Freyja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Freyja - Johannes Gehrts (1901)

Freyja, (Freja, Fröja, jelentése "úrnő") a Vánok legfontosabb istennője a skandináv mitológiában, ezért Vanandisnak is nevezik. Njörd leánya, Frey nővére, akit az Edda-énekek gyakran említenek. A források szerint férje Odr, leányuk a Gylfaginning szerint Hnoss. Akárcsak testvérének, Freynek, neki is van egy aranysertéjű vaddisznója, Hildisvin, amelynek egyik névváltozata Syr, azt jelenti: "koca". Birtokában van a brisinga-men nevű értékes nyakék, melyet Loki ellop tőle, de Heimdall visszahozza. Az istennő annyira szenvedélyes, hogy ha dühbe jön, nyaklánca szétreped. Susogó tollruhája van, melyet egyszer Lokinak kölcsönöz, amikor az Thorral az ellopott Mjölnir visszaszerzésére indul. Freyja kocsiját két macska húzza (Högni és Þófnir).

Alakja sokban emlékeztet Frigg istennő alakjára, ezért a mitológusok jó része azt a nézetet vallja, hogy a kettő egy eredetibb egységes alaknak különfejlődése. Egy másik, figyelemreméltó nézet szerint Freyja csak a viking korszak költői alkotása, és nem egyéb, mint Frey istennek a költők alkotta nőnemű megfelelője, aki idővel kiszorította a nálánál régibb Frigget.

A palotája a Folkvang, ide jut a harcban elesett hősök fele.

Erről így szól az Edda:

Folkvang a kilencedik,
itt Freyja kegye határoz,
ki hol ül, ő mondja meg,
a hősi halottak felét
maga választja nap mint nap,
másik felét Ódin.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Freja című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Freyja című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.