Bosszúállók: Ultron kora

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bosszúállók: Ultron kora
(Avengers: Age of Ultron)
2015-ös amerikai film

Bosszúállók Ultron kora.jpg
Rendező Joss Whedon
Producer Kevin Feige
Vezető producer Stan Lee
AlapműBosszú Angyalai
Műfaj
Forgatókönyvíró Joss Whedon
Főszerepben
Zene Brian Tyler
Danny Elfman
Operatőr Ben Davis
Vágó Jeffrey Ford
Lisa Lassek
Jelmeztervező Alexandra Byrne
Díszlettervező Charles Wood
Gyártás
Gyártó Marvel Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 142 perc
Költségvetés 279,9 millió $[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Walt Disney Studios Motion Pictures
magyar Fórum Hungary
BemutatóUSA 2015. május 1.
Magyarország 2015. május 7.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 1402 millió $[2]
Kronológia
ElőzőA galaxis őrzői
KövetkezőA Hangya
Kapcsolódó film Marvel-moziuniverzum
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Bosszúállók: Ultron kora témájú médiaállományokat.

A Bosszúállók: Ultron kora (eredeti cím: Avengers: Age of Ultron) 2015. május 1-jén bemutatott amerikai szuperhős-fantasy film, a 2012-es Bosszúállók folytatása. A Bosszú Angyalai című Marvel Comics képregény alapján készítette a Marvel Studios. A filmet Joss Whedon rendezte, főszereplői Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Cobie Smulders, Anthony Mackie, Hayley Atwell, Idris Elba, Stellan Skarsgård, James Spader, és Samuel L. Jackson. A film cselekményében a Bosszúállóknak Ultront, egy mesterséges intelligenciával rendelkező robotot kell megállítaniuk.

A forgatás helyszínei között szerepelt Anglia, Johannesburg, Olaszország és Szöul.[3][4]

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A Bosszúállók megrohamoznak egy Hydra állomást a kelet-európai Szokoviában, ahol Strucker báró Loki lándzsájával kísérletezik. Itt összetalálkoznak az ikrekkel, Pietróval és Wandával, akik természetfeletti képességekkel bírnak. A fiú emberfeletti gyorsasággal bír, a lány pedig képes az elmét manipulálni és energiát kibocsátani magából. Starknak sikerül megszereznie Loki lándzsáját, a csapat ezután visszatér New York-ba. Stark és Banner megvizsgálják a lándzsában lévő világító drágakövet, hogy rájöjjenek, mivel kísérletezett Strucker. Felfedezik, hogy a drágakő belsejében mesterséges intelligencia rejtőzik. Stark ráveszi Bannert, hogy a fejlett technológia segítségével fejezzék be az Ultron projektet, ami Stark régi álma: megalkotni a tökéletes védelmi rendszert. Ultron mesterséges intelligenciája azonban másképp értelmezi a világ megmentésére adott parancsot: a Bosszúállókat látja ellenségként, és úgy véli, az emberiség kiirtása menti meg majd a világot, egy új, fejlett, hibrid kiborg létrehozásával. Kiiktatja JARVIS-t, és megtámadja a csapatot.

Ultron az ikrekkel szövetkezve szert tesz vibrániumra, arra a különlegesen erős fémre, amiből Amerika Kapitány pajzsa is készült. A Bosszúállók követik őket Afrikába, Wanda azonban manipulálja az elméjüket, így nyerve időt. Hulk tombolni kezd a közeli Johannesburgban, Stark pedig csak kemény harc árán, Veronika (a Hulk befogására tervezett rendszer) segítségével tudja megállítani. A Bosszúállókat idegileg kikészítik a Wanda általi látomások, és a nyúzott csapat Barton házában keres menedéket, akiről kiderül, hogy felesége van és gyermekei. Thor meglátogatja barátját, Erik Selviget, hogy közösen kiderítsék, miről is szólt pontosan a látomása, amit Wanda idézett elő, miközben Natasha és Banner között felerősödnek az érzelmek. Ezután Nick Fury érkezik a csapat bátorítására.

Közben Ultron Szöulban kényszeríti a Bosszúállók barátját, Helen Cho professzort, hogy szintetikus bőrből és vibrániumból, a Loki-lándzsa drágakövének segítségével szintetikus testet készítsen a számára. Ahogy Ultron feltölti magát a testbe, Wanda olvas a gondolataiban és ráébred, hogy Ultron az egész emberiséget ki akarja irtani, nem csak a Bosszúállókat. Amerika Kapitány, Natasha és Barton megszerzik a szintetikus testet, Ultron azonban foglyul ejti Natashát.

A Bosszúállók egymással vitatkoznak, amikor rájönnek, hogy Stark a szintetikus testbe feltöltötte JARVIS programját, hogy újraalkossa Ultront, ezúttal a programhibák nélkül. Ekkor megjelenik Thor, aki kalapácsa segítségével energiával tölti fel a testet, és életre kel Vízió. Thor elmagyarázza, hogy a kő, ami Vízió homlokán van, az Elme Kő. Az egyike a hat Végtelen Kőnek, amelyek semmi máshoz nem fogható pusztító erővel bírnak: ezt látta a látomásában. Vízió biztosítja a csapatot, hogy velük van.

Szokoviában Ultron valami hatalmasat épít, a csapat pedig kiegészülve Vízióval és az átállt ikrekkel megérkezik, hogy szembeszálljanak Ultronnal. A robot a város alá vibrániumból gépezetet épített, amellyel felemeli a várost a levegőbe. Célja, hogy a kiszakított földdarabot magasból gyorsítva ráejtse a földre, egy meteorit-becsapódáshoz hasonló effektust előidézve, ami kipusztítaná a bolygó élővilágát. A Bosszúállók harcba szállnak Ultron robotseregével, miközben megérkezik Fury mentőhajókkal, hogy kimentsék a lakosságot. Banner kiszabadítja Natashát, majd átváltozik Hulkká. Ultron számos testet gyártott magának, ezeket is mind egy szálig el kell pusztítani ahhoz, hogy Ultron programja ne menekülhessen át egy másik testbe. Pietro meghal, amikor Bartont védelmezi, ezért Wanda dühében elpusztítja Ultron fő testét, így viszont egy még működőképes test beindítja a gépezet gyorsítóját, és a lebegő város a Föld felé kezd száguldani. Stark és Thor sikeresen felrobbantja a "meteoritot", az utolsó testtel egy rövid eszmecsere után Vízió végez.

A csata végeztével Hulk a lopakodó repülőgéppel ismeretlen helyre távozik, elhagyva Natashát. A Bosszúállók új főhadiszállást hoznak létre, Thor visszatér Asgardba, Stark és Barton is hazamennek, Rogers és Natasha pedig nekilátnak az új Bosszúállók-csapat kiképzéséhez, melynek tagjai Hadigép, Vízió, Sólyom és Wanda.

A stáblista középénél lévő jelenetben megjelenik Thanos, aki elégedetlen a bábjai bukásával, ezért felveszi a Végtelen Kesztyűt, és megfogadja, hogy maga szerzi meg a hat Végtelen Követ.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

A film szereplőgárdája a San Diego Comic Con International panelbeszélgetésén
Színész Szereplő Magyar hang[5]
Robert Downey Jr. Tony Stark / Vasember Fekete Ernő
Chris Hemsworth Thor Nagy Ervin
Mark Ruffalo Bruce Banner / Hulk Rajkai Zoltán
Chris Evans Steve Rogers / Amerika Kapitány Zámbori Soma
Scarlett Johansson Natasha Romanoff / Fekete Özvegy Csondor Kata
Jeremy Renner Clint Barton / Sólyomszem Stohl András
Don Cheadle James Rhodes / Hadigép Takátsy Péter
Aaron Taylor-Johnson Pietro Maximoff / Higanyszál Jéger Zsombor
Elizabeth Olsen Wanda Maximoff / Skarlát Boszorkány Szilágyi Csenge
Samuel L. Jackson Nick Fury Vass Gábor
Paul Bettany J.A.R.V.I.S. / Vízió Kárpáti Levente
Cobie Smulders Maria Hill Szinetár Dóra
James Spader Ultron Hirtling István
Stellan Skarsgård Erik Selvig Máté Gábor
Thomas Kretschmann Strucker báró László Zsolt
Andy Serkis Ulysses Klaue Szabó Győző
Linda Cardellini Laura Barton Bognár Anna
Claudia Kim Helen Cho Bozó Andrea

Források[szerkesztés]

  1. Bosszúállók: Ultron kora. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2015. május 11.)
  2. Bosszúállók: Ultron kora. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2015. május 11.)
  3. Marvel Finalizes Details for 'Avengers 2' Shoot in Seoul. The Hollywood Reporter. (Hozzáférés: 2015. május 9.)
  4. Avengers: Age Of Ultron Trailer Explained - Shot By Shot Breakdown. International Business Times. (Hozzáférés: 2015. május 9.)
  5. Bosszúállók: Ultron kora (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2015. május 11.)

További információk[szerkesztés]