Saehrimnir

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sæhrimnir (Särimner, óészaki: Sæhrímnir) egy vadkan a skandináv mitológiában, amely ételül szolgált az einherjaroknak a Valhallában. Sæhrimnirt minden nap levágták és megették, de másnap reggelre újjászületett és készen állt ismét a levágásra. Az egyetlen feltétel az volt, hogy a csontjait össze kellett gyűjteni és nem hiányozhatott egy sem. Az étel elkészítését Andhrimnir, az istenek szakácsa végezte az Eldhrimnir nevű üstjében.

Idézet az Eddából:

Ügyes Verítékhomlok
üstjében, Zubogóban
főzi Vérmest, a vadkant,
nincs ennél finomabb hús;
hősök mily eledelt esznek,
nem sokan sejtik.

Bár az Edda szerint az állat egy vaddisznó, egyes források szerint a lény mivoltja ott nincs meghatározva, s lehetne bármilyen fenevad.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Särimner című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sæhrímnir című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.