Yggdrasil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az Yggdrasil egyik ábrázolása a 17. századból.

Az Yggdrasil vagy Yggdraszill a germán és skandináv mitológia kőris világfája, melynek koronáját felhők fedik, gyökerei pedig egészen az alvilágig nyúlnak. A fa maga Midgard közepén nőtt keresztül, három gyökere három irányba ered, Niflheim, Jotunheim és Midgard felé. Gyökereinél három forrás fakad: a Hvergelmir, valamint Mimir és Urd forrása. A fa tetején egy aranykakas, (Gullinkambi) ül, más változatokban Vidofnir nevű, mely figyelmezteti az isteneket az óriások támadására. Törzsén a Ratatosk (Fentfogú) nevű mókus szaladgál fel s alá és viszi a híreket a Hræsvelg (Hullafaló) nevű sas és Nidhogg sárkány között.

Az Eddában így írják le:

Három gyökér gyürkőzik
három irányba
Yggdraszill kőrise alól:
egyik Hél honára dől,
másik a déróriásokéra,
harmadik az emberfiakra.

Fentfogú, a mókus
fel-le futkos, iramlik
Yggdraszill kőrisfáján;
kihallja fentről
a sas kiáltozását,
közli Nídhögg-gel odalent.

Az Yggdrasil folyamatos támadásoknak van kitéve: gyökereit a Nidhogg sárkány és más férgek rágják. Négy szarvas: Durathror, Duneyr, Dvalin, és Dainn, valamint egy Heidrun nevű kecske a lombját és hajtásait legelik.

Idézet az Edda mitologikus énekből:

A Kilenc Birodalom:


A Kilenc Birodalom

1. A Yggdrasil, annak középpontja, a Midgardi óceán, Midgard (Emberek Birodalma), Asgard (Istenek Birodalma), a Bifröszt, és Asgardi lények : Yggdrasil-ból, a világfából 9 világba, birodalomba, országba juthatunk el. A középpontjában a midgardi óceán áll, tetején Jörmungandr-ral, a 3fejű vízihidrával. Ha felfelé haladunk, elérünk a Bifröszt szivárványhíd midgardi oldalához, majd ha végigmegyünk rajta felfelé, akkor megérkezünk Asgard-ba, az istenek lakhelyére, ahol Heimdall vár minket, és Ézirrel, Odinnal és Thorral is találkozhatunk. Asgard felett a sólyomisten, Vedrfölnir lakozik baloldalán a Holddal, és annak istenével (Manival), valamint a Nappal, és annak istenségével (Sollal). 2 vérfarkas őrzi e helyeknek kapuját: Háti (Hold) és Sköll (Nap). Dvalin (Dalia), Dain (Dám), Dyrathor (Délceg), Duneyr (Deli), 4 szarvas védelmezi Verdfölnir-t. Ratatosk, vagy másnéven Fentfogú, a mókus az átjáró Asgard királyi városa (Valhalla-Odin, Folkvagnr-Freyja) és Verdfölnir között, a hírvivő.

2. Alfheim : Alfheim az elfek (Fényes Elfek) hazája közvetlenül Asgard-tól délnyugatra található, valamint Midgard-tól picit északnyugatra, a Midgardi óceán mellett. Ez az Elfek Birodalma! Freyr, az Elfek Ura a királya a Fényes Elfeknek ezen a bolygón, valamint magának a bolygónak is ő az ura. Itt élnek a Fagytrollok, itt van Bort boltja, és itt található meg a hírhedt és legendás hegy, a Kilenc Birodalom összes bolygójának, birodalmának, országának, vagy világának egyik, ha nem a legnagyobb hegye, az elképesztően magas Óriások Hegye, melynek tetején Hókalózok portyáznak.

3. Vanaheim : Vanaheim a ván-istenek (Vanir) lakhelye, a Fosztogatók (eredeti nevükön: Mardalóczok<<Martalócok) bázisa, és a Loki utáni csaták helyszíne. Njordjor a királya Vanaheim-nek, éppúgy, mint Odin/Thor Asgard-nak. A Fosztogatók bázisa is itt található, valamint itt lakik a legendás Kőóriás, Koarn is, aki szintúgy a Fosztogatók csapatát erősíti (Vánok Birodalma).

4. Müspelheim : Müspelheim/Muspelheim a Tűzdémonok otthona. Itt lakik/van Surtr, az Óriás Tűzdémonok királya is, aki Müspelheim elfeledett, és sötét bányáiban várja a Ragnarök eljövetelét, ugyebár azt a végső csatát, ami az istenek bukását fogja megelőzni, és a legendás Utolsó Tél végén/utáni tavasz elején fog bekövetkezni, és nem csak Asgard-on, hanem természetesen a ván-istenek lakhelyéül szolgáló Vanaheim bolygón is. Szóval itt laknak a Tűzdémonok, az Óriás Tűzdémonok, és királyuk Surtr, valamint a Draugr-ok, afféle Tűzdémon-testőrök, akik sokkal szívósabbak, mint a sima Tűzdémonok, és Óriás Tűzdémonok. Vannak itt még Óriás Sülzsarátnokok, akik védelmezői, és felnevelői a Tűzdémon-, az Óriás Tűzdémon-, és a Draugrkatonáknak. Pár Tűzsárkány is lakozik ezen a vidéken, vagyis a Tűz Birodalmában! Itt született meg az Örök Láng, amelyet aztán elrejtettek Asgard-ban, és ha abba valaki belemártja kezét, akkor felkelti a Csatlósokat (5. rész), és elkezdődik a Ragnarök. Ez a bolygó a Tűz birodalma.

5. Niflheim : Niflheim az Óriások világa. Arról nevezetes, híres és népszerű, hogy réges-régen Bór-nak, született egy fia, akit Odinnak hívták. Odinnak az elsőszülöttje, Hela miután felnőtt lett, apja oldalán harcolt a háborúban, ugyanis akkoriban lázadások dúltak a Kilenc Birodalomban, és egy olyan sereget raktak össze, ami legyőzhetetlennek bizonyult, és elnevezték őket Csatlósoknak. Dúltak a háborúk, Odin és Hela serege pedig mindet sorjában megnyerte, majd azonban mikor már Hela túl erőszakossá vált, Odin bebörtönözte Niflheim-ben. Ekkor történt, hogy a Valkűrök igyekeztek megállítani Helá-t, amikor ki akart szabadulni száműzetéséből. Az összecsapást egyetlen Valkűr élte túl, akivel később a száznegyven kettes számú guberáló néven találkozhatunk a Thor: Ragnarök-ben, a Sakaar bolygón. Ezen a bolygón Hvergelmir tavaszának vége/az azután következő nyár eleje fogja elhozni a Ragnarököt. Nilfungar és Nidhöggr, a léleksárkány is itt éli mindennapjait: ez a birodalom az Elveszett Lelkek Birodalma.

6. Jötünheim : Jötünheim/Jotunheim a Jégóriások otthona, Laufey Királyé is, és itt van Mimir kútja. Legnagyobb városa Utgard, melyben van egy azonos nevű vár is, melyben Utgard Loki az úr. Ennek a bolygónak is érdekes története volt. Történt egyszer ugyanis, hogy időszámításunk előtt 986-ban Tonnsberg-re, egy norvég kis közösségre támadtak a Jégóriások, élükön Laufey királlyal, melynek kezében ott volt a Tesseract, mely a Térkövet rejti (7.). Loki aztán sikeresen megöli Jötünheim-ben, majd elrejti a Tesseract-ot...

7. Svartalfheim : Szvartalfheim a Sötét Elfek otthona. Évezredekkel ezelőtt Bór király, Odin apja, Thor nagyapja megküzdött Malekith-tel és a Sötét Elfek seregével. Bór legyőzte a nagyurat, és elrejtette az Étert, vagyis a valóságkövet. Mellékesen jegyzem meg ezeknek a köveknek a miértjét: évmilliàrdokkal ezelőtt csak sötétség volt az univerzumban. Ebből a sötétségből születtek meg a Sötét Elfek. Ezután hat szingularitás létezett az univerzumban: tér, idő, elme, lélek, valóság és erő. Ebből a hat szingularitásból születtek meg a végtelen kövek, melyek közül 2 nagyon veszélyesnek bizonyult: az egyik az Erő köve, vagy másnéven az Orb, a másik pedig a Valóságkő, vagy másnéven az Aether/Éter. Ez utóbbi volt a legelső kő, amely létrejött. Már a sötétségben is jelen volt valamennyire. Aztán jöttek a Sötét Elfek, és hataloméhes sötét nagyuruk, Mal

ekith, aki miután már mind a hat szingularitás jelen volt az univerzumban, vissza akarta állítani azt a sötétséget, ami az univerzum előtt volt. Svartalfheim volt a Sötét Elfek szülőbolygója. Malekith tervéhez azonban kellett a Valóságkő, vagy másnéven az Aether/Éter, és meg akarta szerezni. Ekkor azonban megjelent Bór király, és legyőzte a Sötét Elfek seregét, és magát Malek-ithet is, majd miután ezeket megtette, kiadta parancsba az asgardiaknak, hogy temessék el jó mélyre, a föld alá a követ, hogy senki ne találjon rá. Eközben Malekith azonban mély álomba szenderül, és hőn várja mindhalálig azt a dicső pillanatot, amikor végre valaki rátalál aterretés. 5000 év múlva Malekith felkel, ugyanis a Kilenc Birodalom most a leggyengébb, és az Asgardi Thor szerelme, az ember Dr. Jane Foster megtalálja az Étert. Algrim Kurssé változik, és látszólag megöli Lokit, és Thor anyját, Friggát pedig Malekith öli meg. Thor ezért bosszút esküszik és bosszút is áll, ugyanis Midg-ordin, vagyis a Földön legyőzi egyszersmindenkorra Malek-ithet, atertett pedig megtartja, azonban az Ősi Tél Szelencéje leáll, ami azt jelenti, hogy elkezdődik a Ragnarök (+Helheim, Urd, stb. egy-két „pótvilág)
Négy szorgos szarvas
nyújtott nyakkal
farügyeket fal:
Dám és Deli,
Délceg és Dalia.
 
A kőris tövében
több féreg tanyázik,
mint a tudatlan majmok hinnék:
Házrontó és Méreglob,
Lopó és Lihegő,
mind Lágyfattyas fiai,
Fujtató és Fertelmes,
egyre-másra emésztik
a fa eleven hajtásait.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Yggdrasil című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Yggdrasil című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.