Vízió (képregényszereplő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Vízió egy szuperhős, fiktív alak a Marvel Comics képregényeiben, és a Marvel-moziuniverzumban. Nem ember, hanem úgynevezett android, vagyis emberi tulajdonságokkal felruházott robot. A Bosszúállók: Ultron kora című film közben jelenik meg először.

Története[szerkesztés]

Két alternatív univerzumban is jelen van. 1940 novemberében, a Marvel Mystery Comics # 13-ban jelent meg az ún. "Golden Age" Vízió. Ezt a személyét Joe Simon és Jack Kirby alkotta meg. 1968 októberében a The Avengers #57-ben jelent meg a "Silver Age" Vízió. Őt Roy Thomas, Stan Lee, és John Buscema dolgozta ki.

A 2000-es évek elején, a Young Avengers képregénysorozatban Brian Michael Bendis és Ed Brubaker élesztette újra a karaktert, az addig létező kettő összeolvasztásával. Azt mondták, az "eredeti figura" új testet kap.

2015-ben kezdte pályafutását a Marvel-moziuniverzumban, eddig három filmben szerepelt, Paul Bettany alakította.

Élete[szerkesztés]

A moziuniverzumban[szerkesztés]

A Bosszúállók második részében egy különös szoftver, Ultron jön létre Tony Stark, a Vasember informatikai rendszerében. Az eddig ott működő mesterséges intelligenciát, J.A.R.V.I.S.-t "kiűzi" a hálózatból, aki így testet ölt. Ő nevezi el magát Víziónak, és részt vesz az Ultron elleni harcban. Testében van az Elmekő, egy a hat Végtelen kő közül, ami folyamatosan hatalmas energiát ad neki.

Az Amerika Kapitány: Polgárháború a Vasember mellé áll, támogatva a szuperhősök regisztrálását és folyamatos felügyeletét. Kitart szándékai mellett, még ha Wanda Maximoffal, a Skarlát boszorkánnyal is szembe kell fordulnia, pedig egyre inkább megszeretik egymást. Harc közben véletlenül társát, Harcigépet lövi le Amerika Kapitány repülője helyett, maradandó sérülést okozva neki.

A képregényes univerzumban[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Edwin Jarvis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vision (Marvel Comics) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.