Ugrás a tartalomhoz

Hadigép (Marvel Comics)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hadigép
Megjelenési információk
KiadóMarvel Comics
Eredeti neveWar Machine
Első megjelenésIron Man #118
1979. január
MegalkottaDavid Michelinie író
Bob Layton rajzoló
Hadigép adatai
Valódi neveJames Rupert „Rhodey” Rhodes
Fajaember
A Wikimédia Commons tartalmaz Hadigép témájú médiaállományokat.

Hadigép, valódi nevén James Rhodes egy kitalált szereplő, szuperhős a Marvel Comics képregényeiben. A szereplőt David Michelinie író és Bob Layton rajzoló alkotta meg. Első szereplése az Iron Man 118. számában volt 1979 januárjában. Rhodes-t Terrence Howard formálta meg a Vasember című filmben, 2008-ban, ezután már Don Cheadle játssza el a szereplőt a Vasember 2. és a Vasember 3-ban, a Bosszúállók: Ultron korában, az Amerika Kapitány: Polgárháborúban, a Bosszúállók: Végtelen háborúban és ennek folytatásában, a Végjátékban, illetve egy kisebb szerep erejéig feltűnt a Sólyom és a Tél Katonájában is.

A kezdetek[szerkesztés]

Mellékszereplőként indult, ám amikor Stark alkoholista lett, Rhodes vette fel a Vasember prototípus páncélját. A karakter feladata Vasember támogatása, ám miután Stark visszatért Vasember szerepében, Rhodes szuperhősként folytatta tovább életét, és ekkor kapta a Hadigép (War Machine) nevet. Rhodes egy jól képzett pilóta, gépészmérnök, és üzletember, különféle csúcstechnikák kifejlesztésénél kamatoztatta tudását, képességét. Rhodest és Starkot gyakran festik le legjobb barátokként, kapcsolatukat azonban megfeszítik Rhodes állandó kétségei Stark vitatható etikája.

Rhodes élete[szerkesztés]

James Rupert Rhodes a pennsylvaniai Philadelphiában született. Először Vietnamban találkozik a milliárdos iparos Tony Starkkal, ahol a légierőnél lát el feladatokat. Rhodes helikopterét lelövi egy Vietkong rakéta, és lábadozása alatt ismét összetalálkozik Starkkal, aki éppen megszökött a fogolytáborból az egymaga által épített prototípus páncélban. Együtt, Rhodes és Stark egy másik helikopterrel visszamennek az amerikai frontvonalra.