Ragnarök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Odin halála a Postverk Føroya bélyegén

A Ragnarök (vagy Ragnarøkkr, Ragnarøk, Ragnarok) („az istenek alkonya”) a skandináv mitológiában a világ végén vívott csata, amelyet az Odin vezette istenek és a Lokit is soraiban tudó óriások vívnak majd meg. Ebben az összecsapásban nem csak a benne részt vevő istenek, óriások és teremtmények többsége hal meg, hanem a világon majdnem minden elpusztul.

A harcra épülő viking társadalomban a legnagyobb dicsőség, amit ember elérhet, ha harcban esik el. Aki ágyban hal meg, Hélben folytatja életét, aki azonban harcban, becsülettel, az a Valhallában kap helyet. Ez alapozza meg az istenek iránti tiszteletet, akik maguk is harcban halnak majd meg, amikor elérkezik a Ragnarök. Hogy pontosan mi fog történni, ki kivel küzd meg, és kire milyen sors vár, a skandinávok számára jól ismert a sagákból és a szkáldikus költészetből. A Völuspá – a völva jövendölése, az 1000 körül keletkezett Edda-versek első része – átíveli a régi istenek egész történetét a kezdetektől a Ragnarök idejéig, 65 versszakban. A Prózai Edda, amelyet Snorri Sturluson foglalt írásba mintegy két évszázaddal később, részletesen leírja, hogy mi történik a csata előtt, alatt és után.

A Ragnarökben az az eszkatológiailag egyedülálló, hogy az istenek próféciák útján előre tudják, mi fog történni, mikor és ki öl meg kit, még azt is tudják, hogy nem áll hatalmukban megakadályozni az eseményt, de így is bátran és merészen állnak a sors elébe. Tudósok szerint mindez azt jelképezi, hogy a rendezett világ (az Æsir) végül alulmarad a káosz és entrópia elkerülhetetlen erőivel (az óriásokkal) szemben.

Az urnesi templom északi kapuja (11. század). „Az összefonódó kígyók és sárkányok a világ végét jelképezik, ahogyan a Ragnarök északi legendában áll.”[1]

A Ragnarök szó óészaki nyelven van, elemei a ragna, ami a regin ('istenek' vagy 'uralkodó hatalmak') részes esetű többes száma ('istenekéi'), és a rök, ami sorsot jelent. Előfordul Ragnarøkkr, Ragnarøk és Ragnarok alakban is (utóbbi a modern dán és norvég változat).

Kronológiája[szerkesztés]

Előhang[szerkesztés]

A főbb események, amik a Ragnarök közeledtét jelzik:

 1. Loki és Angrboda három gyermekének (Jormungand, Fenrir és Hél) születése és az istenek kísérletei bezárásukra;
 2. Baldr halála és Loki megkötözése;
 3. A Nagy Tél (Fimbulvinter) eljötte.

Előjelek[szerkesztés]

A Ragnarököt a telek tele, a Fimbulvinter előzi meg: három tél követi egymást úgy, hogy nincs köztük nyár. Ennek eredményeként elterjed a viszály, gyakoriak az összetűzések és minden erkölcs a semmibe vész. Sköll, a farkas és fivére, Hati hosszú üldözés után végül elnyelik Sól istennőt, a Napot, és fivérét, Mánit, a Holdat. A csillagok eltűnnek az égről, a Földre sötétség borul. Megremeg a föld, olyan hevesen, hogy a fák gyökerestől kifordulnak, a hegyek leomlanak és minden lánc elpattan. Loki, a bajkeverés istene és vad fia, Fenrir kiszabadulnak. Ennek a vérszomjas farkasnak olyan hatalmasra nyílik a szája, hogy alsó állkapcsa a földet éri, a felső az eget, és még ennél is jobban kitátaná, ha lehetne. Szemében lángok táncolnak, orrlyukából lángok csapnak elő.

lightFeröeri bélyeg a Ragnarök kezdetének ábrázolásával

A csata[szerkesztés]

Ezen előjelekre és Heimdall kürtszavára Ódin tanácskozásra ül Mimír fejével. Megremeg a Yggdraszill (világfa) és Szúrt(Surt) a lángóriás megindul az istenek ellen. Az elszabadult Loki velük tart mint a Muszpel nép hajójának kormányosa . Megjelenik a körömhajó ami halottak levágott körmeiből készült, kormányosa Hrym . A Világkígyó Jörmungandr hányni vetni kezdi magát a tenger mélyén ezzel hatalmas árvízeket korbácsolva majd végül feljön a tengerből hogy megküzdjön Thorral. Szúrt felégeti a világot majd mikor szörny seregével átkelnek a Bifrösztön a szívárványhíd összeomlik. Ódin kivágtat a Vallhallából utána pedig a hősök ömlenek ki a csarnok 540 kapuján át, mindegyik kapun egyenként 800 hős vonul ki. Ódin feladata hogy megküzdjön Fenrirrel az óriásfarkassal, Loki szörny gyermekével. A farkas elnyeli Ódint akit szeretett felesége Frigg sirat. Loki legyőzése Heimdall a világok őre jussa. Thor megküzd Jörmungandrral az óriáskígyóval akit agyonver kalapácsával de a világkígyó nyálában lévő méregtől kilenc lépés után holtan esik össze. Jötunheim ( Óriáslak) lakosai a fagyóriások is megérkeznek és Asgard ellen harcolnak az utolsó pillanatig rengeteg einherjart (elesett hősök akik a Vallhallába jutottak) ölve meg. Apja Ódin halálát megbosszulni Víðar érkezik aki puszta kézzel öli meg a farkast egy saru segítségével amit bőr szandálok levágott sarkaiból foltoztak. Ezzel lép Fenrir alsó álkapcsára és így szétfeszíti a farkas száját. Eltünik a nap a hold a csillagok. A világ sötétségbe borul, tűzvész perzsel és a világkigyó halála miatt tengerrengések pusztítanak.

Új világ[szerkesztés]

A csata után béke támad egyfajta halotti csend. Föld emelkedik a tengerből és lassan megszületik egy új világ. Előbújnak a világfa ágai közt elbújt emberek, az utolsó és első emberpár, Líf (élet) és Líftraszír ( Életvágy) hogy újra benépesítsék a földet. A Ragnarököt túlélt ász istenek összeülnek az Ið-mezején megemlékezni a csatáról és a múltról,az öregisten rúnáiról. Visszatér Baldur és felépitik Hroft csarnokát (Esküisten azaz Ódin) a győztes istenek emlékére. Felépítik még a nagy aranycsarnokot ami jobban csillog a napnál a neve Gimlé. Ezen a tűztől, Surt lángjaitól is védett helyen élhetnek majd az arra érdemesek az örökkévalóig. A nagy csatára már csak Níðhögg emlékzik a világfa gyökereinél élő sárkánykígyó aki még most is a halottakat szállitja Hélhez az alvilágba.

A Ragnarök a modern kultúrában[szerkesztés]

 • A CCP Games nevű, izlandi központú fejlesztőcég Eve Online című MMORPG-jében az egyik nagy játszható „faj” legnagyobb méretű, Titan osztályú hajóját nevezik Ragnaroknak.[2] A játékban az említett faj legtöbb űrhajója a skandináv mitológia egy-egy alakja után kapta a nevét (pl. Huginn,[3] Loki,[4] Freki[5]).
 • A feröeri Týr együttes harmadik albuma a Ragnarok címet viseli.
 • A Valhalla együttes Mi újra itt vagyunk! című albuma második számának ez a címe.
 • A Galar nevű együttesnek is van Ragnarok című száma.
 • A Ragnarok Online (a logón Ragnarökként írták) egy dél-koreai MMORPG, aminek kitalált mondavilága sokat merít a skandináv mítoszokból, ám az a távolkeleti ízlés szerint módosult, koreai, japán és kínai motívumokat tartalmaz.
 • A Max Payne nevű számítógépes játékban (illetve filmben) egy lepukkant szórakozóhelyet hívtak Ragna Rocknak, ahol Jack Lupino őrült sátánista ceremóniáit tartotta.
 • A japán Sidzsó Szajkjú no Desi Kenicsi című animében a Ragnarok nevű banda a főszereplő (Kenicsi) ellenfeleként szerepel.
 • Egy másik animében - Soul Eater - Chrona fegyverének, a Démon Kardnak a neve szintén Ragnarok.
 • A Final Fantasy című játéksorozatban is helyet kapott a Ragnarok elnevezés. A 6. részben egy kardként materializálódott Esper (egyfajta természetfölötti lény), a 7. és 9. részben egy kard, míg a 8. részben egy repülő alkalmatosság (űrhajó).
 • A Kingdom Hearts című játéksorozat első részében, majd a második rész csak Japánban kiadott verziójában egy támadást neveztek el Ragnaroknak.
 • A Brymir nevű folk metált játszó zenekar egyik számának Ragnarök a címe.
 • A World of Warcraft nevű amerikai MMORPG történetében Ragnaros a neve minden tüzek urának, aki többek közt azzal a céllal tért vissza Azerothra, hogy lángba borítsa Nordrassilt, a Mennyek Koronáját (ami pedig Yggdrasilra, a Világfára vezethető vissza, szintén a skandináv mitológiából)
 • Az Amon Amarth - Twilight of the Thunder God c. száma a Ragnarök történéseit írja le.
 • A League of Legends nevű játékban Olaf, egy viking karakter legerősebb képességét Ragnaroknak hívják.
 • A Marvel Studios 2017-ben mutatja be a Thor című filmjének harmadik részét, melynek címe Thor: Ragnarök.
 • A Fantasy Flight Games szerepjáték-kiadó 2015-ös játékában, a The End of the World: Wrath of the Gods-ban a világvégét elhozó Ragnarök apokaliptikus eseményeit lehet végigjátszani.

Források[szerkesztés]

 1. Quoted from: A World History of Architecture, by Michael W. Fazio, Marian Moffett, Lawrence Wodehouse. McGraw-Hill Professional, 2003. ISBN 0-07-141751-6. Page 201.
 2. http://wiki.eveonline.com/en/wiki/Ragnarok] Ragnarok az Eve online wikin]
 3. Huginn az Eve online wikin
 4. Loki az Eve online wikin
 5. Freki az Eve online wikin