A galaxis őrzői vol. 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A galaxis őrzői vol. 2.
(Guardians of the Galaxy Vol. 2.)
2017-es amerikai 3D-s film

A galaxis őrzői vol2 filmplakát.jpg
Rendező James Gunn
Producer Kevin Feige
Vezető producer Louis D'Esposito
Victoria Alonso
Stephen Broussard
Nikolas Korda
Stan Lee
AlapműGuardians of the Galaxy
Dan Abnett
Andy Lanning
Műfaj akciófilm
fantasy
sci-fi
kalandfilm
szuperhősfilm
Forgatókönyvíró James Gunn
Főszerepben Chris Pratt
Zoë Saldana
Dave Bautista
Vin Diesel
Bradley Cooper
Zene Tyler Bates
Operatőr Henry Braham
Vágó Craig Wood
Jelmeztervező Judianna Makovsky
Díszlettervező Jay Hart
Gyártás
Gyártó Walt Disney Pictures
Marvel Studios
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín Pinewood Atlanta Studios
Játékidő 137 perc
Költségvetés 200 millió dollár
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Walt Disney Studios Motion Pictures
Magyarország Fórum Hungary
BemutatóUSA 2017. május 5.
Magyarország 2017. május 4.[1]
Korhatár12 III. kategória (NFT/24253/2017)
Bevétel
 • 863 756 051 amerikai dollár (72, világszerte)
 • 389 813 101 amerikai dollár (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
ElőzőDoctor Strange
KövetkezőPókember: Hazatérés
Kapcsolódó film Marvel-moziuniverzum
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A galaxis őrzői vol. 2. témájú médiaállományokat.

A galaxis őrzői vol. 2. (eredeti cím: Guardians of the Galaxy Vol. 2.) amerikai szuperhősfilm, amely Marvel Comics képregény alapján készült. A film rendezője James Gunn, aki a forgatókönyvet is írta. A film főszereplői Chris Pratt, Zoë Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel és Bradley Cooper.

Az Egyesült Államokban 2017. május 5-én mutatták be. A film költségvetése 200 millió dollár volt.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

1980, Missiouri. Meredith Quill, Űrlord anyja éppen annak apjával sétál az erdőben. Az apa állítása szerint űrutazó, aki még egy űrbéli növényt is elültetett a Földön, hogy szépen növekedjen.

34 évvel később. Az Űrlord vezette csapat, A galaxis őrzői a Sovereign bolygón tartózkodik, ahol feladatuk van. A csapat egy interdimenzionális lényt öl meg, ami a bolygó energiaforrását, az anulax elemet fogyasztja. A legyőzéséért cserébe a bolygó főpapnője, Ayesha átadja az általuk elfogott Nebulát, Gamora "testvérét", akire hatalmas vérdíjat tűztek ki. Az őrzők mennének is a Xandarra felvenni a pénzt, ám ekkor a Sovereign flottája rajtuk üt, mert Mordály ellopott tőlük pár anulax elemet. A csapat űrhajója a Berhert bolygón zuhan le, ám előtte még egy fickó egy űrhajón kinyírja a teljes sovereign flottát. A bolygóra leszáll a rejtélyes fickó, akit Ego-nak hívnak és aki nem más, mint állítása szerint Peter apja. Ego és csatlósa, az érzelmek irányítására képes Mantis azért jöttek, hogy Ego bolygójára vigyék Petert, aki végül Gamorával és Drax-szal velük tart.

Yondu és a Fosztogatók a Contraxia bolygón vannak, ahol Yondu egykori Fosztogatótársaival is találkoznak, akik kitagadták őt. Itt béreli fel Yonduékat Ayesha, aki nagy jutalmat ígér az Őrzők elfogásáért. A csapat elfogja Mordályt, ám Yondu nem akarja átadni őket a főpapnőnek, emiatt csapata Sokkolóarc vezetésével elárulja őt. Yondu harcba bocsátkozik, ám az átvert Groot által kiszabadított Nebula lelövi a fején lévő taréjt, amivel a nyilát irányítani tudja. Segítségéért cserébe Nebula egy hajót kér, amivel Gamora után eredve megölheti őt, valamint a részesedés 10%-át, amiből hadihajót vehet, amivel végül nevelőapjuk, Thanos ellen mehet. Később Mordály, Yondu, kicsi Groot és a Yonduhoz hű Fosztogató, Kraglin segítségével megszöknek, Yondu pedig új tarajjal irányítja a nyilát. A hajó egy részét leválasztva indulnak el, a maradék részt felrobbantva – ám halála előtt Sokkolóarc megadja a sovereignieknek Yondu hajójának koordinátáit.

Ego bolygójára érve kiderül, hogy a bolygó maga Ego. Az ősi lény sok milliárd éve él már, majd a világon fellelhető többi élet felkutatása miatt hozott létre egy bionikus testet és utazta be a világot – így találkozott Peter anyjával is. Ego megtanítja Peternek hogyan használja fel a bolygó erejét az alkotásra, ám Gamorának valami nem stimmel. Ezután összetalálkozik Nebulával, aki próbálja megölni őt, de nem képes rá a testvéri szeretet miatt. Ezalatt Mantis elárulja nekik az igazságot: Ego mikor rátalált az életre, szörnyen csalódott volt és azt vette céljául, hogy ő maga válik az életté. A bolygókon elültetett növények valójában az ő kiterjesztései, amikkel a bolygókat a maga részévé változtatja – ám ehhez egyedül kevés, ezért nemzett különböző utódokat, akiket Yondu szállított le neki. Petert majdnem sikerül átállítania az oldalára, de véletlenül elmondja, hogy ő tett szándékosan tumort az anyja fejébe, ezért Peter ellene szegül.

A csapat a Yondu vezette űrhajóval Ego magjához repül, hogy azt megsemmisítve megállítsák a tervét – nehezíti a helyzetet, hogy a sovereign flotta rájuk bukkan és tüzelnek a hajóra. Nebula segítségével az összes hajót kiiktatják, míg kicsi Groot az ellopott anulax elemekből készült bombát rak Ego középpontjába. Peter a bolygó energiáját irányítva feltartóztatja Egót, amíg a többiek a hajóra szállva kimenekülnek, így ő ott marad a robbanáskor. Yondu kirepíti őt a bolygó felszínéről, de csak egy űrruhája maradt, amit Peterre tesz, ezzel feláldozva önmagát.

A hajón Yondu testét elégetik és hamvait az űrbe szórják, miközben Peter ráébred, hogy ő volt az igazi (nevelő) apja. Nebula elmegy, hogy elrendezze a dolgokat Thanos-szal, eközben Yondu fosztogatótársai eljönnek, hogy búcsút vegyenek egykori barátjuktól.

A film rendhagyó módon 5 stáblistás jelenettel rendelkezik. Ezek sorban a következők:

 • Kraglin a fejdísz segítségével tanulgatja Yondu nyilának a használatát, amit véletlenül belelő Drax-be.
 • A Stakar vezette Fosztogatók Yondu halála miatt újra egyesülnek, és új kalandba vetik magukat.
 • Ayesha megépíttet egy új keltetőt, amivel egy tökéletes harcost akar létrehozni, amivel elpusztíthatja az Őrzőket. A harcosnak az Adam nevet adja, utalva ezzel arra, hogy a bábban a rajongók által közkedvelt Marvel-karakter, Adam Warlock van születőben.
 • Groot immár a tinédzserkorba jut: egyfolytában játszik, összepiszkolja a szobáját és nem fogad szót Peternek.
 • Az utolsó jelenetben Stan Lee látható, akit a film közben már megpillanthattunk, ahogy épp a Szemlélők nevű idegen fajnak meséli el történeteit – ezzel megerősítve, hogy Stan valójában minden cameo-jával ugyanazt a személyt játszotta (a film alatt épp az Amerika Kapitány: Polgárháború-belit meséli, ahol a FedEx kiszállítója volt). A jelenetben a Szemlélők magára hagyják Stant, akinek fogalma sincs, miképp fog hazajutni.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[3] Leírás
Chris Pratt Peter Quill / „Űrlord” Miller Zoltán kisebb vétségek miatt körözik, randalírozás, csalás, stb.
Zoë Saldana Gamora Solecki Janka bérgyilkos, katona, több száz gyilkosság miatt körözik, később fellázad Thanos és Ronan ellen
Dave Bautista Drax Ifj. Jászai László a pusztító, bosszúra szomjazva dühöng szerte a galaxisban, amióta megölték a családját
Vin Diesel Kicsi Groot Dézsy Szabó Gábor élőfára emlékeztető lény, Mordály gyilkos házi kedvence. Csak egy mondatot tud mondani: „Én vagyok Groot”
Bradley Cooper Mordály Kálloy Molnár Péter mosómedve, autótolvaj és szökevény
Karen Gillan Nebula Varga Gabriella Thanos fogadott lánya, Gamora mostohatestvére, sok testrésze mesterséges
Pom Klementieff Mantis Bogdányi Titanilla Ego segítője
Kurt Russell Ego Dörner György Peter Quill apja
Sylvester Stallone Stakar Ogord Gáti Oszkár
Elizabeth Debicki Ayesha Bertalan Ágnes
Michael Rooker Yondu Udonta Scherer Péter

Fogadtatás[szerkesztés]

A film az IMDb filmes oldalon 7,8/10-es osztályzatot kapott, 271.442 szavazat alapján, a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon 90%-on áll, 69.533 szavazat alapján. A Metacritic-en 8,3/10-es értékelést kapott, 426 szavazat alapján.

Kritikai értékelések:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. [1]
 2. Watchthis/A galaxis őrzői vol. 2. [2017. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 9.)
 3. ISzDb – A galaxis őrzői vol. 2. (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. május 3.)
 4. Metacritic/Guardians of the Galaxy Vol. 2.

További információk[szerkesztés]