Doctor Strange az őrület multiverzumában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Doctor Strange az őrület multiverzumában
(Doctor Strange in the Multiverse of Madness)
2022-es amerikai film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőSam Raimi
ProducerKevin Feige
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Jade Bartlett
  • Michael Waldron
Főszerepben
ZeneDanny Elfman
OperatőrJohn Mathieson
VágóBob Murawski
Gyártás
GyártóMarvel Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő126 perc
Költségvetés200 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26213/2022)
Bevétel507,8 millió amerikai dollár
Kronológia
ElőzőPókember: Nincs hazaút
KövetkezőThor: Szerelem és mennydörgés
Kapcsolódó filmDoctor Strange
Kapcsolódó műsorWandaVízió
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Doctor Strange az őrület multiverzumában témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Doctor Strange az őrület multiverzumában (eredeti cím: Doctor Strange in the Multiverse of Madness) 2022-es amerikai szuperhősfilm Sam Raimi rendezésében. Gyártója a Marvel Studios, forgalmazója a Walt Disney Studios Motion Pictures. A 2016-os Doctor Strange című film folytatása, egyúttal a Marvel-moziuniverzum (MCU) huszonnyolcadik filmje. A forgatókönyvet Jade Bartlett és Michael Waldron írta. A főszerepben Benedict Cumberbatch, mint címszereplő Doctor Strange, Elizabeth Olsen, Benedict Wong, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor és Xochitl Gomez látható.

A filmet többször elhalasztották a Covid19-világjárvány miatt.[1] A bemutatója az Amerikai Egyesült Államokban 2022. május 6., Magyarországon 2022. május 5-én mutatták be szinkronizálva.[2]

Rövid történet[szerkesztés]

Dr. Stephen Strange, America Chavez és Wong megpróbálják megmenti a világukat Wandától és eközben több univezumon is végigmennek.

Cselekmény[szerkesztés]

America Chavez-t és Védelmező Strange-et (Dr. Stephen Strange egyik variánsát) démonok üldözik az univerzumok közötti térben, miközben Vishanti könyvét keresik. Strange-t megölik és America véletlenül létrehoz egy portált, amely őt és Strange holttestét a 616-os Földre viszi, ahol az itteni Strange (MCU) megmenti Chavez-t Garganthos-tól, egy polipdémontól a Legfőbb Varázsló, Wong segítségével. America elmagyarázza, hogy a démonok azért vadásznak rá, mert ő képes utazni az ultiverzumok között.

Strange boszorkány rúnákat fedez fel a polip szörny testén, ezért felkeresi Wanda Maximoff-ot, de rájön, hogy ő a felelős a támadásokért. Miután megszerezte a Setét könyvet és Skarlát Boszorkánnyá vált, Wanda úgy véli, hogyha elvenné Chavezt erejét, egy másik univerzumban újra együtt lehet a fiaival, Billy-vel és Tommy-val, akiket a Westview-ban töltött ideje alatt hozott létre. Felajánlja Strange-nek, hogyha átadja neki Chavezt, nem kell többet látnia őt, ám Strange nemet mond. Emiatt Wanda megtámadja a Kamar-Tajt és számtalan varázslóval végez. America véletlenül a 838-as Földre szállítja magát és Strange-et, miközben Wanda a Setét könyv segítségével a „távjárás” nevű bűbájjal próbálja megszállni a 838-as énjét, aki külvárosi életet él a saját Billy-jével és Tommy-jával. Egy varázslónő feláldozza magát, hogy elpusztítsa a Setét könyvet, ezzel megszakítva a távjárást. Dühében Wanda arra kényszeríti Wong-ot, hogy vezesse el egy templomhoz a Wungadore-hegynél, egy tiltott ősi romhoz, ahonnan a Setét könyv bűbájai származnak.

A 838-as Földön Strange és America próbálnak segítséget kérni, míg az itteni Legfőbb Varázsló, Karl Mordo, el nem fogja, és az Illuminátus elé viszi őket, melynek tagjai Mordo, Peggy Carter kapitány, Blackagar Boltagon király, Maria Rambeau, Dr. Reed Richards és Charles Xavier professzor. Elmagyarázzák, hogy az ő Strange-ük a Setét könyv felelőtlen használata miatt egy „térfúziót” hozott létre, amivel elpusztított egy univerzumot a Thanos elleni harc során. Miután Thanos-t legyőzték, az Illuminátus kivégezte Strange-et, hogy ne okozzon több felfordulást. Mordo úgy gondolja, hogy a 616-os Strange is hasonló fenyegetést jelenthet, de mielőtt döntenének a sorsáról, addigra Wandának sikerül a távjárás és a 838-as énjének testében Mordo kivételével az Illuminátus összes tagját lemészárolja. Ezalatt Strange és America a 838-as Christine Palmer segítségével megszöknek.

Az univerzumok közti térben megtalálják Vishanti könyvét, de Wanda elpusztítja azt. Ezután Chavezt manipulálva egy másik univerzumba küldi Strange-et és Christine-t, ami már teljesen elpusztult, majd a 616-os Földön elkezdi elvenni America erejét egy varázslat segítségével. Eközben Strange legyőzi az elpusztult univerzumban lévő Strange-et, akit megrontott a Setét könyv, és a könyvvel megszállja annak a Strange-nek holttestét, akivel America a 616-os Földre jött. Wong segítségével Strange megmenti Chavezt és arra motiválja őt, hogy használja az erejét. Elteleportálja Wandát a 838-as Földre, ahol Billy és Tommy megijednek tőle és az igazi anyjukhoz menekülnek. Ettől Wanda megenyhül és lerombolja a Wungadore-hegyet, ezzel elpusztítva az összes Setét könyvet a multiverzumban, és látszólag magát is feláldozza. Végezetül America visszaküldi Strange-et és Christinet a saját univerzumaikba.

Valamivel később a Kamar-Taj-t helyrehozzák, miközben a túlélő varázslók Chavezzel együtt folytatják a kiképzést. Strange-nek nő egy harmadik szeme, amiért használta a Setét könyvet és megszállt egy holttestet.

A stáblista közepén felkeresi Clea, a sötét dimenzió varázslónője, aki elárulja, hogy a tettei térfúziót okoztak, amit segítenie kell helyrehozni. Majd Strange követi őt a Sötét Dimenzióba.

A stáblista végén Strange Pizza Papának okozott varázslata lejár.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3] Leírás
Dr. Stephen Strange / 616-os földi Strange Benedict Cumberbatch[4] Simon Kornél Egykori idegsebész, aki egy autóbaleset után, a gyógyulás útját járva felfedezte a mágia rejtett világát és az alternatív dimenziókat, így a Misztikus Művészetek Mesterévé vált.
Védelmező Strange / Zombi Strange Doktor Strange alternatív változata. A halálát követően 616-os földi Stange felhasználja az univerzumában eltemetett, zombivá aszalódott holttestét.
Legfőbb Strange / 838-as földi Strange Doktor Strange alternatív változata, aki korábban az Illuminátus alapítója és vezetője volt. Az ő univerzumában Strange és a Iluminátus többi tagja a Vishanti könyvét felhasználva megölték Thanost, ám mivel a setét könyvet használta, az Iluminátus egyik tagja, Fekete Villám a hanghullámaival megölte ezt a Strange-t.
Setét Strange Doktor Strange gonosz alternatív változata, aki a setét könyvet őrzi.
Wanda Maximoff / Skarlát Boszorkány Elizabeth Olsen[5] Szilágyi Csenge A Bosszúállók tagja, aki képes használni a fekete mágiát, illetve képes telekinézisre, tudat módosításra, repülésre, teleportálásra és még sok más képességre is.
838-as földi Wanda Wanda alternatív változata, aki univerzumában ő és Vizió egy párt alkotnak.
Karl Mordo Chiwetel Ejiofor[6] Király Attila Karl Mordo 838-as földi változata. Az univerzumában ő a Legfőbb Varázsló és az Illuminátus tagja.
Wong Benedict Wong[7] Hajdu Steve A Legfőbb Varázsló, akit a Kamar-Taj legértékesebb ereklyéinek és könyveinek védelmével bíztak meg.
America Chavez Xochitl Gomez[8] Koller Virág Tinédzser, aki képes a dimenziók között utazni.
Nicodemus West Michael Stuhlbarg[9] Forgács Péter Orvos. Strange riválisa volt a sebészeten.
Christine Palmer Rachel McAdams[10] Ruttkay Laura Sürgősségi sebész, Strange egykori kollégája és barátnője.
838-as földi Christine Palmer Christine alternatív változata, aki a Baxter Alapítvány alkalmazottja.
Charles Xavier / X professzor Patrick Stewart[11] Horányi László Charles Xavier 838-as földi változata és az Illuminátus vezetője, aki képes mások gondolatába belátni.
Peggy Carter / Carter Kapitány Hayley Atwell[12] Balsai Móni Peggy Carter 838-as földi változata és az Illuminátus tagja. A saját univerzumában ő kapta meg a szuperkatona szérumot Steve Rogers helyett.
Maria Rambeau / Marvel Kapitány Lashana Lynch Nádasi Veronika Maria Rambeau 838-as földi változata, az Illuminátus tagja. A saját univerzumában ő lett Marvel Kapitány Carol Danvers helyett.
Blackagar Boltagon / Fekete Villám Anson Mount Mészáros Béla 838-as földi változata. Az embertelenek királya és az Illuminátus tagja. Képessége, hogy hangjával hatalmas pusztítást képes végezni, ezért jelbeszéddel kommunikál.
Reed Richards / Mr. Fantastic John Krasinski[13] Ódor Kristóf 838-as földi változata. A Fantasztikus Négyes vezetője és az Illuminátus tagja, aki nyúlékonnyá tudja tenni a testét.
Billy Julian Hillard[14] Holló-Zsadányi Norman Wanda és Vízió gyerekei a 838-as Földön.
Tommy Jett Klyne[14] Bősz Mirkó
Sarah Sheila Atim Hay Anna A Misztikus Művészetek egyik Mestere.
Clea Charlize Theron[15] Ligeti Kovács Judit Varázslónő, aki a sötét mágiából nyeri erejét.
Pizza Papa Bruce Campbell[16] Forgács Gábor 838-as Föld egyik éttermi dolgozója.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkron a Disney Character Voices International megbízásából a Mafilm Audio Kft.-ben készült el.

A film készítése[szerkesztés]

Előkészítés[szerkesztés]

2016 októberben Scott Derrickson elmondta, hogy vannak ötletei a Doctor Strange folytatása kapcsán.[17] Azt is elárulta, hogy a film főgonoszának Rémálmot szánja. 2017 áprilisában hivatalosan is bejelentették, hogy Derrickson lesz a rendezője a folytatásnak.[18] Feige és Derrickson a 2019-es San Diego Comic-Conon jelentették be a címet és a bemutatási dátumot.[19] Kevin Feige elárulta, hogy a film a WandaVízió, a Loki és a Pókember: Nincs hazaút után fog játszodni.[20][21]

A forgatókönyv írását Jade Bartlettre bízták.[22] 2020 januárjában a Marvel Studios és Derrickson bejelentették, hogy a kreatív különbségek miatt elhagyja a rendezői széket.[23] 2020 februárjában Sam Raimit kérték fel a film rendezésére.[7] Míg Michael Waldront lett a forgatókönyvíró Jade Bartlett mellett.[24]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2020 novemberében kezdődött Londonban[25], és 2021. április 17-én fejeződött be.[26]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Welk, Brian: 'Black Widow' Moves to November as Other MCU Films Shift Back to 2021, 2022. TheWrap , 2020. április 3. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  2. 'Spider-Man' Sequel Delays Release to November 2021 Amid Sony Date Shuffle. The Hollywood Reporter , 2020. április 24. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  3. Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness) - a magyar hangok. DVDNews. (Hozzáférés: 2022. május 5.)
  4. Kit, Borys: Scott Derrickson Returning to Direct 'Doctor Strange' Sequel (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2018. december 11. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  5. Purslow, Matt: WandaVision: Season 1, Episode 8 Review. IGN , 2021. február 26. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  6. Davis, Brandon: Doctor Strange 2: Chiwetel Ejiofor Excited For Sam Raimi With Multiverse Of Madness. ComicBook.com , 2020. június 25. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  7. a b Sam Raimi in Talks to Direct 'Doctor Strange 2' (Exclusive). [[Variety (magazin)|]] , 2020. február 5. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  8. Romano, Nick: Doctor Strange sequel confirms cast, will tie into Spider-Man 3. Entertainment Weekly , 2020. december 10. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  9. Scott, Ryan: Doctor Strange In The Multiverse Of Madness Trailer Breakdown: Things Just Got Out Of Hand. /Film , 2021. december 22. [2021. december 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 14.)
  10. Kroll, Justin: Rachel McAdams Returning For 'Doctor Strange In The Multiverse Of Madness'. Deadline Hollywood , 2020. december 10. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  11. Carter, Justin: Doctor Strange in the Multiverse of Madness Lives Up to Its Name in Super Bowl Spot. Gizmodo , 2022. február 13. [2022. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 14.)
  12. Codega, Linda: New Doctor Strange in the Multiverse of Madness Footage Teases Some Major Cameos. Gizmodo , 2022. április 28. [2022. április 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 29.)
  13. Doctor Strange and the Multiverse of Madness' leak seems to confirm that The Office star John Krasinski will play Mr Fantastic”, DailyMail, 2022. május 1. 
  14. a b White, Brett: Yep, Those Are Wanda's Twins from 'WandaVision' in the New 'Doctor Strange' Teaser. Decider , 2022. április 6. [2022. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 7.)
  15. 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness' Has Two Post Credits Scenes (amerikai angol nyelven). Geek Culture , 2022. május 3. (Hozzáférés: 2022. május 4.)
  16. Campbell, Bruce: Finally, a reason to see the movie!. Twitter , 2022. május 4. (Hozzáférés: 2022. május 4.)
  17.  Exclusive! 'Dr. Strange' Writer 'C. Robert Cargill' – Double Toasted Interview. Partial transcriptions from MCUExchange() and Newsarama()
  18. Andreeva, Nellie: 'Locke & Key' Drama From Carlton Cuse, Joe Hill & IDW Gets Hulu Pilot Order, Scott Derrickson To Direct. Deadline Hollywood , 2017. április 20. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  19. Donnelly, Matt: 'Doctor Strange' Sequel Billed as First MCU Horror Film at Comic-Con. [[Variety (magazin)|]] , 2019. július 20. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  20. Coggan, Devan: Honey, I'm Chrome: Marvel prepares to take over TV with WandaVision. Entertainment Weekly , 2020. november 10. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  21. Ramachandran, Naman: 'Loki' Will Return for Season 2 at Disney Plus, Marvel Reveals in Season 1 Finale. Variety , 2021. július 14. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  22. Sneider, Jeff: Exclusive: Marvel Taps Jade Halley Bartlett to Write 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness'. Collider , 2019. október 17. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  23. 'Doctor Strange 2' Director Scott Derrickson Drops Out (Exclusive). [[Variety (magazin)|]] , 2020. január 9. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  24. Kit, Borys: 'Doctor Strange 2' Lands New Writer With 'Loki' Show Creator (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2020. február 7. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  25. Davis, Brandon: Elizabeth Olsen Has Started Filming Doctor Strange in the Multiverse of Madness. ComicBook.com , 2020. november 25. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  26. Millen, Ross: Marvel filming '£2million scene' for new film at Somerset farm. Somerset Live , 2021. április 17. [2021. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 30.)

További információk[szerkesztés]