Ymir

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ymir szopja Audhumblát - Nicolai Abraham Abildgaard

Ymir (Ymer vagy Aurgelmer) egy ős-óriás a skandináv mitológiában, akit Niflheim zúzmarájából és Muspellheim szikráiból teremtettek. Snorre Sturlasson prózai Eddája szerint Ginnungagapban lakott. A zúzmarából keletkezett egy tehén (Audhumbla), amelyik a tejével táplálta Ymirt.

Ymir a sarjait alvás közben hozta létre, egy férfi és egy nő a bal keze alatt nőtt ki, míg az egyik lába egy hatfejű fiút nemzett a másik lábával. Ezek az utódok a későbbi óriások ősei.

Audhumla úgy táplálkozott, hogy nyalogatta a zúzmara-sókristályokkal borított sziklákat, s eközben és ezáltal létrehozta az istenek ősét, Burét. Ennek egy fia született, Borr, akinek Bestla, az óriáslány három gyereket szült, Odint, Vilit és Vét. A három testvér később megölte Ymirt, és annak testéből teremtették a világot. A húsából lett a föld, a véréből a víz, a csontjából a hegyek, a hajából a fák, a koponyájából az égbolt, az agyából a felhők, stb.

Az Edda így ír róla:

Ymir húsából
hasították a földet,
véréből vették a tengert,
hegyekké csontjait törték,
hajából csomóztak erdőt,
eget koponyája kerít.

Szempilláiból alkották
a szíves hatalmak
Emberhont az emberfiaknak;
háborgó felhőket
habartak agyvelejéből,
létével lettek mindenek.

Az ázok Ymir utódait belefullasztották annak vérébe, kivéve Bergelmert és családját, akik az óriásnemzetség ősei.

Az óriások új generációjánál a gonoszság és a csúfság nagy részben eltűnt. Ezen generációhoz tartozik például Gullveig/Angrboda és Loki, akik az ázok veszélyes barátai lesznek.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ymer című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ymir című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.