Vidar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vidar
Vidar megöli Fenrirt - W. G. Collingwood (1908)
Vidar megöli Fenrirt - W. G. Collingwood (1908)
SzüleiGríðr
Odin
A Wikimédia Commons tartalmaz Vidar témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vidar, egyike az áz-isteneknek a skandináv mitológiában, Odin és Grid óriásnő fia. Azon istenek közé tartozik, akiknek nehéz pontosan meghatározni a szerepét és jelentőségét. Már maga a neve is sok különféle tolmácsolásnak ad alapot. Egyik elmélet szerint a név azt jelenti: „a mindenek ura”, míg egy másik szerint: „harcos az erdőből”.

Igaz, hogy a Grimnir énekben (verses Edda) úgy szerepel, mint az „erdőország” uralkodója, de ezen túl egy kemény, domináns és bosszúálló isten képét mutatja. Vidar elsődleges feladata a bosszúállás volt, a Ragnarökben megbosszulja apja, Odin halálát. Ilyen szempontból is közel áll Válihoz, akinek a Baldr haláláért való bosszúállás volt a fő feladata. Mindkettő Odin házasságon kívüli kapcsolatából született. Vidar anyja az óriásnő, Grid volt.

Vidart halkszavúnak (úgy is hívják: ”Vidar a hallgatag”) és nagyon erősnek írják le. Snorre Sturlasson leírása szerint Thor után Vidar volt a legerősebb isten. Snorre azt is elmondja, hogy a legfőbb ismertetőjele a vastag cipői voltak, amit a cipészeknél összeszedett hulladék bőrökből csináltak, és amelyeken semmilyen fegyver nem hatolt át. A Ragnarökben úgy bosszulja meg apja halálát, hogy a cipőivel belép Fenrir farkas szájába és addig feszíti szét az állkapcsait, amíg a szörny elpusztul. Odint és lovát, Szlepnirt Fenrir falta fel. Féltestvérével, Válival átveszik a feladatokat, amiket addig Odin végzett a régi világban, s ami elpusztult a tűzben, amit Surtr a tűzóriás bocsát rá a Ragnarök végén.

Az Edda-énekekben így írnak Vidarról:

Farkas falja fel
Mindenek Atyját,
de megbosszulja Vídar;
a veszett torkát
telibe hasítja,
mikor még tombol a harc.

(Tandori Dezső fordítása)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vidar című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Víðarr című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.