Heimdall (isten)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Heimdall
Heimdal and his Nine Mothers.jpg
Nem férfi
SzüleiNine Mothers of Heimdallr
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Heimdall témájú médiaállományokat.


Heimdall (Heimdallr, a Heim jelentése "világ" és dallr jelentése "virágzó fa" ), egyike az Áz-isteneknek a skandináv mitológiában, bár nem tartják Odin fiának. Az etimológiájából arra lehet következtetni, hogy Heimdall a világfa, Yggdrasil jelképe. Mivel Yggdrasil feltehetően a Tejútnak egy körülírása, valószínű hogy Heimdall az ég istene volt. Heimdallról azt mondják, hogy "kilenc anyának" a fia, akik a kilenc világot képviselik az északi kozmológiában . Egy másik elmélet szerint, a tengerből született, s akkor a kilenc anya a tenger-óriás Ägirs lányai, a hullámok. A Rigstulában elmesélik hogy Rig, aki nem más mint Heimdall vándor alakjában, ellátogat különböző emberek otthonába és lefekszik a ház asszonyaival. Eddával ("dédanya") nemzette a (rab)szolgákat, Ammaval ("dajka") a szabad embereket és Moderrel ("anya") a magas rangú embereket. Így lett Rig (Heimdall) a három társadalmi osztály megalapítója, ami tükrözte az akkori világi rendet.

Képességei és tartozékai[szerkesztés]

Heimdallnak aranyból voltak a fogai (néha úgy hívják Aranyfog), látása és hallása pedig csodálatos. A palotájából, Himinbjörgből (égi vár), kilátása volt az egész világra. Ott, Asgard szélén őrizte a Bifröszt (szivárvány) hidat és a kürtjébe (Gjallarhorn) fújva figyelmeztetti az isteneket az óriások közeledtéről a Ragnarökben. Annyi alvásra sem volt szüksége mint egy madárnak, és több tíz kilométerre ellátott. A hallása olyan jó, hogy hallja a fű sarjadását és a gyapjú növését a juhokon. Minden adottsága megvolt, ami egy jó őrnek kell legyen. A Ragnarökben Heimdall és Loki egymással küzdenek és lándzsára felnyársalva a másikat, mindketten meghalnak. Lovát Gulltoppnak (arany sörény) hívták, és Heimdall állandó kísérete egy kos volt.

Idézet az Edda énekekből:

Mímir fiai futnak,
kimért sors közelít
a viadalos-sereges
Visszhang Kürtjéhez.
Fújja harsányan Heimdall,
fennen a kürt leng,
Ódin akkor
Mímir fejével szól.

Megremeg Yggdraszill,
a magas kőris,
jajdul agg törzs s ág,
szabadul az óriás.
Hél útjára rettegve
hágnak a hősök,
míg Szurt lángja
mindent elnyel, felemészt.

Heimdall kürtjét fújja (Gjallarhorn - Lorenz Frølich)

Heimdall a mitológiában[szerkesztés]

A monda szerint Ask és Embla leszármazottai kezdetben primitíven éltek. Egy nap, partra futott egy hajó. A hajóban egy kisfiú aludt árpa derékaljon s körülötte különböző eszközöket és kincseket találtak. A fiút, aki Heimdall volt, az Ázok küldték le az emberekhez. Az emberek befogadták a fiút és mint a sajátjukat nevelték fel. Heimdall tanította meg az embereket, hogyan szelídítsék meg a szent tűzet. Oktatta őket a runák bölcsességéről, kézműves ismeretekre tanította őket valamint megszervezte a társadalmukat, és meghatározta a három társadalmi osztályt.

Heimdall átadja az Ázok ajándékait az embereknek - Nils Asplund (1907)

Névváltozatok[szerkesztés]

  • Gullintanne ("aranyfogú"), a fényre és a tűzre utal
  • Hallinskide ("ferde rúd"), a "világoszloppal" kapcsolatban
  • A fehér Áz, jelzőt Snorre Sturlason használta
  • Rig (szanszkrit: "tudat és értelem", kelta: "király")

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Heimdall című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Heimdallr című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.