Odr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Odr ismét otthagyja a bánatos Freyját (1882), ismeretlen festő

Odr, (Od, Odur, óészaki: Óðr, jelentése „eszeveszett, dühöngő”) egy rejtélyesebb változata Odin főistennek, de Frigg helyett ennek a felesége Freyja. Amikor Odr elindul hosszú és kalandos útjaira, Freyja bánatában vörös arany könnyeket hullat. Két lányuk van, Hnoss és Gersimi. Az Odin-Frigg és Odr-Freyja isten-párok között gyakran nem lehet különbséget tenni. Úgy tűnik, azonos szerepet töltenek be a helyi hitvilágtól függően. Minden arra utal, hogy az elválasztásuk, megkülönböztetésük annak a törekvésnek az eredménye, hogy egy némiképp összefüggő rendszert teremtsenek a skandináv istenek bonyolult világában.

Az Eddában is megemlítik nevét, Hyndla, az óriásnő, így szól Freyjához:

Ódr körül oldalogtál,
vágyón űzőbe vetted,
közben mások is
megvoltak kötényed alatt.
Bolyongj csak, barátném,
csatangolj az éjben,
mint Heidrún kószál,
kecskéit kicsapva.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Od című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Óðr című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.