Fimbulvetr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Fimbulvetr (Fimbulvinter) a skandináv mitológiában a Ragnarök (=istenek végzete) eljövetelének biztos jele. Három kemény tél (Hármastél) következik egymás után, bőséges havazással, anélkül, hogy közöttük nyár legyen. Ebben az időszakban háborúk dúlnak, s gonoszság, kegyetlenség és nyomor lepi el a világot. „Vad kor jő a világra, szajhálkodás kora”, vérfertőzés mocskol be rokonságokat, kapzsiságtól hajtva testvérek oltják egymás életét, s nem kímélnek gyilkolásban sem apát, sem fiat. Az Eddában Vaftrudnir jóslata szerint csak két ember, Liv és Livtrasir (Élet és Életvágy) éli túl a világvégét, s ők lesznek az új emberiség ősei:

Élet és Életvágy
védetten lapul,
Hoddmímir fájáról
hajnali harmat
lészen eledelük,
emberek erednek létükből.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fimbulvinter című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fimbulvetr című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.