Amerika Kapitány: Szép új világ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerika Kapitány: Szép új világ
(Captain America: New World Order)
2025-ös amerikai filmprojekt
RendezőJulius Onah
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Malcolm Spellman
  • Dalan Musson
Főszerepben
OperatőrKramer Morgenthau
Gyártás
GyártóMarvel Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Kronológia
ElőzőDeadpool & Rozsomák
KövetkezőThunderbolts*
Kapcsolódó film
Kapcsolódó műsorA Sólyom és a Tél Katonája
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Amerika Kapitány: Szép új világ[1] (eredeti cím: Captain America: Brave New World) 2025-ben bemutatásra kerülő amerikai szuperhősfilm Julius Onah rendezésében. Gyártója a Marvel Studios, forgalmazója a Walt Disney Studios Motion Pictures. A film A Sólyom és a Tél Katonája közvetlen folytatása, valamint a három Amerika kapitány-film folytatása, egyúttal a Marvel moziuniverzum (MCU) harmincötödik filmje. A forgatókönyvet Malcolm Spellman és Dalan Musson írta. A főszerepben Anthony Mackie, Danny Ramirez, Carl Lumbly, Tim Blake Nelson, Shira Haas, Harrison Ford és Liv Tyler látható.

Amerikai Egyesült Államokban 2025. február 14-én, Magyarországon 2025. február 13-án mutatják be a mozikban.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang Leírás
Sam Wilson / Amerika Kapitány Anthony Mackie Papp Dániel Bosszúálló és egykori mentőejtőernyős, akit a hadsereg légiharcra képzett ki egy speciálisan tervezett szárnypár segítségével. Steve neki adta a pajzsát és az Amerika Kapitány címet.
Joaquin Torres / Sólyom Danny Ramirez Nikas Dániel Az amerikai légierő főhadnagya, aki korábban Wilsonnal dolgozott, és felveszi a Sólyom felszerelést.
Isaiah Bradley Carl Lumbly Borbiczki Ferenc Veterán szuperkatona. A Koreai háború idején harcolt.
Samuel Sterns / Leader Tim Blake Nelson Schnell Ádám Sejtbiológus, aki meglett fertőzve Bruce Banner vérével, ami emberfeletti intelligenciát biztosított számára, miközben egy lehetséges ellenszert készített Banner állapotára.
Ruth Bat Seraph / Sabra Shira Haas Izraeli szuperhős.
Thaddeus "Thunderbolt" Ross Harrison Ford Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, korábban az Amerikai hadsereg tábornoka és az Egyesült Államok külügyminisztere volt.
Betty Ross Liv Tyler Kelemen Kata Sejtbiológus, Thaddeus lánya és Bruce volt barátnője.

A film készítése[szerkesztés]

Kevin Feige, a Marvel Studios elnöke 2015 októberében azt mondta, hogy az Amerika Kapitány: Polgárháború Amerika Kapitány trilógia lezárása, amelyben Chris Evans játszotta Steve Rogers-t.[2] A Polgárháború volt Evans utolsó szerződtetett önálló Amerika kapitány-filmje, de nyitott volt arra, hogy a Bosszúállók: Végjáték után is meghosszabbítsa a szerződését.[3] 2021 januárjában Evans állítólag közel állt ahhoz, hogy aláírja a szerződést, hogy újra eljátssza Steve Rogers szerepét legalább egy jövőbeli projektben.

2018 októberére a Marvel Studios egy limitált sorozatot fejlesztett a Disney+ számára, amelynek főszereplői Anthony Mackie és Sebastian Stan. Malcolm Spellmant alkalmazták a sorozat vezető írójaként, amelyet hivatalosan 2019 áprilisában jelentettek be A Sólyom és a Tél Katonája címmel.[4] 2019 áprilisában a sorozat premierje előtt Mackie elmondta, hogy nem folytak tárgyalások egy második évadról, és a koronavírus-járvány miatt nem tudja, mikor fog legközelebb MCU-filmben szerepelni.[5] Miután 2021. április 23-án megjelent A Sólyom és a Tél Katonája záró epizódja, kiderült, hogy Spellman egy negyedik Amerika kapitány-film forgatókönyvét dolgozza ki Dalan Mussonnal.[6]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2023. március 21-én kezdődött a Trilith stúdióban Atlantában.[7] A forgatás 2023. június 30-án fejeződött be.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Filmbemutatóink. Fórum Hungary. (Hozzáférés: 2023. szeptember 19.)
  2. Rosenfield, Kat: 'Civil War' Is The Final Act of the Captain America Trilogy. MTV News , 2015. szeptember 30. [2015. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 19.)
  3. Chitwood, Adam: Chris Evans on Extending His Marvel Contract: "If They Want Me, They Got Me". Collider , 2015. szeptember 4. [2015. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 19.)
  4. Falcon-Winter Soldier Limited Series in the Works With 'Empire' Writer (Exclusive). Variety , 2018. október 30. [2018. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 19.)
  5. Donnelly, Matt: 'The Falcon and the Winter Soldier' Star Anthony Mackie Soars to Marvel Leading-Man Status. Variety , 2021. március 3. [2021. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 19.)
  6. 'Captain America 4' in the Works With 'Falcon and the Winter Soldier' Showrunner Malcolm Spellman (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2021. április 23. [2021. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 19.)
  7. "Captain America: New World Order" is Officially Filming. The Credits . Motion Picture Association, 2023. március 22. [2023. március 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 19.)
  8. Peralta, Diego: 'Captain America: Brave New World' Wraps Filming. Collider , 2023. június 30. [2023. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 30.)

További információk[szerkesztés]