruhát, amiben megtalál egy Pókember-jelzőfényt is.

Szereplők[szerkesztés]

Karakter Színész(nő) Magyar hang
Steve Rogers / Amerika Kapitány Chris Evans Zámbori Soma
Tony Stark / Vasember Robert Downey Jr. Fekete Ernő
Natasha Romanoff / Fekete Özvegy Scarlett Johansson Csondor Kata
James Buchanan "Bucky" Barnes / A Tél katonája Sebastian Stan Hamvas Dániel
Samuel Wilson / Sólyom Anthony Mackie Papp Dániel
James "Rhodey" Rhodes / Hadigép Don Cheadle Takátsy Péter
Clint Barton / Sólyomszem Jeremy Renner Stohl András
T'Challa / Fekete Párduc Chadwick Boseman Debreczeny Csaba
Peter Parker / Pókember Tom Holland Baráth István
Wanda Maximoff / Skarlát Boszorkány Elizabeth Olsen Szilágyi Csenge
Vízió Paul Bettany Kárpáti Levente
Scott Lang / Hangya Paul Rudd Széles Tamás
Sharon Carter Emily VanCamp Földes Eszter
Helmut Zemo Daniel Brühl Varju Kálmán
Brock Rumlow / Halálfej Frank Grillo Makranczi Zalán
Thaddeus Ross William Hurt Rosta Sándor
Everett K. Ross Martin Freeman Görög László
May Parker Marisa Tomei Györgyi Anna
T'Chaka király John Kani Papp János
Vasily Karpov Gene Farber Lux Ádám
Miriam Sharpe Alfre Woodard Kocsis Mariann
Howard Stark John Slattery Tarján Péter
Maria Stark Hope Davis Vándor Éva
Stark asszisztense Julianna Guill Sipos Eszter Anna
M.I.T. összekötő Jim Rash Seder Gábor
Péntek (hangja) Kerry Condon Peller Anna
FedEx sofőr Stan Lee Kajtár Róbert
Híradós Silvina Buchbauer Törtei Tünde

Fogadtatás[szerkesztés]

A film pozitív fogadtatást kapott a nézők és a kritikusok felől is. Az IMDb filmes oldalon 7,9/10-es osztályzatot kapott, 445 925 szavazat alapján, a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon 90%-os értékelést kapott, 336 kritika alapján. A Metacritic oldalán 8,3/10 a felhasználók szerint, 2877 szavazat alapján.[1] Különböző amerikai lapok az alábbi értékeléseket adták a filmre:

A film bevétel szempontjából is sikeresnek könyvelhető el: a költségvetése 250 millió dollár volt, az összbevétele pedig 1 152 743 614 dollár.[2]

Érdekességek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Metacritic/Critic Reviews
  2. Watchthis.hu/Jegybevétel. [2017. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 9.)
  3. Watchthis.hu/Háttér-információ. [2017. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 9.)

További információk[szerkesztés]