Bifröszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emil Doepler: Heimdall a szivárványhídnál a kürtjét fújja (1905)

Bifröszt (bifrost) híd, amely összeköti a földet az éggel a skandináv mitológiában. Az egyik hídfője az Asgardban van, ahol a híd őrzője, Heimdall lakik a Himinbjörg palotájában. Az istenek minden nap átlovagolnak rajta, amikor a törvénykezésre gyülekeznek az Yggdrasil gyökereinél. Csak Thor nem megy a hídon keresztül, hanem átgázol a vizeken. Hogy Thor miért nem a hidat használja, nem egyértelmű, de egy magyarázat az lenne, hogy Thor nagyon jó gázló. Gázlás közben úgy növekszik, hogy a víz sohasem ér feljebb az erőövénél.

Lorenz Frølich: Thor átgázol a vizeken, míg az ázok átlovagolnak a Bifrösztön (1895)

Séden és Sáron,
két Gőzölgőn
gázol át konokul
a keményléptű Tór,
ha törvényt tenni indul
Yggdraszill kőriséhez,
mert izzik az ázok hídja,
lobog heves égi lánggal,
párák szállnak a szent vizekről.

A Bifrösztöt a szivárvánnyal, vagy néha a Tejúttal azonosítják. A pusztulása a Ragnarökben meg van jósolva. A híd összeomlik az óriások alatt, amikor azok megtámadják az Asgardot.

Az Eddában Fafnir az, aki megjósolja ezt:

Az a Teremtetlenföld;
ott lengetik
lándzsáikat az istenek,
Bifröszt színekre szakad,
ha mérkőznek, úsznak
az árban a harci mének.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Valhall című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Valhalla című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.