Marvelek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marvelek
(The Marvels)
2023-as amerikai film

Rendező Nia DaCosta
Producer Kevin Feige
Műfaj
Forgatókönyvíró Megan McDonnell
Főszerepben
Zene Laura Karpman
Operatőr Sean Bobbitt
Gyártás
Gyártó Marvel Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 105 perc
Költségvetés 220 millió dollár
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/26726/2023)
Bevétel 197 millió dollár
Kronológia
ElőzőA galaxis őrzői: 3. rész
KövetkezőDeadpool 3.
Kapcsolódó film Marvel Kapitány
Kapcsolódó műsor Ms. Marvel
További információk
SablonWikidataSegítség

A Marvelek[1] (eredeti cím: The Marvels) 2023-ban bemutatott amerikai szuperhősfilm Nia DaCosta rendezésében. Gyártója a Marvel Studios, forgalmazója a Walt Disney Studios Motion Pictures. A 2019-es Marvel Kapitány című film folytatása, egyúttal a Marvel-moziuniverzum (MCU) harmincharmadik filmje. A forgatókönyvet Megan McDonnell írta. A főszerepben Brie Larson, Iman Vellani és Teyonah Parris látható.

A film bemutatóját több alkalommal elhalasztották az akkori író- és színészsztrájk miatt. Az Amerikai Egyesült Államokban 2023. november 10-én, míg Magyarországon szinkronizálva 2023. november 9-én mutatták be a mozikban. Ez lett az MCU addigi legnagyobb anyagi bukása.

Cselekmény[szerkesztés]

A Legfelsőbb Intelligencia összeomlása polgárháborúhoz vezet a Kree fajok között a Hala nevű világukban. A konfliktus miatt a bolygó sivárrá válik, mivel elveszíti a levegőjét, a vizét és a napfényt.

Dar-Benn, a Kree új vezetője visszaszerzi a Kvantumszalagok egyik felét, amelynek másik felét Kamala Khan birtokolja. Dar-Benn hasznosítja a szalag erejét, párosítja azt az univerzális fegyver nevű botjával, és arra használja, hogy szétszakítson egy ugrópontot az űrben. Az így keletkezett anomáliát a S.W.O.R.D. fedezi fel.

Eközben Nick Fury, aki most a S.A.B.E.R. űrállomáson tartózkodik, a Kree és a Skrull birodalom közötti béketárgyalások házigazdája. Fury behívja Carol Danvers-t és Monica Rambeau-t, hogy vizsgáljanak meg egy ugráspont-anomáliát a S.A.B.E.R. közelében. Amikor Rambeau megérinti azt, ő, Danvers és Kamala teleportálással helyet cserélnek, a váltás hatására mindhárman egymás Kree-ellenségeivel harcolnak, és a Khan-ok háza elpusztul.

Miközben a három nő visszatér eredeti helyére, Fury és Rambeau meglátogatja Kamalát a Földön. Miközben Kamala lelkesen demonstrálja erejét, helyet cserél Danversszel. Amikor Danvers elrepül, a levegőben helyet cserél Kamalával. A csoport azt feltételezi, hogy Danvers, Rambeau és Kamala fényalapú képességei kvantum-összefonódással kapcsolódnak össze, és hogy helyet cserélnek, amikor bármelyikük használja a képességét.

Hárman a Tarnax bolygón lévő Skrull menekültkolóniával találkoznak, ahol a letelepedésről szóló tárgyalások meghiúsultak. Dar-Benn feltép egy újabb ugrópontot, amely a Tarnax légkörét a Hala-ba szívja, hogy megpróbálja helyreállítani a levegőjét. A kolónia evakuálására tett sietős erőfeszítések után Danvers, Rambeau és Kamala egy csapatot alkotnak, amelyet Kamala informálisan "Marvelek" néven emleget. Danvers tájékoztatja a többieket arról a legendáról, hogy a Kvantumszalagok segítségével hozták létre az ugróponti szállítóhálózatot; ők hárman az energiájával való kölcsönös érintkezésük miatt gabalyodtak össze, amikor Dar-Benn megzavarta azt. Dar-Benn ismételt ugrópont-szakadása további instabilitást okoz a hálózatban, és veszélyezteti az univerzumot.

Dar-Benn eléri az Aladna bolygót, ahol felszakít egy ugrópontot, hogy az óceán vizét a Hala felé vonzza. Végső terve az, hogy kisajátítja a Föld napját, hogy visszaállítsa a Hala napját. Marvelek harcolnak és legyőzik Dar-Bennt, de ő ellopja Kamala karperecét, és a két karperecet együttesen használja, hogy egy újabb lyukat tépjen fel az űrben. Az ezzel járó erőfeszítés elpusztítja Dar-Bennt, és egy nyílást hagy maga után a multiverzumba. Miután Kamala visszaszerzi a pántokat, ő és Danvers egyesített erejükkel energiát adnak Rambeau-nak, így az képes bezárni a lyukat a másik oldalról, de közben a lány ott ragad. Danvers belerepül Hala napjába, és az erejét felhasználva helyreállítja azt.

A Danversszel és Rambeau-val való rövid életű összefogás arra ösztönzi Kamalát, hogy más hősöket keressen fel, és Kate Bishoppal kezdve új csoportot alakítson. A stáblista közepén Rambeau egy párhuzamos univerzumban ébred, ahol anyja, Maria és a mutáns Hank McCoy alternatív változata fogadja.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang Leírás
Carol Danvers / Marvel Kapitány Brie Larson[2] Mórocz Adrienn Bosszúálló és ex-pilóta, aki egy baleset során emberfeletti képességekre tesz szert.
Monica Rambeau Teyonah Parris[3] Szabó Emília A S.W.O.R.D ügynöke és Maria Rambeau lánya. A Westview-ban történtek miatt képes energiát elnyerni.
Kamala Khan / Ms. Marvel Iman Vellani[4] Mayer Szonja Tinédzser alakváltó képességekkel és Marvel Kapitány rajongója.
Dar-Benn Zawe Ashton[5] Pálmai Anna Kree harcos, aki a Vádló kalapácsát forgatja.
Dro'ge császár Gary Lewis Harmath Imre A Skrullok vezetője.
Yan herceg Pak Szodzsun[6] Nikas Dániel Az Aladna bolygó karizmatikus hercege, aki Danvers férje és szövetségese.
Muneeba Khan Zenobia Shroff[7] Tóth Enikő Kamala anyja.
Yusuf Khan Mohan Kapur[7] Schnell Ádám Kamala apja.
Aamir Khan Saagar Shaikh[7] Stern Dániel Kamala bátyja.
Nick Fury Samuel L. Jackson[8] Barbinek Péter A S.H.I.E.L.D. egykori igazgatója, aki egy Skrull hajón dolgozik.
Maria Rambeau Lashana Lynch Nádasi Veronika Danvers egyik legrégebbi barátnője, a légierő pilótája, aki a "Photon" hívójelet használja. Monica anyja, aki meghalt rákban.
Maria Rambeau / Gemini Maria alternatív változata, aki az univerzumában szuperhős.
Valkűr Tessa Thompson Gubik Petra Kemény, keményen ivó, Új-asgardi király, a mitológiai lényen, Brünhilden alapul, aki egykor legendás valkűr harcos volt.
Talia Leila Farzad Ténai Petra A SABRE űrállomás munkásai.
Dag Abraham Popoola Olt Tamás
Ty-Rone Daniel Ings Király Dániel Kree tudós.
Kate Bishop / Sólyomszem Hailee Steinfeld Csuha Bori 22 éves Sólyomszem rajongó, akit Clint Barton képzett ki.
Dr. Henry 'Hank' McCoy / Bestia Kelsey Grammer Csankó Zoltán Szupererővel, mozgékonysággal, reflexekkel és fokozott sebességgel rendelkező mutáns.
Goose különböző macskák Nem beszél Carol flerkeni macskája.
Lucky, a pizza kutya Jolt a Golden retriever Nem beszél Kate örökbefogadott kutyája

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Disney Character Voices International megbízásából a Mafilm Audio Kft. készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

A Marvel Kapitány című film megjelenése előtt Brie Larson kifejezte érdeklődését egy lehetséges folytatás iránt, amelyben Kamala Khan / Ms. Marvel karaktere is szerepelne.[9] Kevin Feige korábban azt mondta, hogy tervben van Khan bevezetése a Marvel-moziuniverzum (MCU), de csak a Marvel Kapitány megjelenése után, mivel Khant Carol Danvers / Marvel Kapitány ihlette.[10] Iman Vellani később megkapta Khan szerepét a Disney+ Ms. Marvel című sorozatában.[11] Lashana Lynch kifejezte érdeklődését, hogy újra eljátszaná Maria Rambeau szerepét.[12] A 2019-es San Diego-i Comic-Conon Feige megerősítette a Marvel Kapitány folytatását.[13] 2020-ban megerősítették, hogy Larson visszatér Danvers szerepében.[2] 2020 augusztusában Nia DaCostat szerződtették a film rendezésére.[14] A stúdió Olivia Wilde-ot és Jamie Babbitot is fontolgatta a film rendezőjeként.[15] Kiderült, hogy Vellani újra eljátssza Khan szerepét, Teyonah Parris pedig Monica Rambeau karakterét.[4]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2021. augusztus 10-én kezdődött meg a buckinghamshire-i Pinewood stúdióban.[16] A forgatás augusztus 27-től az olaszországi Tropeaban zajlott, többek között a Tirrén-tenger partján.[17] Szeptember 3-án Park Los Angelesbe utazott, hogy megkezdje a forgatást.[18] Park két hónapig forgatta a jeleneteit, november 2-án fejezte be a forgatásokat Angliában.[19]

Visszhang[szerkesztés]

A film jelentős negatív kritikákat kapott, ezekben elsősorban a cselekmény komolytalan, néhol kínos jellegét, illetve a jellegtelen és jelentéktelen antagonistát rótták fel a film gyengeségeinek.[20][21][22][23][24]

Bevételek[szerkesztés]

A film fanyalgó kritikáihoz jelentős pénzügyi kudarc társult, amivel az MCU addigi legnagyobb anyagi bukását hozta össze: a 220 milliós költségekhez képest csupán 197 millió dollár bevételt sikerült elérnie 2023 decemberéig, ami után a Marvel közölte, hogy a továbbiakban nem közölnek a filmről több bevételi adatot.[25]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Filmbemutatóink. Fórum Hungary. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 2. a b Boucher, Geoff: 'Captain Marvel' Sequel Officially In Development At Disney's Marvel Studios. Deadline Hollywood , 2020. január 22. [2020. január 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 3. Lawrence, Gregory: Teyonah Parris Teases the Powers Monica Rambeau Could Reveal Next on 'WandaVision'. Collider , 2021. február 23. [2021. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 4. a b Miller, Liz Shannon: 'Captain Marvel 2' Reveals New Release Date, Roles for Ms. Marvel and Monica Rambeau. Collider , 2020. december 10. [2020. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 5. Kroll, Justin: 'Captain Marvel 2': Zawe Ashton Tapped To Play Villain In Marvel Sequel. Deadline Hollywood , 2021. február 12. [2021. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 6. Dela Paz, Maggie: MCU Film The Marvels Adds South Korean Star Park Seo-Joon. ComingSoon.net , 2021. június 15. [2021. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.) – via Hwa, Jeong: [단독박서준, 마블영화 '캡틴마블2' 합류..브리 라슨과 호흡] (korean nyelven). Star News Korea . Naver Corporation, 2021. június 15. [2021. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 7. a b c Hussaini, Syed Fahadullah: Ms. Marvel Star Reveals Show Characters Return In Captain Marvel 2. Screen Rant , 2021. szeptember 7. [2021. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 8. Holmes, Adam: Samuel L. Jackson Confirms He's Shooting The Marvels With New Post. CinemaBlend , 2021. augusztus 12. [2021. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 8.)
 9. Aguilar, Matthew: 'Captain Marvel's Brie Larson Wants Ms. Marvel In The Sequel. ComicBook.com , 2019. február 14. [2019. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 10. Osborn, Alex: Feige: MCU Has 'Plans' to Introduce Ms. Marvel After Captain Marvel. IGN , 2018. május 12. [2019. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 11. Kroll, Justin: Newcomer Iman Vellani To Play Title Role In Marvel's 'Ms. Marvel' Series For Disney Plus. Deadline Hollywood , 2020. szeptember 30. [2020. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 12. Boone, John: Lashana Lynch Talks 'Captain Marvel' Sequels and Dream Casting Monica Rambeau (Exclusive). Entertainment Tonight , 2019. március 8. [2019. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 13. Hood, Cooper: Captain Marvel 2 Confirmed By Marvel Studios At SDCC 2019. Screen Rant , 2019. július 20. [2019. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 14. Kroll, Justin: 'Captain Marvel 2': 'Candyman's Nia DaCosta To Direct Sequel. Deadline Hollywood , 2020. augusztus 5. [2020. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 15. Vary, Adam B.: 'Captain Marvel 2' Lands Nia DaCosta as Director. [[Variety (magazin)|]] , 2020. augusztus 5. [2020. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 16. Agard, Chancellor: Director's Notes: Nia DaCosta on her journey from Little Woods to Candyman and Marvel. Entertainment Weekly , 2021. július 19. [2021. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 17. The new Marvel movie was shot in Tropea, Italy, and the superheroes landed strongly. INF News , 2021. szeptember 6. [2021. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 18. Park Seo Joon leaves for Los Angeles to shoot for Brie Larson starrer Captain Marvel 2 titled The Marvels. Bollywood Hungama , 2021. szeptember 3. [2021. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 19. Jay, Germaine: Actor Park Seo Joon returns home after filming 'The Marvels'. Allkpop , 2021. november 2. [2021. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 20. [1]
 21. [ Marvelek: Marvel, marvelebb, legmarvelebb] Telex, 2023. november 10.
 22. Már megint egy röhejesen gyenge filmmel rukkolt elő a Marvel Index, 2023. november 9.
 23. Marvelek - Kritika Puliwood, 2023. november 9.
 24. A Marvelek Disney-hercegnővé változtatja a szuperhősöket, de ez vele a legkisebb baj 24.hu, 2023. november 8.
 25. Box Office: Olyan nagy bukta a Marvelek, hogy a stúdió többet már nem is fog bevételi adatokat közölni róla ign.com, 2023. december 4.

További információk[szerkesztés]