Garm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johannes Gehrts: "Hél és Garm" (1889)

Garm, (ó-skandináv Garmr) az alvilág, Hél, kapuját őrző kutya a skandináv mitológiában. A kutya ki van láncolva az alvilág bejáratánál, a Gnipa barlangnál. A Baldr álmai (Edda) szerint Garm egy szörnyű, emberevő vadállat, véres a melle...Északon ismeretes Zordóként, mint aki látja, nemsokára testvére lészen. (Halott lesz, mint a kutya maga) Európában véres, azaz vörös színű.

...
kutya jött vele szembe,
szaladván Hélből.
 
Az eb melle elöl
mind csupa vér volt,
vonítva csaholt
a Rúnák Atyjára.
...

A prózai Edda szerint, a Ragnarök előtt vonít és üvölt, majd kiszabadul láncaiból. A Ragnarökben Tyr ellen küzd és megölik egymást. Garm lenyeli Tyrt, de ő pedig belülről, annak hasából, kardjával átdöfi a fenevad szívét.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Garm című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Garmr című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.