Angrboda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lorenz Frølich: Gullveig megégetése
John Bauer: Loki megtalálja Gullveig szívét

Angrboda (Angrboða) vagy Gullveig egy óriásnő a skandináv mitológiában, aki viszályt kelt az ázok és a vánok között, ami a Ván-háborúhoz vezet. A vánok küldték az Asgardba és bízták meg a bajkeverő feladattal. Amikor a két isteni nemzetség békét köt, az istenek máglyán elégetik. Loki kikaparja a hamuból a megperzselődött szívét és lenyeli azt. Ekkor szüli meg az első szörnyet, a Midgard-kígyót, Jormungandot. Gullveig lelke az alvilágba jutott, de a vágya, hogy szenvedjen, olyan nagy, hogy a Niflheimbe (alvilágba) nem fogadják be, hanem visszaküldik hogy újjászülessen. Másodszor a neve Heidr és a földön (Midgard) járkál és boszorkányságot tanít az embereknek. Lokin kívül senki nem tudta, hogy ő igazából Gullveig. Amikor sikerül az Asgardba is bejutnia, az istenek rájönnek a kilétére és ismét elégetik. Loki megkeresi a szívét és lenyeli azt. Így születik meg Fenrir farkas. Gullveig is újjászületik, most mint Aurboda, akit Freyja szolgálólányaként ismernek és Gymer felesége. Az istenek sokáig nem tudják, hogy ő Gullveig, de amikor kiderül, harmadszor is elégetik. Loki ismét megkeresi és lenyeli a szívét, aminek eredményeként megszüli Leikint, vagyis Hélt.

Az Eddában sokszor említik, pl.:

Lokinak farkas fia
lett Angrbodától,
Szleipnir, a Suhanó,
sarja Szvadilfaritól;
a legszörnyebb volt
a varázsló banya,
Bileiszt bátyjának
borzalmas szülője.
 
Falt Loki a szívből:
félig sülten lelte,
sistergő zsarátnok közt,
kicsinnyé zsugorodva;
Loptr1 terhes lett
a torz nőszemélytől,
e némber öröke
az összes óriáslény.

Heid2, így hívta
minden háznép
a jártas völvát,
varázsvesszős jósnőt;
elméket bűvölt
bűvös kötéssel,
csalárd nők öröme
volt ő örökkön.

1. Loki egyik mellékneve Loptr
2. Heidr neve Tandori fordításában Heid

Minden alkalomkor, amikor Angrboda újjászületik, Lokival közösen utódokat hoznak a világra, ők Fenrir, Jormungand és Hél. Az istenek felmérik ezen utódok veszélyességét és a farkast megkötözik, a kígyót a tengerbe vetik, míg Hélt az alvilágba küldik.

  • Angrboda azt jelenti: „bánathozó”, ami valószínűleg arra utal, hogy a Ragnarökben az ivadékai okozzák a két legfőbb isten halálát, Fenrir nyeli el Odint, és a Midgard-kígyó mérge öli meg Thort
  • Gullveig név jelentése: „aranyital” vagy „aranymámor”
  • Heidr az ókori időkben varázslónőt jelentett
  • Hyrrokin melléknévvel is illették a három égetést követően, ami azt jelenti: „tűztől füstölt”

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Angerboda című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Angrboða) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.