Valhalla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Max Brückner: Walhalla (1896)

A Valhalla (ó-skandináv nevén: Valholl) a skandináv mitológiában egyfajta égi palotát jelent. A skandináv mitológia „mennyországában”, Asgardban helyezkedik el. Ide kerül a hősi halált halt harcosok fele, a másik fele Freyja palotájának, a Folkvangnak a Sessrymnir nevű termébe kerül. Az elesett harcosokat valkűrök kísérik fel a Valhallába, Odin csarnokába. Hermod az, aki fogadja a legkiválóbb elesett harcosokat, akik ülőhelyet kapnak a Valhallában. Az elesett harcosokat einherjarnak nevezik, és amikor eljön a világvége (Ragnarök), Odin égi seregében fognak harcolni.

Emil Doepler: Walhalla (1905)

Az Edda így említi Odin (Hropt) termét:

Örömhon az ötödik,
ahol az aranyfényü,
fenséges Valhalla áll;
Hropt választ itt hősöket,
nap mint nap, ők vesznek el
véres harcokon.

...és így a Freyjáét:

Folkvang a kilencedik,
itt Freyja kegye határoz,
ki hol ül, ő mondja meg,
a hősi halottak felét
maga választja nap mint nap,
másik felét Ódin.

Az égi palota[szerkesztés]

A palota főkapuját Valgrindnek hívják, melyhez a szivárványhíd vezet. Ahogy az Edda-énekek említik, elvarázsolt kapu, mivel senki nem tudja, milyen módon zárul és nyílik az ajtaja. A Valhallának 540 ajtaja van, és mindegyiken nyolcszázan férnek át egymás mellett, érzékeltetve ezzel a méreteket és az einherjarok számát.

Idézet az Eddából:

A terme ötszáz,
s még négyszer tíz, úgy tetszik,
Valhallának, a várnak.
Nyolcszáz hős harcos
árad ki minden ajtaján,
Fenrir farkas ellen.

A csarnok[szerkesztés]

Valhalla csarnokában helyezkedik el Odin, az istenek királyának trónusa. Mellette két farkasa, Geri és Freki, és két hollója, Hugin (gondolat) és Muninn (emlékezet), akik mindenhová elkísérik gazdájukat. Odin minden reggel kiküldi őket, hogy információt hozzanak neki a földön (Midgard) történtekről. Odin mindig kéznél tartja varázslatos fegyverét, a Gungnirt, a mindig célba találó lándzsáját.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Valhall című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Valhalla) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.