Ugrás a tartalomhoz

Kampókéz (film, 2021)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kampókéz
(Candyman)
2021-es amerikai–kanadai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőNia DaCosta
ProducerJordan Peele
Alapmű
Műfaj
 • horrorfilm
 • Természetfeletti horror
 • irodalmi adaptáció
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneLichens
OperatőrJohn Guleserian
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Kanada
Nyelvangol
Forgatási helyszínChicago
Játékidő91 perc
Költségvetés25 millió amerikai dollár
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóFórum Hungary (Magyarország)
Bemutató
 • 2021
 • 2021. augusztus 26. (Németország, Magyarország)[1]
 • 2021. augusztus 27. (Kanada, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Írország)[2]
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel77,3 millió amerikai dollár
Kronológia
Előző
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kampókéz (eredeti cím: Candyman) 2021-ben bemutatott amerikai természetfeletti horrorfilm, az 1992-es, azonos című film közvetlen folytatása és a Kampókéz-filmsorozat negyedik része, amely Clive Barker The Forbidden című regénye alapján készült. Rendezője Nia DaCosta, forgatókönyvírói DaCosta, Jordan Peele és Win Rosenfeld. A főszerepben Yahya Abdul-Mateen II, Teyonah Parris, Nathan Stewart-Jarrett és Colman Domingo látható, Tony Todd és Vanessa Estelle Williams visszatérő szerepeket alakítanak az eredeti filmből.

A filmet 2021. augusztus 27-én mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban, a Universal Pictures forgalmazásában, Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, augusztus 26-án a Fórum Hungary jóvoltából. A COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos problémák miatt háromszor is elhalasztották az eredeti, 2020. júniusi premierdátumot.

Általánosságban pozitív kritikákat kapott az értékelőktől, akik dicsérték DaCosta rendezését; világszerte több mint 73,3 millió dolláros bevételt hozott a 25 millió dolláros költségvetésével szemben.

Cselekmény[szerkesztés]

2019-ben, huszonhét évvel az első film eseményei után Anthony McCoy képzőművész Chicagóban él barátnőjével, Brianna Cartwright galériaigazgatóval. Brianna bátyja, Troy megosztja velük Helen Lyle városi legendáját egy végzős diákról, aki az 1990-es évek elején gyilkos ámokfutásba kezdett. Az ámokfutása a Cabrini-Green lakótelep előtt gyújtott máglyán teljesedett ki, amikor megpróbált feláldozni egy csecsemőt. A lakóknak sikerült megmenteniük a gyermeket, mielőtt Helen a tűzben meghalt volna egy nyilvánvaló önfeláldozással.

Anthony kétségbeesetten keresi karrierjében a fordulópontot és inspirációt keresve bejárja Cabrini-Greent. Végül találkozik Billy Burke mosoda tulajdonossal, aki megismerteti vele Kampókéz történetét. Amikor Burke 1977-ben gyerek volt, rémisztő találkozása volt Sherman Fieldsszel, a kampókezű férfival. A rendőrség tévesen azt hitte Shermanról, ő tett borotvapengét egy cukorkába, amely egy lány kezébe jutott. Burke akaratlanul figyelmeztette a rendőröket, hogy Sherman az egyik lakóház falain belül tartózkodik, aminek következtében a rendőrök halálra verték Shermant. Bár Shermant utólag felmentették, a legenda szerint ha valaki ötször kimondja egy tükör előtt, hogy „Kampókéz”, Sherman szelleme megjelenik, és megöli a megidézőt.

A megihletett Anthony egy tükörrel ellátott kiállítást rendez a Kampókéz legendája alapján és bemutatja azt Brianna művészeti galériájában. Megdöbbenve tapasztalja, hogy a kritikusok nem reagálnak rá pozitívan. Aznap este Brianna egyik munkatársát és annak barátnőjét lemészárolja Kampókéz, miután ötször kimondták a nevét Anthony kiállításának egyik darabja előtt. Anthony azon kapja magát, hogy ismeretlen emberek hátborzongató portréinak sorozatát festi. A legenda elterjed és még több embert ölnek meg Kampókéz nevének ismételgetése után, köztük Finley Stephens műkritikust, aki becsmérelte Anthony művét, és egy csoport tinilányt egy mosdóban. Miután Anthony két alkalommal maga is látta Sherman szellemét, konfrontálódik Burke-kel, és megtudja, hogy a Kampókéz legenda az 1890-es évekből, Daniel Robitaille-től származik – egy művésztől, akit meglincseltek, mert vegyes bőrszínű viszonya volt. Azóta a legenda generációkon át újjáéledt, a rasszizmus és az igazságtalanság áldozatául esett feketék lelkei a Kampókéz „kaptár” részévé váltak.

Egy méhcsípés miatt Anthony fizikai átalakuláson esik át, mielőtt még találkozott volna Burke-kel, és amelyből egy hatalmas sebhely alakul ki, ami az egész testén kezd elterjedni. Elmegy a kórházba, ahol megtudja, hogy az anyja, Anne-Marie hazudott a születéséről. Amikor kérdőre vonja, a nő vonakodva elárulja, hogy ő volt az a baba, akit Helen halálának éjszakáján kimentettek a tűzből, és hogy Kampókéz volt a felelős az ámokfutásért, amiért őt hibáztatták. Helen valójában megmentette őt Robitaille-től, aki elrabolta és azt tervezte, hogy feláldozza a tűzben. Anne-Marie soha nem beszélt erről senkinek, mert azt akarta, hogy Anthony normális életet éljen. A közösség megfogadta, hogy soha nem ismétlődik meg a Kampókéz legenda azután az éjszaka után, ezért Anne-Marie félni kezd a paktum megszegése miatt. Anthony beletörődve sorsába távozik, és a Cabrini-Green sorházai között kezd barangolni.

Az Anthony miatt aggódó Brianna rájön, hogy Burke beszélt neki először a Kampókézről, ezért elmegy Cabrini-Greenbe, hogy megkeresse. A mosodában megtámadja Burke, aki egy elhagyatott templomba viszi, ahol Anthony – akinek a teste tovább romlik – várakozik. Anthony katatón állapotba került, amikor Burke elárulja, hogy nemcsak Sherman halálának volt szemtanúja, hanem látta Sherman szellemét is, aki Kampókézként tért vissza, és tanúja volt annak is, hogy megidézése után megölte idősebb nővérét és annak barátját. Burke azt tervezi, hogy a rendőrséggel lelőheti Anthonyt, hogy a Kampókéz legendát a bosszú eszközeként, és ne a feketék fájdalmának és szenvedésének szimbólumaként használhassa fel. Hogy Anthony Kampókézzé való átalakulása teljessé váljon, Burke lefűrészeli a jobb kezét, és egy húskampóval helyettesíti azt.

Briannának sikerül elmenekülnie a templomból, Burke üldözőbe veszi Cabrini-Greenben, akit a nő halálra késel. Anthony megjelenik, és a karjaiba omlik, amikor a Burke által a helyszínre csalt rendőrök megjelennek és agyonlövik Anthonyt. Briannát letartóztatják és megbilincselik. Az egyik rendőr megpróbálja megfélemlíteni, hogy beleegyezzen; Anthony provokálta a rendőröket a lövöldözésre, de Brianna a rendőrautó visszapillantó tükrével megidézi Kampókezet. A férfi megjelenik, immár Anthony bőrébe bújva, és lemészárolja a rendőröket. Amikor még több rendőr érkezik a helyszínre, Anthony felveszi Robitaille alakját, és arra utasítja Briannát, hogy „mondja el mindenkinek”.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Anthony McCoy Yahya Abdul-Mateen II Pál Tamás
Brianna Cartwright Teyonah Parris Bogdányi Titanilla
Hannah Love Jones (fiatalon) Kobela Kíra
Troy Cartwright Nathan Stewart-Jarrett Fehér Tibor
William Burke Colman Domingo Bognár Tamás
Daniel Robitaille / Kampókéz Tony Todd Nem szólal meg
Anne-Marie McCoy Vanessa Estelle Williams Náray Erika
Finley Stephens Rebecca Spence Bertalan Ágnes
Helen Lyle / Caroline Sullivan Cassie Kramer Mohácsi Nóra
Sherman Fields / Kampókéz Michael Hargrove Nem szólal meg
Grady Cartwright Kyle Kaminsky Renácz Zoltán
Christiana Clark Danielle Harrington Spilák Klára
Clive Privler Brian King Hevér Gábor
Jack Hyde Torrey Hanson Kapácsy Miklós
Jameson Carl Clemons-Hopkins Varga Rókus
Gil Cartwright Cedric Mays Hegedűs Miklós
Annika Breanna Lind Boldog Emese
Jerrica Cooper Miriam Moss Sipos Eszter Anna
Billy Rodney L Jones III Mayer Marcell
Haley Gulick Heidi Grace Engerman Laudon Andrea
Trina Ireon Roach Engel-Iván Lili
Boof Malic White Kiss Bernadett
Celine Sarah Wisterman Pekár Adrienn
Samantha Sarah Lo Mayer Szonja
Lipez nyomozó Mark Montgomery Kárpáti Levente
Sabrina Genesis Denise Hale Hermann Lilla
Dr. Collins J. Nicole Brooks Téglás Judit
Jane Ji Tien Tran Martin Adél

A film készítése[szerkesztés]

A Freddy vs. Jason sikerére válaszul egy kobolddal közös crossover filmet kezdtek el készíteni Candyman vs. Leprechaun címmel. Tony Todd elvetette az ötletet, miután megmutatták neki a forgatókönyvet, mondván: „Soha nem veszek részt ilyesmiben.”[4] 2004-ben Todd megerősítette a Fangoriának, hogy egy negyedik film is készül Clive Barker részvételével és 25 millió dolláros költségvetéssel.[5] 2009-ben Deon Taylor vállalta a film rendezését, amely télen játszódott volna Új-Angliában, egy női főiskolán, és figyelmen kívül hagyná a Kampókéz 3. – Holtak napja című film eseményeit.[6][7] A film végül a jogtulajdonosok közötti viták miatt meghiúsult.[8]

2018 szeptemberében jelentették be, hogy Jordan Peele tárgyalásokat folytat az 1992-es film folytatásának elkészítéséről a Monkeypaw Productions nevű cégén keresztül.[9] A Nightmare on Film Streetnek adott 2018-as interjújában Todd kijelentette: „Inkább azt szeretném, ha ő csinálná, valaki, akinek van intelligenciája, aki alaposan átgondolja és beleássa magát az egész faji összetételbe, hogy ki is Kampókéz, és miért is létezett egyáltalán”.[10] 2018 novemberében megerősítették, hogy Peele a Universal és az MGM producerével, valamint Win Rosenfeld társproducerrel közösen elkészíti a filmet, míg Nia DaCosta rendezőnek szerződött.[11] A film az eredeti folytatása lesz, és az új, modernizált Cabrini Greenben játszódik majd, ahol egykor a régi chicagói lakóparkok épülete állt. Jonathan Glickman az MGM-től úgy nyilatkozott, hogy „a történet nem csak tisztelettel adózik majd Clive Barker kísérteties és zseniális forrásanyagának”, hanem „rajongók új generációját hozza majd el”.[12] 2019 elején tervezték elkezdeni a forgatást.[13]

Forgatás[szerkesztés]

A Candyman forgatása 2019 augusztus elején kezdődött és 2019 szeptemberében (25–27.) fejeződött be Chicago területén,[14] a forgatás egy része a North Park negyedben zajlott szeptember környékén.[15][16] A film munkacíme a szereplők és a stáb közösségi oldalain Say My Name (Mondd a nevem) volt, amit diszkréten használtak az átdolgozott forgatókönyvekben és a forgatási helyszíneken, hogy a dolgok „a nyilvánosság előtt” maradhassanak.[17]

A filmben bábanimációs jeleneteket is láthatunk, amelyeket a Manual Cinema készített.[18][19]

Zene[szerkesztés]

2020. március 3-án bejelentették, hogy Robert A. A. Lowe lesz a film zeneszerzője.[20]

Bemutató[szerkesztés]

A Kampókéz eredetileg 2020. június 12-én jelent volna meg a Universal Pictures forgalmazásában, de a COVID-19 világjárvány miatt 2020. szeptember 25-re,[21] majd 2020. október 16-ra tolták, átvéve a Gyilkos Halloween korábbi megjelenési dátumát.[22] A filmet ezután 2021. augusztus 27-re halasztották.[23]

A film első előzetese 2020. február 27-én jelent meg.[24] 2021. június 23-án jelent meg a második előzetes.[25]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Candyman (2021 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
 2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. július 22.)
 3. Kampókéz (Candyman) - a magyar hangok. DVDNews , 2021. augusztus 25. (Hozzáférés: 2021. augusztus 26.)
 4. Millican, Josh: Interview: Tony Todd Sets the Record Straight on Unmade Candyman vs. Leprechaun Crossover. Dread Central , 2019. január 21. (Hozzáférés: 2021. június 24.)
 5. Tony Todd Returns for Candyman 4. MovieHole , 2004. március 10. (Hozzáférés: 2021. június 24.)
 6. Wixson, Heather: Exclusive: Tony Todd Talks Dark Christmas, Hatchet 2, and Candyman IV. Dread Central , 2009. december 18. (Hozzáférés: 2021. június 24.)
 7. Kennedy, Michael: What Tony Todd's Canceled Candyman 4 Would've Been About. ScreenRant , 2020. szeptember 26. (Hozzáférés: 2021. június 24.)
 8. Jenkins, Jason: Candyman IV: Tony Todd Revisits the Winter-Set Sequel That Was Never Made [Phantom Limbs]. Bloody Disgusting , 2021. június 24. (Hozzáférés: 2021. június 24.)
 9. Jordan Peele in Talks to Remake Clive Barker's 'Candyman' [Exclusive] (amerikai angol nyelven). Bloody Disgusting! , 2018. szeptember 10. (Hozzáférés: 2018. október 3.)
 10. [Exclusive Interview] Horror Icon Tony Todd Talks HELL FEST and Gives His Blessing To CANDYMAN Remake | Nightmare on Film Street - Horror Movie Podcast, News and Reviews”, Nightmare on Film Street - Horror Movie Podcast, News and Reviews, 2018. szeptember 26. (Hozzáférés: 2018. október 3.) (amerikai angol nyelvű) 
 11. Jordan Peele-Produced 'Candyman' Reboot Taps Director Nia DaCosta”, Variety, 2018. november 27. (Hozzáférés: 2018. november 27.) (amerikai angol nyelvű) 
 12. Jordan Peele to co-write sequel to horror film 'Candyman' (angol nyelven). Entertainment Weekly . (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.)
 13. Jordan Peele to co-write sequel to horror film 'Candyman'”, Entertainment Weekly (Hozzáférés: 2018. november 30.) 
 14. Squires, John: Filming Has Begun on Nia DaCosta's 'Candyman'; Here's the Latest Casting News (amerikai angol nyelven). Bloody Disgusting! , 2019. augusztus 22. (Hozzáférés: 2019. október 24.)
 15. Candyman: Everything We Know (So Far) About Jordan Peele's Reboot (amerikai angol nyelven). ScreenRant , 2019. október 14. (Hozzáférés: 2019. október 24.)
 16. Jordan Peele's 'Candyman' Sequel is Filming in Chicago (angol nyelven). NBC Chicago . (Hozzáférés: 2019. október 24.)
 17. Jordan Peele's 'Candyman' Sequel Is Now Filming In North Park (amerikai angol nyelven). Block Club Chicago , 2019. szeptember 12. (Hozzáférés: 2019. október 5.)
 18. Manuel Cinema - The Company. Manuel Cinema. (Hozzáférés: 2021. június 24.)
 19. Manuel Cinema - Candyman. Manuel Cinema. (Hozzáférés: 2021. június 24.)
 20. Robert A. A. Lowe to Score Nia DaCosta's Candyman Sequel. Film Music Reporter . (Hozzáférés: 2021. január 30.)
 21. Universal Moves 'Candyman' to September Theatrical Release. The Hollywood Reporter, 2020. április 3. (Hozzáférés: 2020. május 10.)
 22. D’Alessandro, Anthony: Blumhouse & Universal Move 'Halloween Kills', 'Forever Purge' & More To Later Release Dates. Deadline Hollywood , 2020. július 8. (Hozzáférés: 2020. július 8.)
 23. Couch, Aaron: Universal's 'Candyman' Finds 2021 Release Date. The Hollywood Reporter , 2020. október 21. (Hozzáférés: 2020. október 27.)
 24. Fernández, Alexia: Jordan Peele's Candyman Terrorizes in First Trailer - and Has a Surprising Destiny's Child Callback. People . (Hozzáférés: 2021. június 23.)
 25. Shanfield, Ethan: 'Candyman' Trailer: Horror Reboot Tackles Police Brutality and Haunting Scares. msn.com . (Hozzáférés: 2021. június 23.)

További információk[szerkesztés]