Prózai Edda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Prózai Edda
Ifjabb Edda, Snorri Eddája
A Prózai Edda kézirat fedőlapja 1666-ból
A Prózai Edda kézirat fedőlapja 1666-ból

Szerző Snorri Sturluson
Eredeti cím Snorra Edda
Megírásának időpontja 1220 körül
Nyelv izlandi
Műfaj a középkori skandináv mitológia
Kiadás
Magyar kiadás nincs
Külső hivatkozás http://www.heimskringla.no/wiki/Snorres_Edda_%28svensk%29

Prózai Edda, Ifjabb Edda, vagy Snorri Eddája (izlandiul: Snorra Edda), középkori kézirat a skandináv mitológiáról. A művet a politikus és író Snorri Sturlusonnak tulajdonítják, s valószínűnek tartják, hogy az 1220-as évek körül készült el vele. A legrégibb kéziratát Uppsalában őrzik, és 1300 körül íródott, vagyis nem Snorri kezeírása, aki 1241-ben halt meg. Az is valószínű, hogy a Prózai Edda régebbi mint a Verses Edda. Az uppsalai kézirat is korábbi mint a verses Edda legrégibb kézirata. A félreértést az okozta, hogy azt hitték a verses Eddát, Sämund Frode (Tudós Saemund) gyűjtötte össze. A műnek főleg tudományos (mitológiai és verstani) jelentősége van, de a szépen előadott és versekkel tűzdelt mítoszok költői értéket is képviselnek.

A prózai Edda négy részből áll:

– Prologus (Előszó)
– Gylfaginning (Gylfi káprázata)
– Skáldskaparmál (Költészet nyelve)
– Háttatal (Verstan)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Snorres Edda című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Prose Edda) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.