Ugrás a tartalomhoz

Valgrind

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Valgrind
FejlesztőThe Valgrind Developers
Legfrissebb stabil kiadás3.23.0 (stabil verzió, 2024. április 26.)[1]
Programozási nyelvC
Operációs rendszerGNU/Linux/Mac OS X/Android[2]
KategóriaProfiler, memoria debugger
LicencGNU General Public License
A Valgrind weboldala

A Valgrind debug feladatokhoz – elsősorban memória debughoz, memóriaszivárgás-érzékeléshez és teljesítményméréshez (profiling) – használatos programozói eszköz. A Valgrind név maga a skandináv mitológiából ered, ott a Valhalla főbejáratát jelöli.[3]

A Valgrindet eredetileg ingyenes memória debuggernek tervezték x86 alapú Linux rendszerekhez, de egy általános keretrendszerré fejlődött, amivel dinamikus elemzőeszközök készíthetőek, például profilerek. (Számos eszköz része a keretrendszernek, de felépítéséből eredően bővíthető újabb eszközökkel.) A programot számos Linux alapú projekt használja tesztelésre.[4]

A program eredeti szerzője Julian Seward, aki 2006-ban díjat nyert (Google-O'Reilly Open Source Díj, második hely) a Valgrinden végzett munkájáért.[5][6] Sokan mások is jelentősen hozzájárultak a projekthez, többek közt Cerion Armour-Brown, Jeremy Fitzhardinge, Tom Hughes, Nicholas Nethercote, Paul Mackerras, Dirk Mueller, Josef Weidendorfer és Robert Walsh.[7]

A Valgrind a szabad szoftver GNU General Public License alatt lett terjesztve.

Áttekintés[szerkesztés]

A Valgrind alapvetően egy virtuális gép, ami futásidejű fordítás (JIT) technikát alkalmaz. Az eredeti (vizsgálandó) program kódjából semmi sem fut közvetlenül a hoszt processzoron, ehelyett a Valgrind először átfordítja a programot egy átmeneti, egyszerűbb formára, ezt köztes reprezentációnak (Intermediate Representation) hívják, ami egy processzor-független forma. Az átfordítás után az eszköz (lásd lentebb) szabadon átalakíthatja ezt a köztes kódot, majd végül a Valgrind visszafordítja az átalakított kódot és futtatja a hoszt processzoron. Ez a kódátfordítás lelassítja a program futását, tipikusan négy-ötször lassabban fut egy Valgrinddel elemzett program az eredetihez képest.

Eszközök[szerkesztés]

Több eszköz is be van építve a Valgrind programba és számos külső eszköz is elérhető. Az alapértelmezett és leggyakrabban használt eszköz a Memcheck. A Memcheck extra utasításokat szúr be lényegében minden utasítás köré, amelyekkel követi a memóriakezelés érvényességét. (Használat előtt inicializálva van-e a memóriaterület, és így tovább.)

A Memcheck lecseréli a szabványos C memória lefoglalót a saját implementációjával, amely minden lefoglalt memória körül „memóriaőröket” tartalmaz. Ez képessé teszi arra, hogy érzékelje, ha a program olvas vagy ír kicsivel a lefoglalt memórián kívül.

A Memcheck által felismert hibák:

 • Inicializálatlan memória használata
 • Írás/olvasás korábban már felszabadított memóriaterületről
 • Írás/olvasás a lefoglalt memórián (kicsivel) kívülről
 • Memóriaszivárgás

Az ára mindezeknek a teljesítmény. Egy Memcheckkel futtatott program tipikusan 5-20x lassabban fut, mintha a Valgrind nélkül futna, és több memóriát is használ. Mindezek miatt kevés fejlesztő futtatja a kódját egyfolytában Memcheck alatt, leggyakrabban csak hibakeresés során használják egy-egy adott hiba felderítésére. Ezen felül használják programok érvényesítésére: megnézik, hogy a program nem tartalmaz-e olyan rejtett hibát, amelyet a Memcheck képes érzékelni.

A Memcheck eszközön felül a Valgrind még számos másik eszközt is tartalmaz:

Még számos külső fejlesztésű eszköz elérhető a Valgrindhez.

Támogatott platformok[szerkesztés]

A Valgrind 3.3.0 verziója támogatja a Linuxot x86, x86-64 és PowerPC rendszereken. Léteznek nem hivatalos portok más UNIX-szerű rendszerekre (például FreeBSD,[8] NetBSD[9] és Mac OS X[10]). Jelenleg nincs port Microsoft Windows rendszerekre és nincs is a rövid távú tervek közt ilyen, de van egy kísérleti verzió, amely képes a Wine programon keresztül Windows programokat debuggolni Linux rendszereken futtatva.

Korlátok[szerkesztés]

A teljesítménycsökkenés mellett komoly korlátja a Valgrindnek, hogy nem képes detektálni a statikusan foglalt adatok esetében a tömbhatár-átlépést. A következő kód hiba nélkül át fog jutni a Memcheck eszközön a Valgrindben, a nyilvánvaló hibák ellenére.

 int Static[5];

 int func(void)
 {
  int Stack[5];

  Static[5] = 0; /* Hiba - Static[0]-tól Static[4]-ig létezik, de Static[5] már kívül van*/
  Stack [5] = 0; /* Hiba - Stack[0]-tól Stack[4]-ig létezik, de Stack[5] már kívül van */

  return 0;
 }

A fontosságát az adja ennek a hiba típusnak, hogy ezek a hibák sebezhetővé teszik a programot puffer túlcsordulásos támadással szemben.

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]