Gonosz halott (film, 1981)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gonosz halott
(Evil Dead)
1981-es amerikai film
Rendező Sam Raimi
Producer Robert G. Tapert
Vezető producer Bruce Campbell
Műfaj
 • Természetfeletti horror
 • zombifilm
 • filmdráma
 • fantasyfilm
 • splatter film
 • body horror film
 • horrorfilm
 • miszticizmus
Forgatókönyvíró Sam Raimi
Főszerepben Bruce Campbell
Ellen Sandweiss
Besty Baker
Zene Joseph LoDuca
Operatőr Tim Philo
Vágó Edna Ruth Paul
Gyártás
Gyártó Raimi Pictures
Ország USA
Nyelv angol
Játékidő 88 perc
Költségvetés 350-500ezer amerikai dollr[1][2]
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó New Line Cinema
BemutatóUSA 1981. október 15.
Bevétel 2,8 millió amerikai dollár[3]
Kronológia
ElőzőWithin the Woods
KövetkezőEvil Dead – Gonosz halott 2.
További információk

A Gonosz halott (Evil Dead) egy 1981-es színes amerikai horrorfilm Sam Raimi rendezésében. A rendező 1978-as rövidfilmje, a Within the Woods feldolgozása.

Cselekmény[szerkesztés]

Ashley J. "Ash" Williams (Bruce Campbell) négy barátja társaságában egy hétvégi utazásra indul a hegyekbe, ahol egy elhagyott házban szándékoznak megszállni. Néhány különös és rémisztő eseményt követően annak pincében rátalálnak a Necronomicon Ex-mortis (szabad fordításban a Halottak Könyve) nevezetű, emberi bőrbe kötött és vérrel írt varázskönyvre. A ház előző tulajdonosa, egy professzor által előzőleg magnószalagra rögzített varázsige visszajátszásával a társaság akaratlanul feléleszt egy sereg démont, amelyeknek egyike megszállja a csoport egyik női tagját, Cherly-t, akit társai a ház pincéjébe zárnak. A lány testét birtokló szellemnek azonban még így is sikerül lábon szúrnia Lindát, Ash barátnőjét, aki így megfertőződik. A társaság harmadik női tagját, Shelly-t a szobájában támadja és szállja meg az egyik szellem, akinek testét Ash és társa, Scott kénytelen elpusztítani.

Scott nem sokkal később megpróbál menekülőutat találni – a házat elszigetelő szakadékon futó híd korábban elpusztult a túlvilági szélviharban – ám az erdő megelevenedett fái halálosan megsebzik. Miután Linda testét is elbitorolja az egyik szellem, Ash kénytelen szembe szállni vele, ám nem tudja rávenni magát, hogy megsemmisítse a testét. Megpróbálja eltemetni az erdőben, de a szellem egy váratlan pillanatban rátámad, így kénytelen lefejezni Lindát az ásójával.

Ash ezután visszavonul a házba, ahol azonban felfedezi, hogy Cherly kiszabadult a pincéből, nem sokkal később pedig Scott testét is megszállja egy szellem. Elkeseredett küzdelem árán végül Ash a kandallóba veti a Halottak Könyvét, amelynek köszönhetően az élőholtak teste rothadni kezd.

Mikor elérkezik a hajnal, Ash a ház előtt álló kocsi felé indul, ám az egyik, a film történései során az egyik, erdőben lesben álló szellem őt is megrohamozza.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
Bruce Campbell Ash Williams Tarján Péter
Ellen Sandweiss Cherly Madarász Éva
Hal Delrich Scott Németh Gábor
Betsy Baker Linda Biró Anikó
Theresa Tilly (Sarah York néven) Shelly Orosz Anna
Bob Dorian rögzítő (csak hang) Sztarenki Pál
Sam Raimi megszállt Cheryl és Shelly (csak hang) Lázár Sándor

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Gettell, Oliver: 'Evil Dead': Blood-soaked remake scares up mixed reviews (angol nyelven). Los Angeles Times, 2013. április 5. (Hozzáférés: 2018. május 23.) „Made for $350,000, the film spawned one of horror's most enduring franchises and has been blessed by critics.”
 2. Collins, Andrew: EMPIRE ESSAY: Evil Dead II Review (angol nyelven). Empire, 2000. január 1. (Hozzáférés: 2018. május 23.) „The original was shot on 16mm and cost around $400,000.”
 3. The Evil Dead (1983) - Box Office Mojo (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. május 23.)
 4. Gonosz halottak - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. május 23.)

További információk[szerkesztés]