Bosszúállók: Végjáték

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bosszúállók: Végjáték
(Avengers: Endgame)
2019-es amerikai film

Avengers Endgame Logo Black.svg
A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező
 • Anthony Russo
 • Joe Russo
Producer Kevin Feige
Vezető producer
AlapműBosszú Angyalai
Műfaj
Forgatókönyvíró
 • Christopher Markus
 • Stephen McFeely
Főszerepben
Zene Alan Silvestri
Operatőr Trent Opaloch
Vágó
 • Jeffrey Ford
 • Matthew Schmidt
Jelmeztervező Judianna Makovsky
Díszlettervező Charles Wood
Gyártás
Gyártó Marvel Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 181 perc
Költségvetés 356 000 000 USD[1]
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
 • USA 2019. április 26.
 • Magyarország 2019. április 25.
Eredeti magyar adó RTL Klub (2020. december 13.)
Korhatár12 III. kategória (NFT/25190/2019, moziváltozat)
Bevétel 2,796 milliárd $[2]
Kronológia
ElőzőMarvel Kapitány
KövetkezőPókember: Idegenben
Kapcsolódó film Marvel-moziuniverzum
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Bosszúállók: Végjáték témájú médiaállományokat.

A Bosszúállók: Végjáték (eredeti cím: Avengers: Endgame) 2019-ben bemutatott amerikai szuperhős film, mely a Marvel képregények szuperhős csapatán alapszik. A film a Bosszúállók: Végtelen háború közvetlen folytatása, valamint az azt megelőző két Bosszúállók-film folytatása, a huszonkettedik film a Marvel-moziuniverzumban, az Infinity Saga záró alkotása.

A filmet Anthony Russo és Joe Russo rendezte. A forgatókönyvet Christopher Markus és Stephen McFeely írták, producere Kevin Feige. A főszereplők Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Paul Rudd, Brie Larson, Karen Gillan, Danai Gurira, Benedict Wong, Jon Favreau, Bradley Cooper, Gwyneth Paltrow és Josh Brolin, továbbá a Végtelen háborúban is szereplő Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Chadwick Boseman, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Tom Hiddleston, Pom Klementieff, Dave Bautista, Vin Diesel, Zoë Saldana, Chris Pratt, Winston Duke, Letitia Wright, William Hurt, Jacob Batalon, Kerry Condon, Tom Vaughan-Lawlor, Carrie Coon, Michael James Shaw, Terry Notary és Ross Marquand. Korábbi filmekből visszatérő szereplők (többnyire jelképes, cameoszerepben): Samuel L. Jackson, Cobie Smulders, Michael Douglas, Michelle Pfeiffer, Evangeline Lilly, Frank Grillo, Tessa Thompson, Robert Redford, Rene Russo, Tilda Swinton, Angela Bassett, Ty Simpkins, Linda Cardellini, Hayley Atwell, Taika Waititi, John Slattery, Natalie Portman, Marisa Tomei, Callan Mulvey és Maximiliano Hernández, továbbá Sean Gunn és James D'Arcy. Hiroyuki Sanada játssza Akihikót, míg Katherine Langford, aki az idősebb Morgen Stark-ot játszotta volna, nem szerepel a végleges filmben.

A filmzenét a Végtelen háború után ismét Alan Silvestri szerzi. A film gyártója a Marvel Studios, forgalmazója a Walt Disney Studios Motion Pictures. Bemutatója az Amerikai Egyesült Államokban 2019. április 26-án volt, míg Magyarországon (és az Egyesült Királyságban) egy nappal korábban, április 25-én került a mozikba.

Cselekmény[szerkesztés]

Három héttel azután, hogy Thanos a végtelen kövek felhasználásával kiirtotta az univerzum élőlényeinek felét, Carol Danvers megmenti Tony Stark-ot és Nebulát az űrben keringő űrhajójukról. Visszatérnek a Földre és csatlakoznak a még élő Bosszúállókhoz — Natasha Romanoff / Fekete Özvegy, Bruce Banner / Hulk, Steve Rogers / Amerika Kapitány, Mordály, Thor és James Rhodes ezredes / Hadigép. Nebula ismeretei alapján egy védtelen bolygón rátalálnak a csettintés miatt lesérült Thanos-ra, és azt tervezik, hogy visszaszerzik a végtelen köveket az őrült Titántól, hogy aztán visszacsinálják az eseményeket. Csakhogy Thanos felfedi, hogy elpusztította a köveket, ezért Thor dühében megöli őt, ezúttal a fejére célozva.

Öt évvel később, Scott Lang kiszabadul a kvantumvilágból, majd a Bosszúállók főhadiszállására megy, ahol találkozik Steve Rogers-szel és Natasha Romanoff-fal. Lang elmondja, hogy öt év helyett öt hosszú óráig tartózkodott a kvantumvilágban, és felveti, hogy ezt a világot “időutazáshoz” használhatnák. Ezt követően felkeresik Starkot, hogy segítsen megszerezni a végtelen köveket a múltból, és visszacsinálni a csettintést. Stark időközben apa lett, feleségével Pepper Potts-cal és lányával Morgannel él tóparti házukban, így elutasítja a segítségnyújtást, mert fél, hogy az akció miatt elveszítheti a családját. Ám végül meggondolja magát, miután visszaemlékszik a barátjára, Peter Parker-re. Ezután összedolgozik Bruce Bannerrel, hogy létrehozzák az időutazás feltételeit. Bruce időközben kidolgozott egy technikát: összegyúrta az intelligenciáját Hulk testével, így megmaradt az ereje, ami mellé páratlan tudás is társul. Ezután Banner és Mordály elmennek Új-Asgardba, ahol Thor és megmaradt népe új életet kezdett. Itt találkoznak a mennydörgések istenével, aki közben sörhasat növesztett, állandóan iszik és láthatóan nem tudja feldolgozni a múlt szörnyű eseményeit. Romanoff Clint Bartont keresi fel Tokióban, aki – mióta a családja is a csettintés áldozata lett – már egy "Ronin", azaz egy félelmet nem ismerő, kegyetlen igazságosztó.

A főhadiszálláson átbeszélnek mindent, amit a kövekről tudnak. Kétfős csapatokra osztódnak, így minden csapat más időbe és helyszínre megy vissza a kövek után kutatva. Banner hozzáteszi, hogy a múlt megváltoztatása nincs hatással a jövőre. Banner, Rogers, Lang és Stark a 2012-es New-York-i csata idejére repülnek vissza. Banner megpróbálja meggyőzni az Ősmágust, hogy adja oda neki az Időkövet, aki elmagyarázza, hogy ezzel alternatív idősíkokat hoznának létre. Banner megígéri, hogy miután használták a köveket, visszaviszik őket, az elhozásuk pillanatába, megakadályozva így azt, hogy új idősíkok alakuljanak ki.

Rogers eközben összefut egy beépített Hydra csoporttal és a múltbeli énjével, mikor az Elmekövet próbálja megkaparintani. Langnek és Starknak nem sikerül megszerezniük a Térkövet, mivel Loki megszökik vele. Emiatt új tervet kell kitalálniuk: Stark és Rogers a megmaradt Pym részecskével elutaznak az 1970-es évekbeli S.H.I.E.L.D. bázisra, hogy abban az időben ellopják a Térkövet és még több Pym részecskét szerezzenek, ami elengedhetetlen a visszaúthoz.

Thor és Mordály a 2013-as Asgardba mennek, hogy megszerezzék a Valóságkövet Jane Fostertől. Thornak itt sikerül visszaszerznie a régi fegyverét, a Mjölnirt, ami ebben az időben még létezett. Romanoff és Barton a 2014-es Vormirra utaznak, ahol a Lélekkő hordozója, Vörös Koponya elárulja nekik, hogy a kő megszerzésének érdekében fel kell áldozniuk valamit, amit szeretnek. Mindketten saját magukat szeretnék feláldozni, végül Romanoff veti magát a mélybe. Eközben a Moragen, ugyanabban az évben James Rhodes és Nebula megkaparintják a Hatalomkövet, mielőtt Peter Quill szerezné meg. Rhodes a kővel visszamegy a jelenbe Nebula nélkül, akinek a memóriája összekapcsolódik a 2014-es énjével, aki még Thanos szolgálatában áll. Az akkori időben lévő Thanos elfogja a jelenbeli Nebulát és a memóriájából megtudja, hogy mi történik vele a jövőben és rájön a Bosszúállók tervére. Hogy megakadályozza ezt, 2014-es Nebulát küldi vissza a jelenbe, jelen-Nebulát pedig fogságba ejti az űrhajóján.

Miután az összes végtelen követ megszerezték és visszahozták őket a jelenbe, Stark és Banner elkészíti a Végtelen kesztyűt. Banner a kesztyűt felvéve csettint egyet, hogy így visszahozza azokat, akik elporladtak Thanos csettintésétől. Épp mikor kiderült, hogy sikeres volt a csettintés, támadás éri a főhadiszállást: a 2014-es Nebula az időkapu segítségével transzportálja Thanost és seregét a jelenbe. Stark, Rogers és Thor szembeszállnak Thanos-szal, ekkor Rogers bebizonyítja, hogy méltó a Mjölnir használatára. De Thanos felülkerekedik rajtuk (még Amerika Kapitány pajzsát is megsemmisíti) és a seregével megkezdi a Föld ostromát. A jelenbeli Nebula meggyőzi a 2014-es Gamorát, hogy forduljon Thanos ellen, majd közös erővel megölik a 2014-es Nebulát, mert őt nem tudták Thanos ellen fordítani. Mikor már kilátástalannak tűnik a harc, visszatér Doktor Strange egy seregnyi varázslóval, amihez a többi Bosszúálló, a Galaxis Őrzői, a Fosztogatók, Asgard és Wakanda seregei csatlakoznak. A végső pusztítást Marvel Kapitány méri Thanos űrhajójára. Thanos megszerzi a köveket, és épp újra csettinteni készül, amit Stark megpróbál megakadályozni. Nem mutatja a kamera, de időközben Stark a Végtelen köveket a saját kesztyűjébe helyezte, így mikor Thanos ismét csettint, már csak egy “üres" Végtelen kesztyűvel teszi ezt, így az semmilyen következménnyel nem jár. Stark ezután csettint egyet, elporlasztja Thanost és seregét, ám ő maga is meghal a kövek erejétől, valamint a kibocsátott gamma-sugárzástól. Halála pillanatában vele van felesége, barátja, Rhodey, és mentoráltja, Peter Parker is.

Stark temetése után Thor Valkűrt nevezi ki Új-Asgard vezetőjévé, ő maga pedig csatlakozik a Galaxis Őrzőihez, hogy megtalálják Gamorát, akinek nyoma veszett Thanos legyőzését követően.

Rogers visszaviszi a végtelen köveket és a Mjölnirt az elhozásuk pillanatába, ezzel megakadályozva az alternatív idősíkok létrejöttét. Steve azonban szándékosan ott marad a múltban, ahol feleségül veszi Peggy Cartert és vele éli le az életét. A jelenben a megöregedett Steve Rogers átadja pajzsát Sam Wilsonnak, ezzel átadva Amerika Kapitány címét is.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Tony Stark / Vasember Robert Downey Jr. Fekete Ernő
Steve Rogers / Amerika Kapitány Chris Evans Zámbori Soma
Bruce Banner / Hulk Mark Ruffalo Rajkai Zoltán
Thor Chris Hemsworth Nagy Ervin
Natasha Romanoff / Fekete Özvegy Scarlett Johansson Csondor Kata
Clint Barton / Sólyomszem / Ronin Jeremy Renner Stohl András
James "Rhodey" Rhodes ezredes / Hadigép Don Cheadle Takátsy Péter
Scott Lang / Hangya Paul Rudd Széles Tamás
Carol Danvers / Marvel Kapitány Brie Larson Mórocz Adrienn
Mordály Bradley Cooper (hang) Kálloy Molnár Péter
Nebula Karen Gillan Varga Gabriella
Wong Benedict Wong Hajdu Steve
Okoye Danai Gurira Bognár Gyöngyvér
Harold "Happy" Hogan Jon Favreau Kálid Artúr
Virginia "Pepper" Potts Gwyneth Paltrow Major Melinda
Thanos Josh Brolin Kőszegi Ákos
Peter Parker / Pókember Tom Holland Baráth István
Dr. Stephen Strange / Doktor Strange Benedict Cumberbatch Simon Kornél
T'Challa / Fekete Párduc Chadwick Boseman Debreczeny Csaba
Shuri Letitia Wright Törőcsik Franciska
Bucky Barnes / Fehér Farkas Sebastian Stan Hamvas Dániel
Samuel Wilson / Sólyom Anthony Mackie Papp Dániel
Wanda Maximoff / Skarlát Boszorkány Elizabeth Olsen Szilágyi Csenge
Peter Quill / Űrlord Chris Pratt Miller Zoltán
Gamora Zoë Saldana Solecki Janka
Drax, a Pusztító Dave Bautista Ifj. Jászai László
Groot Vin Diesel (hang) Dézsy Szabó Gábor
Mantis Pom Klementieff Bogdányi Titanilla
Loki Tom Hiddleston Csőre Gábor
Hope van Dyne / Darázs Evangeline Lilly Németh Kriszta
Hank Pym Michael Douglas Dörner György
Janet Van Dyne Michelle Pfeiffer Nem beszél
Nick Fury Samuel L. Jackson Nem beszél
Maria Hill Cobie Smulders Nem beszél
Laura Barton Linda Cardellini Bognár Anna
Áspis Száj Tom Vaughan-Lawlor Seder Gábor
Corvus Glaive Michael James Shaw Nem beszél
Cull Obsidian Terry Notary Nem beszél
Proxima Midnight Monique Ganderton Nem beszél
További szereplők Színész Magyar hang
Ősmágus Tilda Swinton Kiss Eszter
Valkűr Tessa Thompson Gubik Petra
Korg Taika Waititi Karácsonyi Zoltán
Frigga Rene Russo Kováts Adél
Jane Foster Natalie Portman Zsigmond Tamara
Howard Stark John Slattery Tarján Péter
Peggy Carter Hayley Atwell Balsai Móni
Johann Schmidt / Vörös Koponya Ross Marquand Rátóti Zoltán
May néni Marisa Tomei Nem beszél
Ned Leeds Jacob Batalon Nem beszél
Jasper Sitwell Maximiliano Hernández Maday Gábor
Jack Rollins Callan Mulvey Nem beszél
Brock Rumlow / Halálfej Frank Grillo Makranczi Zalán
Alexander Pierce Robert Redford Dunai Tamás
Thaddeus Ross William Hurt Nem beszél
M'Baku Winston Duke Orosz Ákos
Ramonda Angela Bassett Nem beszél
Péntek Kerry Condon Peller Mariann
Edwin Jarvis James DʼArcy Kárpáti Levente
Morgan Stark Lexi Rabe Azurák Zsófia
Cassie Lang Emma Fuhrmann Gulás Fanni
Lila Barton Ava Russo Stern Hanna
Harley Keener Ty Simpkins Nem beszél
70-es évekbeli autós Stan Lee Kajtár Róbert
Biztonsági őr Ken Jeong Nem beszél
Liftes nő Yvette Nicole Brown Makay Andrea
Ember a terápián Joe Russo Stern Dániel
Kraglin Sean Gunn Nem beszél
Howard, a kacsa Nem beszél Nem beszél
Akihiko Hiroyuki Sanada Eredeti nyelven

Fogadtatás[szerkesztés]

A film a nyitóhétvégén már átlépte az 1.000.000.000. dolláros globális bevételt, majd a második héten már a kettőmilliárdot is elérte. A film most már a világ legnagyobb bevételt gyűjtő filmjének számít, miután James Cameron 2 sikerfilmjét, az Avatar-t, és a Titanicot is beelőzte. Érdekesség, hogy ezen a listán mind a négy Bosszúállók film rangos helyet foglal, mind a Jurassic World, és a Harry Potter 7/2. Amerikában továbbra is a Star Wars-Ébredő erő tartja a rekordot.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Avengers: Endgame' To Near Rare Breakeven Point With $1.1B Global Openin”, 2019. április 27. (Hozzáférés ideje: 2019. április 30.) 
 2. Bosszúállók: Végjáték. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. június 6.)
 3. Bosszúállók: Végjáték – magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. május 3.)

További információk[szerkesztés]