Vili és Vé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Odin és testvérei megteremtik a világot

Vili és Vé istenek a skandináv mitológiában, Odin testvérei. Bor és Bestla fiai, Bure unokái.

A három testvér megölte Ymir óriást és annak testéből teremtették a földet és az eget. Sétájuk közben találtak két farönköt a tengerparton, amiből az első embereket (Ask és Embla) teremtették. Feltehetően Vilitől és Vétől származnak a Ván-istenek (Vanir), akik többek között Frigg, Freyr Jörd és Njördr ősei. Egyszer, amikor Odin útra kelt a világban, az Asgardot testvéreire bízta. Vili és Vé kihasználta az alkalmat és összeszűrték a levet Friggel.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vile című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ve című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.