Ugrás a tartalomhoz

Jotunheim

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az óriás Skrymir és Thor - Louis Huard

Jotunheim (Jötunheim, jelentése: ”Óriáslaka”) az óészaki mitológiában egyike a kilenc világnak, a kő- és fagyóriások országa. Az istenek világától (Asgard) és az emberek világától (Midgard) keletre és északra fekszik, uralkodójuk Trym király. Jotunheimben van az Utgard nevű vár is, ahol Utgard Loki az úr. Asgard és Jotunheim között folyik a soha be nem fagyó és átgázolhatatlan Ifing folyó amelyik elválasztja a két világot egymástól.

Trym volt az, aki ellopta Thor kalapácsát, a Mjölnirt és Freyját kérte feleségnek váltságdíjként. Az eseményről egy egész ének van az Eddában, a Trym-ének. Itt a Hlórridi nevet használják Thor helyett.

Freyja helyett Thor megy el menyasszonynak öltözve...

Szólt akkor Trym,
óriások országlója:
"Hozzátok kalapácsomat,
a menyasszonyt megáldja,
helyezzétek Mjölnirt
hajadon ölébe,
a Tavasz istennője
adja össze igaz társsal."

Hlórridi szíve
hogy vert e szavakra;
vidult, keménylelkű
kalapácsa láttán.
Trymet taglózta elébb,
óriások országlóját,
aztán pereputtyát
püfölte a földbe.

Megölte az óriás
agg nővérét is,
ki jegyajándékot
követelni nem restellt;
ajándék helyett
pörölycsapásokat,
kecses gyűrűk híján
kapott kalapácsütést.
Így került a kalapács
újra Ódin fiához.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jotunheim című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jötunheimr című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.