Az oroszlánkirály (film, 2019)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az oroszlánkirály
(The Lion King)
2019-es amerikai számítógépes animációs film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőJon Favreau
Producer
  • Jon Favreau
  • Karen Gilchrist
  • Jeffrey Silver
Vezető producer
  • Thomas Schumacher
  • Julie Taymor
AlapműAz oroszlánkirály
Műfajzenés filmdráma
ForgatókönyvíróJeff Nathanson
Hang
ZeneHans Zimmer
OperatőrCaleb Deschanel
VágóMark Livolsi
Adam Gerstel
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő118 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárMagyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel1,656 milliárd dollár
Kronológia
Kapcsolódó filmAz oroszlánkirály
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az oroszlánkirály témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az oroszlánkirály (eredeti cím: The Lion King) 2019-ben bemutatott, a Walt Disney Pictures által készített, és Jon Favreau által rendezett fotorealisztikus CGI film, melynek forgatókönyvét Jeff Nathanson írta. Az amerikai játékfilm fotorealisztikus CGI szereplőket vonultat fel az 1994-es ugyanezzel a címmel rendelkező tradicionális rajzfilm nyomán.

Az oroszlánkirály című rajzfilm újrafeldolgozását 2016-ban jelentette be a Disney a szintén Favreau által rendezett A dzsungel könyve sikerének köszönhetően. A szereplők jelentős része 2017 első hónapjaira aláírta szerződését, így a film forgatása 2017 közepén kezdődött meg Los Angelesben bluebox technika használatával.

A mozifilm bemutatója Amerikai Egyesült Államokban 2019. július 19., hazánkban egy nappal korábban került a mozikba.

Cselekmény[szerkesztés]

Az Afrikában lévő, fiktív Büszke Birtokon, Mufasa, egy oroszlánfalka vezére királyként uralkodik a többi állat felett. A film elején a királyi trónszirtnél, Rafiki, a mandrill sámán bemutatja Mufasa király és párja, Sarabi királynő újszülött fiát, Simbát, a Trónszirt körül összegyűlt állatalattvalóknak.

Trónörökösként Simba hatalmas tiszteletben nevelkedik, és komolyan veszi a felelősséget, hogy egy napon ő lesz a király. Valósággal bálványozza az édesapját, és feltett vágya, hogy olyan lehessen, mint ő. Mufasa elmagyarázza a fiának, hogy egy király sohasem a saját akarata szerint cselekszik, hanem azt nézi, mi a legjobb a népének, és legfőbb feladata "az élet körforgásának" fenntartása, melyben minden teremtmény egyenlő fontossággal bír.

Mufasa irigy öccse, Zordon azonban nem örül Simba születésének. A kis oroszlánkölyök felbukkanásával elvesztette a jogot, hogy Mufasát követően király lehessen, így azt tervezi, hogy megöli Simbát, annak érdekében, hogy elfoglalhassa a trónt. Zordon trükkel ráveszi Simbát, hogy menjen az elefánttemetőbe, a Büszke Birtok határain túl eső területre, ahova Simba elviszi a legjobb barátját, Nalát is (egy lány oroszlánkölyköt). Az elefánttemetőben a kölyköket Shenzi, Kamari, és Azizi, Zordon hiéna csatlósai kergetik meg, ám a királyi hírmondó, Zazu, a piroscsőrű tokó értesíti Mufasát a veszélyről. Mufasa idejében a helyszínre siet, és megmenti a kicsiket. A hiénák nem mernek szembeszállni vele. A király ugyan leszidja fiát, amiért tiltott területre ment, de végül megbocsát neki. Az éjszaka során Mufasa, az égre tekintve, elmondja fiának, az összes csillag az égen egy-egy halott király lelke, így ha meghal, akkor ő is oda fog kerülni.

Zordon csapdát állít Simbának, és egyben Mufasának is: tudja, hogy hamarosan egy gnúcsorda fog levágtatni egy szurdokba, ahol Simba tartózkodik, Mufasa pedig kénytelen a fia segítségére sietni. Noha megmenti Simbát, ő maga épphogy csak meg tud menekülni a csordából, egy meredek sziklaszirtbe kapaszkodva. Zordon a megfelelő pillanatban odamegy hozzá, majd győzedelmesen azt suttogja, "Éljen a király!", mielőtt a mélybe taszítja a testvérét, megölve ezzel a királyt. Zordon ezután elhiteti Szimbával, hogy ő, a fiatal oroszlánkölyök felelős apja haláláért, és arra ösztönzi, meneküljön el a Büszke Birtok határain túlra. A kis kölyök bűntudattal hagyja el apja birodalmát, nagybátyja pedig mindenkivel elhiteti, hogy Simba és Mufasa a gnúcsorda áldozatai lettek, majd a hiénák támogatásával elfoglalja a trónt.

A távoli sivatagban két jó barát, Timon, a szurikáta és Pumbaa, a varacskos disznó rátalál az eszméletlen Simbára, akit kimentenek a keselyűk gyűrűjéből. Bár eleinte ódzkodnak attól, hogy egy oroszlán a barátjuk legyen, végül mégis befogadják dzsungelotthonukba az elveszett oroszlánkölyköt, és saját mottójuk, a „Hakuna Matata” törvényei szerint nevelik őt fel.

Később, amikor Simba felnő, összetalálkozik a szintén felnőtt Nalával, aki beszámol róla, hogy Zordon zsarnokoskodó hozzáállása pusztulást hozott a Büszke Birtokra és átadta a hatalmat több száz erkölcstelen, mohó hiénának. Arra kéri Simbát, hogy térjen vissza, és foglalja el az őt megillető királyi trónt, de az visszautasítja, hiszen meg van elégedve jelenlegi boldog életével, valamint még mindig bűnösnek érzi magát saját apja halála miatt. A csalódott Nala egyedül indul vissza Büszke Birtokra.

Azon az éjszakán Simba az égre néz, és felkiált apjához, amikor feltűnik Rafiki, akit Simba bolondnak hisz. A mandrill sikeresen meggyőzi Simbát arról, hogy a király lelke máig benne él, majd Mufasa szelleme jelenik meg az égen. "Emlékezz, ki vagy!” – erre kéri a fiát, miközben biztosítja róla, hogy bár fizikailag már nem lehet vele, lélekben sosem fogja őt elhagyni. Simba ráébred, hogy nem menekülhet tovább a múltja elől, ezért Nalával visszatér a Büszke Birtokra.

Timonnal és Pumbával, valamint Zazuval kiegészülve, Simba és Nala megközelítik a Trónszirtet. Simba szembeszáll a nagybátyjával. Bár a meglehetősen magabiztos Zordon kezdetben megpróbálja Simba ellen hangolni az oroszlánhölgyeket (beleértve Nalát is), végül mégis fény derül az igazságra Mufasa halálát illetően; Zordon bevallja, hogy ő ölte meg a királyt. Ádáz küzdelem tör ki az oroszlánok és a hiénák között, mialatt Simba Zordonnal viaskodik. Hadakozásuk közben Zordon megpróbálja minden rosszal a hiénákat vádolni. A bosszúra éhes Simba a mélybe lökhetné nagybátyját, de megkegyelmez neki, ha elhagyja a birtokot. Végül védekezésként lerúgja magáról a támadó Zordont, aki így a mélybe zuhan, lent pedig a hiénák, felbőszülve Zordon árulásán, közrefogják és megölik bukott vezetőjüket.

A vihar által keletkezett tűz a Trónszirt körül az esőben kialszik. Simba számára ezzel elérkezik az idő, hogy elfoglalja a Trónszirten a helyét, miközben a felhők közül hallja az édesapja szellemének biztató szavait. Ahogy a trónra jogosult király megkezdi uralkodását, a Büszke Birtok ismét zöldbe borul és kivirágzik.

A film zárójelenetében Rafiki a magasba emeli Simba és Nala újszülött kölykét, Kiarát, és az élet körforgása így folytatódik tovább...

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Simba Donald Glover (felnőtt) Kádár-Szabó Bence A Büszke Birtok trónörököse.
JD McCrary (kölyök) Draskóczy Balázs
Timon Billy Eichner Szemenyei János A szellemes szurikáta, aki befogadja, majd barátja lesz a menekülni kényszerülő Simbának.
Pumbaa Seth Rogen Faragó András
A naiv varacskosdisznó, aki befogadja a menekülni kényszerülő Simbát, majd a barátja lesz.
Zordon Chiwetel Ejiofor Fekete Ernő Mufasa áruló öccse, Simba nagybátyja, aki önmagának szeretné a trónt.
Nala Beyoncé Knowles-Carter (felnőtt) Péter Szabó Szilvia Simba gyermekkori legjobb barátja, majd szerelme.
Shahadi Wright Joseph (kölyök) Majer Jázmin
Mufasa James Earl Jones Vass Gábor A Büszke Birtok uralkodója, Simba édesapja. Az eredeti rajzfilmben is Jones kölcsönözte a szereplő hangját.
Sarabi Alfre Woodard Kovács Nóra A Büszke Birtok királynéja, Mufasa párja, Simba édesanyja.
Rafiki John Kani Konrád Antal A bölcs mandrill, aki a Büszke Birtok sámánja és Mufasa király barátja.
Zazu John Oliver Elek Ferenc A tokó, aki a Büszke Birtok királyának legfőbb tanácsadója.
Shenzi Florence Kasumba Timkó Eszter A háromtagú hiéna csapat vezetője.
Kamari Keegan-Michael Key Seszták Szabolcs A háromtagú hiéna csapat tagja. Az eredeti rajzfilmben Banzai-nak hívták.
Azizi Eric Andre Horváth Illés A háromtagú hiéna csapat legvidámabb tagja. Az eredeti rajzfilmben Ednek hívták.
Sarafina Penny Johnson Jerald Kocsis Mariann Nala édesanyja.
Gyöngytyúk Amy Sedaris Solecki Janka A gyöngytyúk.
Fülesmaki Chance the Rapper Kisfalusi Lehel A fülesmaki.
Elefántcickány Josh McCrary Vida Bálint Az elefántcickány.
Impala Phil LaMarr Szatory Dávid Az impala.
Hiéna J. Lee Posta Victor Egy hiéna.

Filmkészítés[szerkesztés]

Gyártás-előkészítés[szerkesztés]

2016. szeptember 28-án A dzsungel könyve című film sikerét követően a Disney bejelentette, hogy Jon Favreau fogja rendezni Az oroszlánkirály című rajzfilm újrafeldolgozását, melyet hasonló technikával valósítanak meg, mint A dzsungel könyvét, ahogy abban a filmben, úgy ebben a remake-ben is felcsendülnek majd az eredeti rajzfilm dalai és dallamai.[1] Ezt követően 2016. október 13-án bejelentették, hogy a film forgatókönyvét Jeff Nathanson írja.[2] Favreau elmondta, hogy Az oroszlánkirály készítése során ugyanazon technológiát használja majd, mint A dzsungel könyve esetében, azonban jelentősebb mértékben.[3] Annak ellenére, hogy a média gyakran hivatkozott a filmre élőszereplős változatként, a film fotorealisztikus számítógéppel animált szereplőket jelenít meg. Maga a Disney sosem hivatkozott előszereplős filmként a feldolgozásra.[4] 2018 decemberében Sean Bailey elmondta, hogy a feldolgozás új elemekkel bővíti ki az eredeti animációs film történetét.[5]

Szereplőválogatás[szerkesztés]

2017 februárjában hivatalosan is bejelentették, hogy a filmben Donald Glover kölcsönzi Simba hangját, valamint hogy az eredeti rajzfilmhez hasonlóan James Earl Jones adja Mufasa király hangját.[6]

2017 áprilisában Billy Eichner és Seth Rogen kapta meg Timon és Pumbaa szerepét.[7] Júliusban John Oliver csatlakozott a stábhoz Zazu hangjaként.[8] Augusztusban bejelentették, hogy Alfre Woodard Sarabi királyné, míg John Kani Rafiki hangját adja a filmben.[9][10]

Márciusban kiderült, hogy Beyoncét szeretné a rendező leginkább Nala szerepére, ezért mind ő, mind a stúdió bármit megtesznek, hogy megnyerjék őt a filmhez.[11] 2017. november 1-jén hivatalossá vált, hogy az énekesnő elvállalta a szerepet,[12][13] emellett a hivatalos bejelentés azt is tartalmazta, hogy Chiwetel Ejiofor alakítja Zordon szerepét. Eric Andre, Florence Kasumba és Keegan-Michael Key kölcsönzik a három hiéna hangját, míg JD McCrary és Shahadi Wright Joseph a kölyök Simba és Nala hangjai lesznek.[14][15][16][17] 2018 novemberében bejelentették, hogy Amy Sedaris egy az új filmhez létrehozott karakter hangját kölcsönzi.[18]

Gyártás[szerkesztés]

A film forgatása a 2017-es év közepén kezdődött meg Los Angelesben.[19][20] Girish Balakrishnan a honlapján azt írja, hogy a film készítése során digitális mozgásrögzítést, valamint VR/AR technológiákat alkalmaztak.[21] A film vizuális munkálatait a Moving Picture Company készíti, Robert Legato, Elliot Newman és Adam Valdez fekügyeli.[22]

Utómunka[szerkesztés]

Mark Livolsi vágónak ez az utolsó filmje, mivel 2018 szeptemberében elhunyt.[23]

Zene[szerkesztés]

2017. november 1-jén bejelentették, hogy Hans Zimmer visszatér zeneszerzőként, azaz a rajzfilmhez hasonlóan ő szerzi az új feldolgozás zenéjét is.[24] 2017. november 28-án napvilágot látott, hogy Elton John beleegyezett abba, hogy átdolgozza az eredeti filmhez készített munkáit.[25] Másnap az is kiderült, hogy Beyoncé együttműködik vele a dalok újragondolása tekintetében.[26] 2018. február 9-én Elton John elmondta, hogy Tim Rice-szal és Beyoncéval egy új dalon dolgoznak, melyet a film stáblistája alatt hallhatnak a nézők.[27] Később azt is bejelentették, hogy az eredeti filmből négy dal hangzik el a filmben, ezek a következők: "Érezd már a szív szavát", "Hakuna Matata", "A trón úgy csábít" és "Az élet az úr".[28] 2019. február 3-án bejelentették, hogy a "Készülj hát" című dal is felcsendül a filmben.[29]

Marketing[szerkesztés]

Az oroszlánkirály első kedvcsinálója 2018. november 22-én debütált az interneten.[30][31] A kedvcsináló videót egy nap alatt több mint 224 milliószor tekintették meg, ezzel a számmal korának második legtöbb megtekintését érte el egy nap alatt.[32] A 91. Oscar-gála alatt egy újabb ízelítőt mutattak be, valamint online egy új posztert is kiadtak a filmhez.[33] Április 10. napján mutatták be az első előzetest, melyben már megmutatták Mufasát, Zordont, Zazut, Simbát és Nalát (kölyökként és felnőttként is), Sarabit, Rafikit, Timont és Pumbát, valamint a hiénákat is.[34]

Bemutató[szerkesztés]

Az oroszlánkirály című filmet 2019. július 19-én mutatják be az amerikai mozikban, ez az eredeti rajzfilm bemutatásának a 25. évfordulója.[35] A magyar forgalmazó 2019. július 18-án mutatja be a filmet a hazai filmszínházakban.[36]

Az oroszlánkirály az egyik első olyan film, amely elérhetővé vált a Disney+ kínálatában.[37]

Források[szerkesztés]

  1. Disney and Jon Favreau Joining Forces on "The Lion King". The Walt Disney Company, 2016. szeptember 28. (Hozzáférés: 2016. szeptember 28.)
  2. McCabe, Adam: Disney’s Live-Action ‘Lion King’ hires Jeff Nathanson to pen script. Inside the Magic, 2016. október 13.
  3. Busch, Jenna. „Live-Action Lion King Movie to Use VR Tech”, ComingSoon.net, 2016. november 30. (Hozzáférés: 2016. december 1.) 
  4. Get It Right: Disney Is Doing An Animated—Not Live-Action—Remake of 'The Lion King'. Cartoon Brew , 2016. szeptember 28. (Hozzáférés: 2018. június 13.)
  5. Trigg, Eric: Disney's The Lion King Won't Be A Shot-for-Shot Remake of Animated Original. ScreenRant , 2018. december 23. (Hozzáférés: 2019. január 2.)
  6. Couch, Aaron: 'Lion King' Remake Casts Donald Glover as Simba, James Earl Jones as Mufasa. Hollywood Reporter, 2017. február 17.
  7. Seth Rogen and Billy Eichner to Play Pumbaa and Timon in 'Lion King' (Exclusive). TheWrap, 2017. április 25. (Hozzáférés: 2017. április 26.)
  8. Donnelly, Matt. „John Oliver Joins Disney's Live-Action "The Lion King"”, TheWrap, 2017. július 10. (Hozzáférés: 2017. július 11.) 
  9. Galuppo, Mia. „Alfre Woodard Joins Disney's 'The Lion King' (Exclusive)”, The Hollywood Reporter, 2017. augusztus 7. (Hozzáférés: 2017. augusztus 8.) 
  10. 'Lion King' Rafiki Casting: John Kani, 'Civil War' Star, to Play Wise Baboon (Exclusive)”, TheWrap, 2017. augusztus 7. (Hozzáférés: 2017. augusztus 7.) 
  11. Beyoncé Top Choice to Voice Nala in 'Lion King' Remake (Exclusive). Variety, 2017. március 30. (Hozzáférés: 2017. június 17.)
  12. Verhoeven, Beatrice: Beyonce Will Voice Nala in Live-Action Adaptation of 'The Lion King'. TheWrap, 2017. november 1. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  13. Pallotta, Frank. „Beyoncé joins cast of Disney's live-action 'Lion King'”, 2017. november 2. (Hozzáférés: 2017. november 2.) 
  14. Chiwetel Ejiofor Will Voice Scar in The Lion King. (Hozzáférés: 2017. augusztus 7.)
  15. Smith, Reiss. „The Lion King: 2019 release date, cast including Beyoncé, plot synopsis and morewebsite=express.co.uk”, 2017. november 2. (Hozzáférés: 2017. november 9.) 
  16. 'Lion King's' Young Simba Actor Signs With ICM Partners (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2017. november 2. (Hozzáférés: 2017. november 4.)
  17. Shahadi Wright Joseph as Young Nala. New York Daily News, 2017. november 2. [2017. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 4.)
  18. ‘Lion King’ Adds Amy Sedaris in Original Voice Role (EXCLUSIVE)
  19. Lammers, Timothy. „Disney's Live-Action The Lion King Starts Production This Summer”, Screen Rant, 2017. március 18. (Hozzáférés: 2017. március 18.) 
  20. Giardina, Carolyn. „'Lion King': Disney Unveils Jaw-Dropping First Footage Of Jon Favreau's Remake at D23”, The Hollywood Reporter, 2017. július 15. (Hozzáférés: 2017. július 15.) 
  21. The Lion King”, Girish Balakrishnan (Hozzáférés: 2018. november 23.) (amerikai angol nyelvű) 
  22. THE LION KING - The Art of VFXThe Art of VFX. www.artofvfx.com . (Hozzáférés: 2019. január 1.)
  23. Mark Livolsi, Film Editor on 'The Devil Wears Prada,' 'The Blind Side' and 'The Lion King,' Dies at 56
  24. Hood, Cooper: Hans Zimmer Set to Score Disney’s Live-Action The Lion King. Screen Rant, 2017. november 1. (Hozzáférés: 2018. február 3.)
  25. Elton John will make millions with live-action remake of The Lion King”, New York Daily News, 2017. november 28. (Hozzáférés: 2017. november 28.) 
  26. Beyoncé and Elton John are reportedly working on new versions of The Lion King songs”, NME, 2017. november 29. (Hozzáférés: 2017. december 5.) 
  27. Sir Elton John confirms new Tim Rice collaboration for Disney's The Lion King remake”, Digital Spy, 2018. február 10. (Hozzáférés: 2018. február 11.) 
  28. Cabin, Chris. „The Lion King: Live-Action Remake Will Only Use Four Songs from the Original's Soundtrack”, Collider, 2018. február 18. (Hozzáférés: 2018. február 18.) 
  29. Wild, Stephanie: 'Be Prepared' Will Be Featured in THE LION KING Live Action Film. BroadwayWorld, 2019. február 3. (Hozzáférés: 2019. március 4.)
  30. Lawrence, Derek: See the first trailer for Disney's new Lion King movie. Entertainment Weekly, 2018. november 22. [2018. november 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 25.)
  31. Stedman, Alex: Watch the First 'The Lion King' Live-Action Teaser Trailer. [[Variety (magazin)|]] , 2018. november 22. [2018. november 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 22.)
  32. Perez, Lexy: 'The Lion King' Trailer Nabs Second-Biggest Debut Ever. The Hollywood Reporter , 2018. november 24. [2018. november 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 25.)
  33. Highfill, Samantha: The Lion King puts Mufasa front and center in new poster. Entertainment Weekly, 2019. február 24. (Hozzáférés: 2019. március 4.)
  34. Dupre, Elyse: The Lion King's New Trailer Will Make You Go Wild. E! Online, 2019. április 10. (Hozzáférés: 2019. április 12.)
  35. Disney Movie Release Schedule Gets a Major Update”, ComingSoon.net, 2017. április 25. (Hozzáférés: 2017. április 25.) 
  36. http://www.forumhungary.hu/home-page/bemutatasra-kerulo-filmjeink/
  37. Whitbrook, James: Disney Is Planning to Pull All of Its Movies from Netflix and Start Its Own Streaming Service [Updated]. IO9, 2017. augusztus 8. (Hozzáférés: 2018. augusztus 16.)

További információk[szerkesztés]