Draupnir

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Draupnir modern ábrázolása

Draupnir (Draupner vagy Dröpner) („csepegtető”) a skandináv mitológiában Odin mágikus arany gyűrűje (karpántja). Két törpe, Brokk és Sindre kovácsolta Lokinak, aki később Odinnak adományozta. Egy törpének is Draupnir a neve.

A gyűrűből minden kilencedik éjjel nyolc új gyűrű „cseppen” ki, s mindegyik olyan súlyú, mint az eredeti.

Amikor Baldr a halotti máglyáján feküdt, Odin levette Draupnirt a karjáról, és fiának a mellére tette. Baldr azonban visszaküldte az alvilágból Hermoddal.

A Skirnismálban (Szkírnir-ének az Eddában), Skirnir (Frey szolgája) a gyűrűt ajándékként Gerdnek ígéri, amikor Frey nevében megkéri a kezét.

Az Eddában így írják le:

Kapsz karpántot,
ott égett Ódin
ifjú fiával;
nyolcat fiadzik
nyugtalan köre, hasonmást,
minden kilencedik éjjel.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Draupner című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Draupnir című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.