Ugrás a tartalomhoz

Andvaranaut

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Andvaranaut a bűvös gyűrű, amely aranyat tud csinálni a skandináv mitológiában. Része az Andvari törpe kincsének. A kincseket Hreidmar kárpótlásul kérte a fiáért, Utterért, akit Loki ölt meg nem tudván, hogy az vidra alakját vette fel. Amikor Loki kikényszerítette a kincseket Andvaritól, az megátkozta a gyűrűt, hogy pusztulást hozzon a tulajdonosára.

Az Eddában így beszél Andvari:

Átkozott az arany,
mely egykor Guszté volt,
végzete lesz ez, halálos,
két hű fivérnek,
ödlingek örömére
sosem válhat,
viszályt hoz kincsem,
senki kedvére nem hajt.

(Guszt Völund egyik mellékneve)

Hreidmart a fiai, Fafnir és Regin ölik meg, majd őket Szigurd, a sárkányölő. Szigurd sem kerülheti el sorsát, őt a sógorai, Gunnar és Högni ölik meg.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Andvaranaut című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Andvaranaut) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.