Gleipnir

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Gleipnir az a zsinór, amelyikkel Fenrir farkast sikerül megkötözni a skandináv mitológiában. Fenrirnek azt mondják az istenek, hogy játékból akarják megkötözni, s majd elengedik. Először megpróbálták a Læding nevű lánccal, de azt Fenrir rögtön elszakította. Azután egy erősebb lánccal, a Drome-mal próbálkoztak, de azt is elszakította. Ekkor készíttették a gleipnirt a sötét álfokkal, ami olyan vékony volt, mint egy selyemzsinór, de senki a világon nem tudta elszakítani.

A prózai Edda leírása szerint a lánc következőkből készült:

- egy macska lépésének nesze
- egy nő szakálla
- egy hegy gyökerei
- egy medve inai
- egy hal lehelete
- egy madár köpete.

Fenrir gyanút fog és biztosítékként azt követeli, hogy valamelyikük a kezét az ő szájába tegye, amire csak a bátor Tyr mer vállalkozni. Amikor Fenrir rájön, hogy becsapták, leharapja Tyr kezét, de megkötözve marad a Ragnarökig, s csak akkor tud kiszabadulni.

Az Eddában Tandori Dezső fordításában ez áll:

Vonít Garm veszettül
a Gnipa-barlangnál,
törik a bilincs,
s fut Fréki[1] tüstént.

  1. A Fréki itt farkast jelent, és nem az Odin Frekijére utal, hanem Fenrirre

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gleipner című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gleipnir) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.