Vigrid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emil Doepler: Odin és Fenrir, háttérben Frey és Surtr (1905)
Emīl Doepler: Thor és Midgard-kígyó (1905 körül)

Vigrid (ó-skandináv Vígríðr) egy mező a skandináv mitológiában, ahol a jóslat szerint az istenek és az óriások közti csata fog lezajlani a Ragnarökben. A mezőt említi a verses Edda, Odin és Valftrudnir párbeszédében.

Vaftrúdnir szólott:

"Szólj hát, Szófő,
ha nem kerülsz beljebb,
csak a küszöbben bízol:
a mező nevét mondd,
melyen bátor Szurt megvív
a boldog istenekkel!"

Ódin szólott:

"Vigríd a mező,
ott vív majd a bátor
Szurt a boldog istenekkel;
száz mérföld széles
minden irányban,
keményen kimérték."

A prózai Edda bővebb leírást tartalmaz.

A mező hatalmas kiterjedésű, minden irányban 100 mérföld. Még így is teljesen ellepik az összegyűlt hadak. Név szerint említi az elesett isteneket és ellenfeleiket. Odint Fenrir farkas nyeli le. Thor a világkígyóval, Jörmunganddal küzd és megöli azt, de a mérgétől ő is meghal. Frey az óriások vezérével, Surtrral harcol, de a kardja nélkül, ami az óriás tulajdonába került, elveszti az életét. Tyr a pokol kutyájával, Garmmal csatázik és mindketten elpusztulnak. Vidar megöli Fenrirt, szétfeszítvén az állkapcsait. Loki és Heimdall egymást ölik meg a küzdelemben. Surtr, mielőtt belehal a Frey által okozott sebekbe, tűzbe borítja az egész világot.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vigrid című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vígríðr) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Vígríðr
A Wikimédia Commons tartalmaz Vigrid témájú médiaállományokat.