Örökkévalók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Örökkévalók
(Eternals)
2021-es amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező Chloé Zhao
Producer Kevin Feige
Műfaj
Forgatókönyvíró Chloé Zhao
Főszerepben
Zene Ramin Djawadi
Operatőr Ben Davis
Vágó
 • Craig Wood
 • Dylan Tichenor
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 156 perc
Költségvetés 200 000 000 amerikai dollár
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/26081/2021)
Bevétel
 • 401 872 560 amerikai dollár (világszerte)
 • 164 844 673 amerikai dollár (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
ElőzőShang-Chi és a tíz gyűrű legendája
KövetkezőPókember: Nincs hazaút
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Örökkévalók témájú médiaállományokat.

A Örökkévalók (eredeti cím: Eternals) 2021-ben bemutatott amerikai szuperhősfilm a Marvel Studios gyártásában. A film a Marvel-moziuniverzum (MCU) huszonhatodik filmje. Rendezője Chloé Zhao, írója Matthew K. Firpo, Ryan Firpo és Jack Kirby. A főszerepben Angelina Jolie, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Salma Hayek, Brian Tyree Henr, Ma Dongszok, Lia McHugh és Lauren Ridloff látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon többször elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. Tervezett bemutatója Amerikában 2021. november 5.,[1] Magyarországon 2021. november 4. [2]

Cselekmény[szerkesztés]

I. e. 5000-ben tíz Örökkévaló jött a Földre Arishem báró parancsára, hogy megvédjék azt a Deviánsoktól: Aiak, Szirszé, Druig, Ikarisz, Phaisztosz, Szipor, Kingo, Gilgames, Théné és Makar. A tízes évszázadokon át együtt működött. 1521-ben kivégezték az utolsó Deviánsokat, igy ideiglenesen külön váltak, amíg a báró nem jelentkezik.

500 évvel később, napjainkban Szirszé és Szipor Londonban él. Szirszé a Természettudományi Múzeumban dolgozik, a párjával Dane Whitman-nel, miután 500 éve szakított Ikarisszal. Egy este aztán rájuk támad Kro, akit Ikarisz elüldöz. Szirszé felfedezi, hogy a Deviáns Aiak sebbegyógyítő erejét használta, majd a trió elindul, hogy megkeressék a többieket. Először Dél-Dakotába mennek Aiakhoz, amikor felfedezik, hogy Kro megölte őt. Kiderül, hogy Aiak Szirszére ruházta azt a képességet, hogy tudjon beszélni Arishemmel. Arishem elmondja, hogy a Föld egyfajta keltetőként szolgál, hogy előhozzák Tiamutot, az Égit. Az Égi úgy tud a bolygóból kiemelkedni, ha elég ember él a bolygón és a pittyenés hatására sikerült ez elérni. Azt is felfedi többek között, hogy az Örökkévalók igazából nem is élnek.

Miután Kingót, Thénét és Gilgamest megtalálták, elmennek Druighoz Amazóniába, ahol kiderül, hogy Druig az elméjével egy emberkolóniát irányít. A Deviánsok újra megtámadják őket. A csata közben Gilgames meghalt és Kro elszívja az erejét. A maradék Deviánsokat Ikarisz és Szirszé elintézik. Ezután elmennek Phaisztoszért. A Domon pedig megtalálják Makart. Ikarisz elmondja, hogy ő tudott a kiemelkedésről. Druig telepátiával kideríti, hogy ő ölte meg Aiakot. Ikarisz elhagyja a csapatot és vele megy Szipor is, mert szerelmes belé. Kingo is elhagyja a csapatot, mert nem akar megküzdeni Tiamuttal.

Makar megtalálja a kiemelkedés helyét. Szirszé kitalálja, hogy altassák el Tiamutot, és Phaisztosz kifejleszti az egyesült elmét, amin keresztül az Örökkévalók enerigát tudnak egymásnak átadni. A helyszínre érve Ikarisz es Szipor megtámadják őket. Ikarisz látazólag megöli Druigot. Szirszé elindul, hogy végezzen Tiamuttal Szipor megszúrja, de Druig leüti. Közben megérkezik Kro, de Théné hamar végez vele. Phaisztosz leláncolja Ikariszt. Ikarisz végül kiszabadul, de képtelen végezni Szirszével. Szirszé aktiválja az egyesült elmét, amihez Ikarisz és Szipor is csatlakozik, majd jéggé változtatja Tiamutot. A vereséget látva Ikarisz belerepül a Napba, Szirszé pedig Szipor kérésére emberré változtatja a lányt. A csapat különválik: Druig, Théné és Makar elmennek a Domoval a többi Örökkévalóért, míg Szipor, Szirszé, Kingo és Phaisztosz a Földön marad. Arishem megjelenik és közli, hogy elégedetlen, majd elviszi őket.

A stáblista közepén lévő jelenetben megjelenik Eros és Pip, majd előbbi közli, hogy tudja, hol vannak a földi Örökkévalók.

A stáblista végén Dane felnyit egy ládát, amiben egy kard található, majd Penge megkérdezi tőle, hogy készen áll-e.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3] Leírás
Aiak Salma Hayek[4][5] Pikali Gerda Az Örökkévalók vezetője, aki képes más lényeket meggyógyítani.
Szirszé Gemma Chan[6] Gombó Viola Lotti Az Örökkévalók tagja, aki szereti az embereket és képes manipulálni az élettelen anyagokat. A jelenben múzeumi kurátorként jelenik meg, ahol Dane Whitmannel jár.
Théné Angelina Jolie[7][8] Lévay Viktória Az Örökkévalók tagja, vad harcos, aki bármilyen fegyvert képes létrehozni.
Ikarisz Richard Madden[7][4] Bárnai Péter Az egyik legerősebb Örökkévaló. Képes repülni és lézer csíkot lő ki szeméből.
Kingo Kumail Nanjiani[4] Kovács Lehel Az Örökkévalók tagja, aki a tenyeréből energialövedéket tud lőni. A Földön bollywoodi filmsztár.
Phaisztosz Brian Tyree Henry[4] Gémes Antos Az Örökkévalók tagja, feltaláló. Ő az első meleg szuperhős a Marvel-moziuniverzumban.
Gilgames Ma Dongszok[4][9] Mészáros Máté A leghatalmasabb Örökkévalók tag.
Szipor Lia McHugh[4] Stern Hanna Az Örökkévalók tagja, aki illúziókat tud kreálni.
Makkar Lauren Ridloff[4] Nem szólal meg Az Örökkévalók tagja, aki siket és szupergyors.
Druig Barry Keoghan[6] Katona Péter Dániel Egy zárkózott Örökkévaló tag, aki képes manipulálni mások elméjét.
Dane Whitman Kit Harington[6] Fehér Tibor Harcos ember, aki a londoni Természettudományi Múzeumban dolgozik. Szirszével jár.
Karun Harish Patel Kassai Károly Kingo inasa.
Kro Bill Skarsgård (hang) Pataki Ferenc A Deviánsok vezetője.
Arishem David Kaye (hang) Zöld Csaba Bíró.
Ben Haaz Sleiman Varga Gábor Phaisztosz férje.
Jack Esai Daniel Cross Kovács András Bátor Phaisztosz fia.
Eros / Űrróka Harry Styles Kenéz Ágoston Thanos testvére.
Pip, a troll Patton Oswalt (hang) Hannus Zoltán Eros segítője.
Eric Brooks / Penge Mahershala Ali (hang) Csankó Zoltán Félig ember, félig vámpír.
Diego Adria Escudero Pásztor Tibor Druig amazóniai falujának lakosa.
Fiú Zain Al Rafeea eredeti hang Mezopotámiai lakos.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Thanos megalkotója szerint az Őrült Titán visszatér az Örökkévalókban. IGN. (Hozzáférés: 2021. április 26.)
 2. Filmbemutatóink – Fórum Hungary. Fórum Hungary. (Hozzáférés: 2021. április 26.)
 3. Örökkévalók - Szinkronkritika. Szinkronjunkie. (Hozzáférés: 2021. november 8.)
 4. a b c d e f g SDCC 2019: All of the Marvel Studios News Coming Out of Hall H at San Diego Comic-Con. Marvel.com, 2019. július 21. [2019. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 21.)
 5. D'Alessandro, Anthony: ‘The Eternals’ Details Unveiled At Marvel’s Comic-Con Panel, Angelina Jolie Surprises Hall H; Pic To Open November 2020. Deadline Hollywood , 2019. július 20. [2019. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 20.)
 6. a b c Marvel Confirms Kit Harington for 'Eternals,' Sets 'Black Panther II' Date. The Hollywood Reporter , 2019. augusztus 24. (Hozzáférés: 2019. augusztus 25.)
 7. a b Kit, Borys: Marvel Studios' 'The Eternals' Finds Its Director With Chloe Zhao. The Hollywood Reporter, 2018. szeptember 21. [2018. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 21.)
 8. Kit, Borys: Kumail Nanjiani in Talks to Join Angelina Jolie in Marvel's 'The Eternals' (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2019. április 5. [2019. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 9. González, Umberto: Marvel Studios Taps Ma Dong-seok for 'The Eternals' (Exclusive). TheWrap , 2019. április 17. [2019. április 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 17.)

További információk[szerkesztés]