Forseti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Forseti a Glitnirben ítéletet hirdet

Forseti (Forsete), Baldr és Nanna fia, az igazságszolgáltatás istene a skandináv mitológiában. Fő tevékenysége a törvényhozás és bíráskodás. Forseti az istenek udvarában ül mint az istenek bíróságának elnöke, és tanácsot ad bonyolultabb ügyekben. Mestere a vitás ügyek megegyezéssel való rendezésének és a komplikált esetek megoldásának. Neki van az istenek és az emberek törvényszékei között a legjobb törvényszéke, mert bárki, bármilyen üggyel fordul hozzá, mindig elégedetten távozik. Gyakran egy hatalmas arany baltával ábrázolják, ami a legértékesebb tulajdona. A palotája neve Glitnir (csillogó), melynek termei arany oszlopokon nyugvó ezüst mennyezetből állnak. Forseti izlandi nyelven azt jelenti ”elnök” vagy ”szóvivő”.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Forsete című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Forseti című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.