Ull

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Böksta Rúnakő, az alak valószínűleg Ull

Ull (Uller, Ullr, jelentése "dicsőség") egyike a korai isteneknek a skandináv mitológiában. Már a bronzkorszakban összefüggésbe hozták a harccal és a napimádattal. A viking hitben (asatru), Sif fiának és Thor mostohafiának tartják. Apja ismeretlen, de az újabb időkben több lehetőséget is felvetettek. Apja lehetne pl. Egil, Völund testvére vagy Aurvandil, akiket ráadásul gyakran összekevernek.

Története[szerkesztés]

Ullt alig említik a mitologikus mondákban, de megjelenhet becsülettel és párviadallal kapcsolatban. Neve előfordul sok skandináv helység nevében, ami bizonyítja fontosságát a régebbi kultusz keretében. Ullt gyakran úgy ábrázolják a mondákban, mint egy délceg és szép férfit, aki síléceken vagy hótalpakon megy. Egyik ismert kelléke a pajzs, míg fő fegyvere az íj. Ull a védője mindenkinek, aki imádja a tűzet és annak szent lángját. Saxo említ egy istent, Ollerust, latin formája az Ullnak, aki később átváltozott Odinná. Ull néha úgy szerepel, mint a tél istene és olyankor a téli hónapokban helyettesíti Odint. Úgy tartják, hogy a párja a föld istene, Holda asszony, akinek mezőit Ull télire betakarja hóval, hogy tavaszra termékenyek legyenek. Különben mint házastárs Nerthushoz kapcsolják, aki minden valószínűség szerint pont Holda asszony. Norvégiában régebben imádtak egy istent, kinek neve Ullinn volt, aki minden bizonnyal azonos volt Ullal.

Ull lakhelyének neve Ydalir (Tiszafavölgy), az Edda magyar fordításában, Ébenvölgy:

Ébenvölgy, ékes neve
a helynek, hol Ull
házát építtette;
Freynek Álf-hon
adatott hajdan
isteni ajándékul.

Helységnevek[szerkesztés]

Ull sok helység nevében előfordul, például Svédországban: Ullared, Ullevi és Ultuna stb. Norvégiában: Ullensaker, Ullern, Ullershov, Ullerål, Ullensvang, Ulland, Ullerøya stb.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ull (mytologi) című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ullr című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.