Titkos invázió (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Titkos invázió
(Secret Invasion)
Műfaj

AlkotóKyle Bradstreet
Főszereplő
ZeneszerzőKris Bowers

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok1
Epizódok6
Gyártás
Vezető producer
  • Kevin Feige
  • Louis D'Esposito
  • Victoria Alonso
  • Jonathan Schwartz
  • Brad Winderbaum
  • Kyle Bradstreet
Vágó
  • James Stanger
  • Melissa Lawson Cheung
Forgatási helyszínAnglia
Operatőr
  • Sylvaine Dufaux
  • Remi Adefarasin
Részenkénti játékidő40–50 perc
GyártóMarvel Studios
ForgalmazóDisney Platform Distribution
Sugárzás
Eredeti adóUSA Disney+
Eredeti sugárzás2023. június 21.2023. július 26.
Első magyar adóDisney+
Magyar sugárzás2023. június 21.2023. július 26.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőAmazon: Ügyvéd
KövetkezőLoki 2. évad
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Titkos invázió témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Titkos invázió (eredeti cím: Secret Invasion) 2023-as amerikai szuperhős sorozat, amelyet Kyle Bradstreet készített a Disney+ számára. A főbb szerepekben Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Cobie Smulders, Kingsley Ben-Adir, Emilia Clarke, Olivia Colman, Martin Freeman és Don Cheadle látható.

A sorozat 2023. június 21-én indul el az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon.[1]

Ez a Marvel által készített kilencedik televíziós sorozat, amely a Marvel-moziuniverzum (MCU) történéseihez tartozik.

Ismertető[szerkesztés]

Az alakváltó idegenek csoportja, a Skrullok beszivárogtak a Föld életének minden területére.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[2] Leírás
Nick Fury Samuel L. Jackson[3] Gáti Oszkár A S.H.I.E.L.D. egykori igazgatója, aki évekig dolgozott a Skrullokkal a mélyűrben, mielőtt visszatért a Földre.
Talos Ben Mendelsohn[4] Mihályfi Balázs A skrullok vezetője és Fury szövetségese.
Gravik Kingsley Ben-Adir[5] Vizi Dávid A lázadó Skrullok egy csoportjának vezetője, aki elszakadt Talos frakciójától, és úgy véli, hogy a legjobb módja a fajtájuk megsegítésének, ha beszivárognak a Földre a szükséges erőforrásokért.
Pagon Killian Scott Jankovics Péter Lázadó Skrull, és Gravik parancsnok-helyettese.
Beto Samuel Adewunmi Kövesi Zsombor Lázadó Skrull.
Ritson Dermot Mulroney[6] Jakab Csaba Amerikai Egyesült Államok elnöke.
Prescod Richard Dormer Fillár István Volt S.H.I.E.L.D. ügynök, aki leleplezte a Skrullok tervét a Föld megszállásáról.
G'iah Emilia Clarke[7] Páder Petra Talos lánya.
Sonya Falsworth Olivia Colman[8] Szőlőskei Tímea Magas rangú MI6 ügynök és Fury régi szövetségese, aki Anglia nemzetbiztonsági érdekeit igyekszik megvédeni a beszivárgás során.
Raava / James "Rhodey" Rhodes Don Cheadle[9]
Nisha Aaliya (Raava)
Takátsy Péter A Légierők egykori tisztje, aki a Hadigép páncélzatot működteti, és Bosszúálló is egyben. Kiderül, hogy egy női Skrull vette fel az alakját, míg az igazi Rhodes-ot Új Skrullos-ban tartották fogságban.
Priscilla Fury / Varra Charlayne Woodard Nick Fury felesége.
Chris Sterns Christopher McDonald Németh Gábor Az FXN híradósa és a Skrull Tanács tagja.
Rosa Dalton Katie Finneran Spilák Klára a Skrulloknak dolgozó tudós, aki különböző DNS-mintákat kutat a Harvest projekthez, hogy Gravikot és követőit szuperképességekkel ruházza fel.

Mellékszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[2] Leírás
Maria Hill Cobie Smulders[10] Szinetár Dóra Korábbi magas rangú S.H.I.E.L.D. ügynök, aki szorosan együttműködik Furyval.
Everett K. Ross Martin Freeman[11] Görög László Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori ügynöke, akinek alakját egy Skrull vette fel.
Rick Mason O. T. Fagbenle Horváth-Töreki Gergely Egykori S.H.I.E.L.D. ügynök, aki segít Fury-nak.
Brogan Ben Peel Rohonyi Barnabás Skrull, akit Sonya kínoz.
Shirley Sagar Seeta Indrani Farkasinszky Edit A Skrull tanács tagjai.
Caspani NATO főtitkár Giampiero Judica Vida Péter
Pamela Lawton Anna Madeley Sági Tímea
Elizabeth Juliet Stevenson Kiss Mari Maria Hill anyja.
Soren Charlotte Baker (ember)
Kate Braithwaite (skrull)
Talos felesége és G'iah anyja, akit Gravik megölt.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio készítette.

Epizódok[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
1. 1. Feltámadás
(Resurrection)
Ali Selim Kyle Bradstreet és Brian Tucker Egyesült Államok 2023. június 21.
magyar 2023. június 21.
Moszkvában Talos üldözi Everett K. Rosst egy CIA-ügynök megölése miatt. Maria Hill megérkezik, hogy segítsen Rossnak, de rájön, hogy ő egy Skrull, és felhívja Nick Furyt, aki visszatér a Földre. Talosszal találkozva Fury megtudja, hogy Talost száműzték a Skrull Tanácsból, és korábbi szövetségese, Gravik vezető pozícióba került, és terrorista támadások végrehajtására gyűjti össze a Skrullokat Oroszországban. Fury-t később elrabolják az MI6 ügynökei, és elviszik egy régi ismerőséhez, Sonya Falsworth-hez. Szövetséget javasol Gravik megállítására, de a nő visszautasítja. Egy poloska segítségével lehallgatják őt és a miniszterelnököt, Fury és Talos felkutatnak egy másik Skrull-t és Gravik szövetségesét, Vaszilij Popriscsint, de Fury megöli Popriscsint, miután nem sikerült kihallgatni. Talos újra találkozik a lányával, G'iah-val, aki korábban találkozott Poprischinnel, hogy piszkos bombákat szerezzen a lázadóknak. Miután azt állítja, hogy Gravik megölte az édesanyját, Sorent, G'iah felfedi, hogy a lázadók az egység napján a Vossojedinenyiye tér megtámadását tervezik, és megjelöli a bombák helyét. Fury, Hill és Talos azonban túl későn tudja meg, hogy a helyszínek csalétek, mielőtt Gravik felrobbantja a bombákat, Fury-nak álcázza magát, és lelövi Hillt. Fury és Talos menekülni kényszerül, és elhagyja őt.
2. 2. Ígéretek
(Promises)
Ali Selim Brant Englestein és Brian Tucker Egyesült Államok 2023. június 28.
magyar 2023. június 28.
1997-ben Fury találkozik a fiatal Gravikkal, és megvigasztalja őt, miközben beszédet mond a Skrull bevándorlóknak, és megígéri, hogy új otthont talál nekik. A jelenben, miután megmenekült a bombatámadás elől, Fury megtudja Talostól, hogy egymillió Skrull él a Földön az emberek között. A feldühödött Fury elválik Talostól, később pedig találkozik Hill édesanyjával, Elizabeth-tel, hogy elmagyarázza a halálának körülményeit. Mivel az Egyesült Államokat is belekeverik a bombatámadásba, Gravik találkozik a Skrull Tanács tagjaival, akik rosszallásukat fejezik ki tettei miatt. Gravik emlékezteti a Tanácsot, hogy Fury nem tartotta be az ígéretét, és a többség támogatásával kinevezeti magát az új Skrull tábornoknak. A Tanács tagja, Shirley Sagar, aki nem hajlandó behódolni, titokban kapcsolatba lép Talosszal, aki arra kéri, hogy szervezzen meg egy találkozót közte és Gravik között. Londonban Fury találkozik James Rhodes ezredessel, és elmagyarázza neki a Skrull fenyegetést. Fury megdöbbenésére Rhodes katonai leszerelést ad neki, mivel jelen volt a bombatámadásnál, amely kiélezte a feszültséget az Egyesült Államok és más nemzetközi kormányok között. Falsworth egy hentesüzlethez érkezik, ahol az egyik Skrull, Brogan van fogva, és kihallgatja őt. Megtudja, hogy Gravik egy gépet épít a Skrullok megerősítése céljából, és ebben egy Dalton nevű tudós házaspár is részt vesz. G'iah titokban rájön, hogy a Skrullok különböző idegen mintákon kísérleteznek. Ezután elkíséri Gravikot egy küldetésre, hogy megmentse Brogant. Mivel Gravik azt gyanítja, hogy beszélt, kivégezteti Brogant. Később Fury visszatér az otthonába, ahol felesége, Priscilla fogadja, aki titokban Skrull.
3. 3. Elárulva
(Betrayed)
Ali Selim Roxanne Paredes és Brian Tucker Egyesült Államok 2023. július 5.
magyar 2023. július 5.
1995-ben Nick Fury először találkozik Varrával egy étteremben. A jelenben Gravik elárulja a Skrull tanácsnak, hogy az összegyűjtött idegen DNS felhasználásával szuper Skrullokat akar létrehozni, és hogy lázadókat küldött, hogy beépüljenek a Királyi Haditengerészetbe, hogy rakétákat lőjenek ki az ENSZ egyik repülőgépére. Gravik később találkozik Talosszal, hogy egyezkedjenek, de a megbeszélés megszakad, amikor az előbbi azzal fenyegetőzik, hogy megöli G'iah-t. Miután Talos kézbe szúrja Gravikot és távozik, Gravik az Extremis katona képességeivel meggyógyítja a kezét. G'iah titokban információkat küld Talosnak a támadásról, miközben Fury találkozik vele, és könyörög, hogy dolgozzanak újra együtt. Fury kapcsolatba lép Falsworth-szel, és megtudja a haditengerészeti parancsnokság felelős tisztjének, Robert Fairbanks parancsnoknak a nevét. Fury és Talos megérkeznek a főhadiszállásra, és kihallgatják Fairbanksot, de az utóbbi provokálja Talost, hogy megölje, miközben visszaváltozik Skrullá. Talos kapcsolatba lép G'iah-val, aki megszerzi Fairbanks engedélyezési kódját, így időben meg tudják szakítani a kilövést. G'iah megpróbál elhajtani a motorkerékpárján, de Gravik kiszúrja, aki árulással gyanúsítja. Amikor Gravik megparancsolja neki, hogy térjen vissza a táborba, G'iah visszautasítja, és a férfi lelőtte. Eközben Priscilla titokban kapcsolatba lép Rhodey-val, aki Gravikkal kíván beszélni.
4. 4. Szeretet
(Beloved)
Ali Selim Brian Tucker Egyesült Államok 2023. július 12.
magyar 2023. július 12.
G'iah felépül a sérüléséből, miután korábban Gravik gépét használta, hogy Extremis DNS-sel erősítse magát. Újra találkozik Talosszal, aki elárulja, hogy azt tervezi, hogy megkéri az Egyesült Államok elnökét, Ritsont, hogy segítsen a Skrulloknak, miután sikeresen megállították a lázadókat, ami kiábrándítja őt. Priscilla találkozik Rhodes-szal, akiről kiderül, hogy egy álcázott Skrull, miközben az utasítja őt, hogy ölje meg Furyt, bár mindketten nem tudják, hogy Fury lehallgatja a beszélgetésüket. Fury később szembesíti Priscillát a hűségével, de kibékülnek, miután a nő elárulja, hogy esküt tett emberi társának, hogy soha nem bántja a szerelmét. Fury meglátogatja az ál-Rhodes-t, és megiszik vele egy italt, ami folyékony nyomjelzőként működik. Fury és Talos ezután követi őt, amikor Ritsonért megy. Gravik és a Skrull-lázadók orosz terroristáknak álcázva megtámadják Ritson konvoját. A brit hadsereg segítségével Fury és Talos kiszabadítják az eszméletlen Ritsont, Talos pedig megsebesül. Gravik brit katonának adva ki magát, Fury szeme láttára leszúrja Talost.
5. 5. Aratás
(Harvest)
Ali Selim Michael Bhim és Brian Tucker Egyesült Államok 2023. július 19.
magyar 2023. július 19.
A Ritson elleni sikertelen támadás után Pagon kritizálja Gravikot, amiért nem ölte meg Furyt, és azzal vádolja, hogy becsapta a többi Skrullt. Gravik bosszúból megöli őt. Fury a kórházban szembesíti Rhodes-t, de az elárulja, hogy nyilvánosságra hozta a Maria Hillt megölő Gravikról készült felvételeket, így Fury globális megfigyelési listára kerül. A Skrullok egy csoportja lázadást szervez Gravik ellen, és megpróbálják megölni őt, de ez nem sikerül, és Gravik mindannyiukat megöli, beleértve Betót is. Fury találkozik G'iah-val, aki elárulja, hogy Gravik valami olyasmit keres, amit ő "A mintának" nevezett el. Falsworth felkutatja Dr. Rosa Daltont, egy álruhás Skrull-t, és kikérdezi őt az Új-Skrullos DNS-gépről. Rhodes megmutatja Ritsonnak az Új-Skrullosról készült képeket, amelyek Oroszországot gyanúsítják a Skrull invázió támogatásával, és azt tanácsolja, hogy csapjanak le a táborra. Gravik felhívja Furyt, és felajánlja, hogy leállítja a csapást, ha személyesen hozza el neki a Mintát. G'iah és Priscilla temetést tartanak Talosnak, majd később rajtaüt egy Gravik által küldött Skrull csoport. A páros sikeresen leszámol a csoporttal. Finnországban Fury elvezeti Falsworth-t a nevével megjelölt sírhoz, amely a Mintát tartalmazza, és felkészül, hogy szembeszálljon Gravikkal.
6. 6. Otthon
(Home)
Ali Selim Kyle Bradstreet és Brian Tucker Egyesült Államok 2023. július 26.
magyar 2023. július 26.
Fury Új Skrullosban szembeszáll Gravikkal, átadja neki a Mintát, és arra kéri, hogy kímélje meg a Földet, és hódítson meg más bolygókat. Gravik visszautasítja, mielőtt felhasználja a Mintát, hogy tovább erősítse magát, és megpróbálja megölni Furyt, csak hogy megtudja, hogy az egy álruhás G'iah volt, aki szintén felhasználta a Harvestet. A két fél összeverekszik, és G'iah végül megöli Gravikot. Eközben Raava sikeresen meggyőzi Ritsont, hogy engedélyezze az Új Skrullos elleni nukleáris csapást, de Falsworth rászedi, hogy intézkedjen Ritson evakuálásáról. Raava megpróbál visszavágni, de Fury megöli. Ritson lefújja a csapást, így G'iah kiszabadíthatja Gravik emberi foglyait, például Ross-t és Rhodes-t. Ezt követően Ritson új törvényt bocsát ki, amelyben minden földönkívüli fajt ellenséges erővé nyilvánít, és azzal fenyegetőzik, hogy levadássza a Földön maradt Skrullokat, ami nyugtalanságot okoz, mivel a civilek nyilvánosan meggyilkolnak különböző magas rangú tisztviselőket. Falsworth találkozik G'iah-val, és partnerséget javasol, hogy megvédjék a Skrullokat Ritson törvényjavaslata ellen. Fury megkéri Varra-t, hogy jöjjön vele a S.A.B.E.R.-re, hogy segítsen tárgyalni a békecsúcsról a Kree-kel. A lány beleegyezik, és együtt hagyják el a Földet.

A sorozat készítése[szerkesztés]

2020 szeptemberében Kyle Bradstreetről kiderült, hogy egy televíziós sorozatot fejleszt a Disney+ streaming szolgáltatás számára, amelynek középpontjában a Marvel Comics karaktere, Nick Fury áll.[3] 2005 szeptemberében Avi Arad, a Marvel Entertainment elnöke és vezérigazgatója bejelentette, hogy a karakter egyike volt annak a tíz tulajdonságnak, amelyet az újonnan alakult Marvel Studios filmre fejleszt, miután a Marvel megkapta a finanszírozást a Paramount Pictures által forgalmazandó filmek gyártására;[15] 2006 áprilisában Andrew W. Marlowe-t felvették, hogy írjon egy Nick Fury-film forgatókönyvét.[16]

2019 áprilisában, miután Samuel L. Jackson tíz Marvel-moziuniverzum (MCU) filmben, valamint A S.H.I.E.L.D. ügynökei című sorozatában alakította Nick Fury-t, Richard Newby, a The Hollywood Reporter munkatársa úgy érezte, itt az ideje, hogy a karakter saját filmet kapjon, és a karaktert "az MCU legerősebb, még teljesen kiaknázatlan értékének" nevezte.[17]

2020 decemberében Kevin Feige, a Marvel Studios elnöke hivatalosan is bejelentette, hogy 2020-ban új sorozatot indítanak Titkos invázió címmel. A sorozat a 2008-09-es azonos című képregény történetén alapul, Feige pedig "crossover eseménysorozatként" írta le, amely a jövőbeli MCU-filmekhez fog kapcsolódni.[4] A Marvel Studios azért döntött úgy, hogy film helyett egy sorozatot készít, mert így valami mást csinálhattak, mint korábban.[18]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2021. szeptember 1-jén kezdődött Londonban.[19] A forgatás 2022. április 25-én fejeződött be.[20]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Outlaw, Kofi: Marvel's Secret Invasion Release Date Revealed By Disney+. ComicBook.com , 2023. március 27. [2023. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 28.)
  2. a b A Titkos invázió magyar hangjai. Mentrum. (Hozzáférés: 2023. június 21.)
  3. a b Otterson, Joe: Samuel L. Jackson to Play Nick Fury in New Marvel Disney Plus Series (Exclusive). Variety , 2020. szeptember 25. [2020. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 28.)
  4. a b Gelman, Vlada: Secret Invasion, Marvel Series Starring Samuel L. Jackson, Coming to Disney+. TVLine , 2020. december 10. [2020. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 28.)
  5. Hood, Cooper: Every Upcoming Marvel Studios Disney+ TV Show. Screen Rant , 2022. szeptember 14. [2022. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 28.)
  6. Barnhardt, Adam: Secret Invasion Set Photos Reportedly Spoil Surprising Actor as New US President in the MCU. ComicBook.com , 2022. március 1. [2022. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 28.)
  7. Lovett, Jamie: Major Mutant Character Reportedly Confirmed for Marvel's Secret Invasion. ComicBook.com , 2022. október 26. [2022. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 28.)
  8. Miller, Leon: Marvel Confirms Secret Invasion Link to Captain America's Howling Commandos. Comic Book Resources , 2022. szeptember 13. [2022. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 28.)
  9. Barfield, Charles: 'Secret Invasion': Sam Jackson Says Don Cheadle & Martin Freeman Appear In Marvel's Upcoming Series. The Playlist , 2022. március 16. [2022. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 28.)
  10. Kroll, Justin: Cobie Smulders To Reprise Maria Hill Role in Marvel Series 'Secret Invasion'. Deadline Hollywood , 2021. december 1. [2021. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 28.)
  11. Bonomolo, Cameron: Black Panther Star Martin Freeman Returns in Marvel's Secret Invasion. ComicBook.com , 2022. március 12. [2022. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 28.)
  12. Tinoco, Armando: Marvel's 'Secret Invasion' Trailer: Samuel L. Jackson Returns As Nick Fury For "One Last Fight" As Premiere Date Is Revealed. Deadline Hollywood , 2023. április 2. [2023. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  13. Secret Invasion (2022–2023). Writers Guild of America West . (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  14. Shows A-Z - secret invasion on disney plus. The Futon Critic . (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  15. Vincent, Rodger: Marvel to Make Movies Based on Comic Books. Los Angeles Times , 2005. szeptember 6. [2008. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  16. McClintock, Pamela: Marvel Making Deals for Title Wave. Variety , 2006. április 27. [2020. augusztus 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  17. Newby, Richard: Is It Time for a Nick Fury Movie?. The Hollywood Reporter , 2019. április 7. [2019. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  18. Chitwood, Adam: Kevin Feige Explains Why Marvel's 'Secret Invasion' Is a Disney+ Series and Not a Movie. Collider , 2021. január 11. [2021. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  19. September 2021: London On Screen and Filming. Film London , 2021. szeptember 1. [2021. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  20. Erao, Math: Marvel's Secret Invasion Wraps Filming, Teases Nick Fury's New Organization. Comic Book Resources , 2022. április 25. [2022. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 16.)

További információk[szerkesztés]