Eve Online

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
EVE Online
FejlesztőCCP Games
KiadóSSI (expired)
CCP Games
PlatformokMicrosoft Windows, OS X
Kiadási dátum2003. május 6.
Verzió6.21.127391
Legfrissebb kiadás
StabilInvasion chapitre 3 (2020. május 26.)
MűfajMMORPG
Játékmódoktöbb játékos, csak internetkapcsolattal.
USK-besorolásUSK 12
AdathordozóDVD, Letölthető
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Windows XP, Windows Vista, Windows 7
Mac OS X 10.5.8 vagy újabb
A(z) EVE Online weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz EVE Online témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az EVE Online a CCP Games 2003-ban megjelent, és azóta is folyamatos fejlesztés alatt álló videójátéka. A játék egy űrben játszódó sci-fi MMORPG (massively multiplayer online role-playing game), azaz csak interneten keresztül játszható szerepjáték, melyet az EVE Online esetében egyszerre akár több tízezren is játszhatnak egyetlen online világban. Ezen műfaji kereteken belül a játékos választhat "karrierek" között, mint pl. a 'felfedező', 'katona', 'kalóz', 'iparos' / 'kereskedő' - mivel ezek gyakorlatilag teljességgel átjárhatóak, érdemesebb a 'PVE' (környezet, AI elleni harc), PVP (játékosok közötti harc) és "carebear" (harcot kerülni igyekvő viselkedés) tevékenységmodellekkel leírni a játékbeli főbb szerepeket. Egy másik, az EVE-re a fejlesztők által előszeretettel alkalmazott kulcsszó a 'sandbox' (homokozó) mechanika, amin azt értik, hogy a játékban nincsenek sem merev szerepek és kategóriák, sem előre kidolgozott súgó, cselekmény és a szabályrendszer is minimális, vagyis a játékos majdnem teljesen magára van hagyva Új Éden hatalmas, több ezer bolygórendszert magába foglaló univerzumában - "a játék cselekményét a játékosok interakciója adja". A hagyományos játékműfajokból (RTS, RPG, FPS, TPS, űrszimulátor, gazdasági szimulátor stb.) ez a játék kicsit mindből tartalmaz(hat), az arányokat a játékosok egymással való viselkedése szabja meg.

A játékosoknak a lehetőségekhez való teljes hozzáférésért rendszeresen elő kell fizetni a játékra (ld. PLEX, ill. omega klón), de a 2016 november 11-étől demoként játszható ingyenes verzió is meglehetősen robusztus. (A teljes verziós játékosok egy szerveren és egy univerzumban vannak a többiekkel, csak többféle hajót, felszerelést és funkciót használhatnak). Az előfizetési módok között a játékon belül (a játékon belüli virtuális javakat felhasználva) is megvásárolható 30 napos előfizetés is szerepel.

ISK The Guide[szerkesztés]

Az EVE Online leginkább részletes, rendszeresen frissülő és igen terjedelmes „használati útmutatóval” rendelkezik, amit azonban nem a kiadó, hanem egy játékosokból álló szerkesztőcsapat készít és frissít mind a mai napig az EON Magazine és a CCP Games támogatásával. Az eredeti változatok és a frissítések Várkonyi Gábor László (Laci) és Lipták László (Mermalior) munkáját dicsérik. Az ISK megjelent az eredeti nyelven (magyar) kívül már számos egyéb fordításban is.

Érdekességek[szerkesztés]

A játék sok utalást tartalmaz Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című 1968-as filmjére.

A játosok által „repülhető” hajók nevei gyakran merítenek a mitológiából. Szerepet kap például a skandináv- [1], a görög- [2] és a kelet-ázsiai [3] mitológia is.

Játék elkezdése[szerkesztés]

A játék elkezdése kihívást jelenthet egyes emberek számára. A játék komplexitása miatt elég nehéz megtalálni az elején a megfelelő Corpot, ehhez nyújt segítséget a http://eve-online.hu/ oldal.

Külső hivatkozások[szerkesztés]