Vanheim

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Vanheim (óskandináv: „Vanaheimr”) egyike a kilenc világnak a skandináv mitológiában, a Ván-istenek lakóhelye. Úgy tartják, hogy a vánok korábban léteztek, mint az ázok, s úgy ismerték őket, mint békeszerető isteneket, az életet és boldogságot többre tartották az erőnél. Az "Ynglinga saga" szerint Vanheim a Fekete-tengertől északra fekszik, valahol a Don folyónál. Az Áz–ván háború után a vánok és az ázok közötti békekötés egyik feltételeként Njörd, Frey és Freyja mint béketúszok Asgardban éltek. Az ázok Hönirt és Mimirt küldték a Vanheimbe a béke biztosítékaként.

Az Eddában csak egyszer említik:

Vánok világában
nevelték nemes erők,
elküldték túsznak az ázokhoz;
tudjuk, visszajön
világok végén,
megtér vánokhoz megint.

Mivel azt írják, hogy Njörd visszatér ide a Ragnarök után, feltételezhető, hogy Vanheimet mégsem érinti a világok pusztulása.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vanheim című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vanaheimr) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.