Fekete Özvegy (film, 2021)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fekete Özvegy
(Black Widow)
2021-es amerikai film

Black Widow.svg
A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező Cate Shortland
Producer Kevin Feige
AlapműFekete Özvegy
Műfaj szuperhősfilm, akció, sci-fi, fantasy
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Lorne Balfe
Operatőr Rob Hardy
Gyártás
Gyártó Marvel Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 133 perc
Költségvetés 200 000 000 amerikai dollár
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25914/2021)
Bevétel 379 398 391 amerikai dollár (világszerte)
Kronológia
ElőzőPókember: Idegenben
KövetkezőShang-Chi és a tíz gyűrű legendája
Kapcsolódó film Marvel Moziverzum
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete Özvegy témájú médiaállományokat.

A Fekete Özvegy[1] (eredeti cím: Black Widow) 2021-es amerikai szuperhősfilm, gyártója a Marvel Studios, forgalmazója a Walt Disney Pictures. A Bosszúállókból megismert Natalia Romanova (Natasha Romanoff) előzményfilmje , egyúttal a Marvel moziuniverzum (MCU) huszonnegyedik filmje. A film rendezője Cate Shortland, írója Jac Schaeffer és Ned Benson. A főszereplők Scarlett Johansson mint Fekete Özvegy, Rachel Weisz, David Harbour, Florence Pugh és O. T. Fagbenle.

A film bemutatóját többször elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. Bemutatójának dátuma az Amerikai Egyesült Államokban 2021. július 9. Disney+-on és a mozikban. Magyarországon 2021. július 8-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

1995-ben Alekszej Sosztakov, szuperkatona és Melina Vostokoff, Fekete Özvegy Ohióban élnek, Natasha Romanov és Jelena Belova fogadott lányaival. Amikor Alekszej ellopja a SHIELD inteljét, a család elmenekül Kubába, hogy találkozzanak a főnökkel, Dreykovval. Natasát és Jelenát átadják, hogy a Vörös Szobában képezzék ki őket. Évek teltek el. Natasa és Clint Barton látszólag felrobbantják Dreykovot és a lányát, Antoniát.

2016-ban Natasa a sokovia-egyezmények megsértése miatt menekülésben van. Megszökik Thaddeus Ross külügyminiszter elől és Norvégiába utazik. Eközben Jelena megöl egy egykori Fekete Özvegyet, de kapcsolatba kerül a Vörös por anyagával, amely feloldja a Vörös szoba irányítása alól. Elküldi a port Natasának abban a reményben, hogy segít neki kiszabadítani a többi Özvegyet. Amikor Natasa öntudatlanul elhajt az ellenszerrel, a Kiképző megtámadja a por miatt. Natasának sikerül elmenekülnie és megtudja, hogy a por Jelenától származik. A két testvér Budapesten találkozik újra. Natasa megtudja, hogy Dreykov még mindig életben van és a Vörös Szoba továbbra is aktív. Natasa és Jelena átszáguldozik a városon, elmenekülve a Fekete Özvegyek és a Kiképző elől. Utána találkoznak Rick Masonnal, aki egy helikopterrel ajándékozza meg őket.

Natasa és Jelena kiszabadítja Alekszejt a börtönből, hogy megtudják Dreykov helyét. Alekszej azt mondja nekik, hogy beszéljenek Melinával, aki egy oroszországi tanyán él. Melina fejlesztette ki az Özvegyeknél alkalmazott elme-ellenőrzési folyamatot. Ott Melina értesíti Dreykovot. Megérkeznek a katonák és elviszik őket a Vörös Szobába, egy légi támaszpontra. Dreykov gratulál Melinának, de rájön, hogy Melina és Natasa arcmaszk technológiával helyet cseréltek. Natasa megtudja, hogy a Kiképző Antonia, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy Dreykovnak chipet kellett a fejébe tenni, tökéletes katonává változtatva. Natasa rájön, hogy a feromon miatt nem árthat Dreykovnak. Dreykov elmondja, hogy az egész világon vannak Özvegyei. Natasa szándékosan eltöri az orrát, hogy a feromon ne hasson rá, majd megtámadja Dreykovot. Melina tönkre teszi a hajó egyik meghajtóját, míg Alekszej Antoniával csatázik, Jelena pedig a többi Özvegyet keresi.

Dreykov megszökik, amikor az Özvegyek megtámadják Natasát, de Jelena megmenti, majd felszabadítja az Özvegyeket az elme irányításból. Natasa összegyűjti a többi Özvegy helyét. Melina és Alekszej repülőgéppel elmenekülnek. Jelena tönkreteszi Dreykov repülőjét, ezzel megölve őt. Natasa ejtőernyőt ad Jelenának, majd az égen Antoniával csatázik. A leszállás után Romanov a Vörös Por fioláját használva felszabadítja Antoniát. Jelena, Melina és Alekszej elbúcsúznak Natasától. Két héttel később Natasa újra találkozik Masonnal, aki egy quinjet-et add neki. Natasa ezután távozik, hogy kiszabadítsa az őrizetbe vett Bosszúállókat.

A stáblista utáni jelenetben Jelena Valentina Allegra de Fontaine grófnővel találkozik Natasa sírjánál, majd megkapja következő megbízását. Clint Bartont, Natasa haláláért "felelős" férfit kell megölnie.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[2] Leírás
Natasha Romanov / Fekete Özvegy Scarlett Johansson Csondor Kata Magasan képzett volt KGB és SHIELD ügynök, a Bosszúállók tagja.
Ever Anderson (fiatalon) Csikos Léda
Jelena Belova / Fekete Özvegy Florence Pugh Mikecz Estilla Orosz kém, akit a Vörös Szobában képeztek ki Fekete Özvegynek.
Violet McGraw (fiatalon) Majer Jázmin
Alekszej Sosztakov / Vörös Őr David Harbour Király Attila Orosz szuperkatona.
Rick Mason O. T. Fagbenle Horváth-Töreki Gergely Natasa szövetségese még a SHIELD-es időkből.
Thaddeus Ross William Hurt Rosta Sándor Külügyminiszter, egykori tábornok.
Melina Vostokoff / Fekete Özvegy Rachel Weisz Ullmann Mónika Orosz kém, akit a Vörös Szobában képeztek ki Fekete Özvegynek; Ő fejlesztette ki az elme-ellenőrzési folyamatot.
Drejkov tábornok Ray Winstone Besenczi Árpád A Vörös Szoba vezetője.
Antonia Drejkov / Kiképző Olga Kurylenko Mentes Júlia Drejkov lánya. A Vörös szoba küldetéseit teljesíti.
Okszana Michelle Lee Kelemen Kata A Vörös Szoba bérgyilkosai.
Ingrid Nanna Blondell Laurinyecz Réka
Clint Barton / Sólyomszem Jeremy Renner (hang) Stohl András Bosszúállók tagja, íjász, és a korábbi SHIELD ügynök.
Valentina Allegra de Fontaine Julia Louis-Dreyfus Pálfi Kata Grófnő, Jelena neki dolgozik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kroll, Justin: Marvel’s Standalone ‘Black Widow’ Movie Gains Momentum With Jac Schaeffer Writing. Variety, 2018. január 10. [2018. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 10.)
  2. Fekete Özvegy (Black Widow) - a magyar hangok (magyar nyelven). DVDNews, 2021. július 5. (Hozzáférés: 2021. július 5.)

További információk[szerkesztés]