Gonosz halott (film, 1981)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gonosz halott
(Evil Dead)
1981-es amerikai film
Rendező Sam Raimi
Producer Robert G. Tapert
Vezető producer Bruce Campbell
Műfaj
 • Természetfeletti horror
 • zombifilm
 • filmdráma
 • fantasyfilm
 • splatter film
 • body horror film
 • horrorfilm
 • miszticizmus
Forgatókönyvíró Sam Raimi
Főszerepben Bruce Campbell
Ellen Sandweiss
Betsy Baker
Zene Joseph LoDuca
Operatőr Tim Philo
Vágó Edna Ruth Paul
Gyártás
Gyártó Raimi Pictures
Ország USA
Nyelv angol
Játékidő 88 perc
Költségvetés 350-500ezer amerikai dollr[1][2]
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó New Line Cinema
BemutatóUSA 1981. október 15.
Bevétel 2,8 millió amerikai dollár[3]
Kronológia
ElőzőWithin the Woods
KövetkezőEvil Dead – Gonosz halott 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Gonosz halott (eredeti cím: Evil Dead) 1981-es színes amerikai horrorfilm Sam Raimi rendezésében. A rendező 1978-as rövidfilmje, a Within the Woods feldolgozása.

Cselekmény[szerkesztés]

Ashley J. „Ash” Williams (Bruce Campbell) négy barátja társaságában egy hétvégi utazásra indul a hegyekbe, ahol egy elhagyott házban szállnak meg. Néhány különös és rémisztő eseményt követően a ház pincéjében rátalálnak a Necronomicon Ex-mortis („Halottak Könyve”) nevezetű, emberi bőrbe kötött és vérrel írt varázskönyvre. A ház előző tulajdonosa, egy professzor által hátrahagyott, magnószalagra rögzített varázsige visszajátszásával a társaság akaratlanul feléleszt egy sereg démont. Ezek egyike megszállja a csoport egyik női tagját, Cherly-t, akit társai a ház pincéjébe zárnak. A lány testét birtokló szellemnek azonban még így is sikerül lábon szúrnia Lindát, Ash barátnőjét, aki szintén megfertőződik. A társaság harmadik női tagját, Shelly-t a szobájában támadja és szállja meg az egyik szellem, az ő testét Ash és társa, Scott kénytelen elpusztítani.

A házat elszigetelő szakadékon át futó híd korábban elpusztult a túlvilági szélviharban. Scott megpróbál menekülőutat találni – ám az erdő megelevenedett fái halálra sebzik. Miután az egyik szellem Linda testét is elbitorolja, Ash kénytelen szembeszállni vele, de nem tudja rászánni magát, hogy megsemmisítse a lány testét. Megpróbálja eltemetni az erdőben, de a szellem egy váratlan pillanatban rátámad, így Ash kénytelen lefejezni Lindát az ásójával.

Ash ezután visszavonul a házba, ahol azonban felfedezi, hogy Cherly kiszabadult a pincéből. Rövidesen Scott testét is megszállja egy szellem. Elkeseredett küzdelem árán végül Ash a kandallóba veti a Halottak Könyvét, ennek következtében az élőholtak teste rothadni kezd.

Mikor elérkezik a hajnal, Ash a ház előtt álló kocsi felé indul, ám az egyik, eddig az erdőben lesben álló szellem őt is megtámadja. (Ezzel indul az Evil Dead – Gonosz halott 2. folytatás).

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész[4] Magyar hangja
(1. szinkron)[5]
Ash Williams Bruce Campbell Tarján Péter
Cherly Ellen Sandweiss Madarász Éva
Scott Richard DeManincor (Hal Delrich néven) Németh Gábor
Linda Betsy Baker Biró Anikó
Shelly Theresa Tilly (Sarah York néven) Orosz Anna
Hang a rögzítőről Bob Dorian Sztarenki Pál
Megszállt Cheryl és Shelly (csak hang) Sam Raimi Lázár Sándor

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Gettell, Oliver: 'Evil Dead': Blood-soaked remake scares up mixed reviews (angol nyelven). Los Angeles Times, 2013. április 5. (Hozzáférés: 2018. május 23.) „Made for $350,000, the film spawned one of horror's most enduring franchises and has been blessed by critics.”
 2. Collins, Andrew: EMPIRE ESSAY: Evil Dead II Review (angol nyelven). Empire, 2000. január 1. (Hozzáférés: 2018. május 23.) „The original was shot on 16mm and cost around $400,000.”
 3. The Evil Dead (1983) - Box Office Mojo (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. május 23.)
 4. Szereposztás az IMDb.com szerint
 5. Gonosz halott(ak) (Evil Dead, 1981) 1. szinkron. Echo Szinkron Kft., megrendelő Favorit Film. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]