Ugrás a tartalomhoz

Jörd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jörd
Jörd, az anyaföld - fotó: Drachmann
Jörd, az anyaföld - fotó: Drachmann
Nem
SzüleiNótt
Annar
GyermekeiThor
A Wikimédia Commons tartalmaz Jörd témájú médiaállományokat.


Jörd (Jord, jelentése: "föld") a föld istennője a skandináv mitológiában, áz-istennőnek számítják, bár az óriásoktól származik. Odinnal közös fiuk a villámisten, Thor. Natt (éjszaka) és Anar (a másik) lánya, féltestvérei anyai (Natt) ágon Aud és Dag (nappal). Jörd több néven is szerepel: Fjörgun, Jord, Hjord, Lodün, és Hlodün. Nem összetévesztendő Frigg apjával, Fjörgunn-nal, (két "n"-el!) akivel sok esetben mint a termékenység istenpár szerepelnek. Jördöt idézik meg a jó termés reményében.

Az Eddában, ugyanabban a versszakaszban két nevén is említik:

Jön sarja akkor
a hős Hlódünnek,
Ódin fia ordas
farkasra halált hoz.
Ölni őrjöngve
Midgard őrzőjét,
- minden hős elhagyja
lakhelyét majdan; -
lép kilenc lépést,
Fjörgun fia, sebben,
vissza a szörnytől,
mely állja az átkot.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fjorgyn című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jörð című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.