Vaksötét

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vaksötét
(Don’t Breathe)
2016-os amerikai film

RendezőFede Álvarez
ProducerJoseph Drake
Nathan Kahane
Sam Raimi
Robert Tapert
J.R. Young
Műfaj
ForgatókönyvíróFede Alvarez
Rodo Sayagues
FőszerepbenJane Levy
Dylan Minnette
Stephen Lang
Daniel Zovatto
ZeneRoque Baños
OperatőrPedro Luque
VágóEric L. Beason
Louise Ford
Gardner Gould
Gyártás
GyártóGhost House Pictures
Ország USA
 Magyarország
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő88 perc
Költségvetés9,9 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország InterCom Zrt.
USA Stage 6 Films
BemutatóUSA 2016. augusztus 26.
Magyarország 2016. augusztus 25.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel152,5 millió amerikai dollár[2]
Kronológia
KövetkezőVaksötét 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vaksötét (eredeti cím: Don’t Breathe) 2016-ban bemutatott amerikai horror-thriller, melynek rendezője Fede Álvarez, forgatókönyvírója Alverez és Rodo Sayagues. A főszerepet Jane Levy, Dylan Minnette, Daniel Zovatto és Stephen Lang alakítja.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2016. augusztus 26-án mutatta be a Stage 6 Films, Magyarországon egy nappal korábban, augusztus 25-én került a mozikba szinkronizálva az InterCom Zrt. forgalmazásában.

A történet középpontjában egy tizenéves baráti társaság áll, akik betörésekből szereznek maguknak némi pénzt. Amikor legújabb áldozatukhoz, egy vak férfihez betörnek a nagy zsákmány reményében, hamarosan csapdába esnek és szembesülniük kell azzal, hogy a ház pszichopata lakója kegyetlen macska-egér játékot játszik velük.

Történet[szerkesztés]

A film kezdetekor látjuk, ahogy napfelkeltekor egy kihalt városrész utcáin egy férfi vonszol maga után egy sérült fiatal lányt.

A három bűnelkövető, Rocky (Jane Levy), Alex (Dylan Minnette) és Money (Daniel Zovatto) a válság-sújtotta, pusztulófélben lévő Detroit otthonaiba törnek be kulccsal, amit Alex az apja biztonsági cégének az eladási tételei közül szerzett titokban. Azonban az a személy (Raul), akinek Money eladja a lopott árukat, nem ajánl tisztességes árat neki, ami közel sem elég ahhoz, hogy finanszírozza Rocky vágyát; hogy el tudhasson menekülni Kaliforniába az ő Diddy (Emma Bercovici) nevezetű kishúgával a hanyag anyjuktól, Gingertől (Katia Bokor) és az ő alkoholista barátjától, Trevortól (Sergej Onopko). Hamarosan Money kap egy fülest, hogy a hadsereg egyik veteránja, az elhagyatott Detroit környékén él 300 000 dollár készpénzt tartva a házában; A pénze egy kárpótlás, amit a településén egy Cindy nevezetű gazdag fiatal nő adott neki, mert véletlen megölte a lányát, Rebeccát (Jane Graves) egy autóbalesetben.

Miután jól megfontolták a betörést, a trió találkozik az utcában a férfival, a háza előtt. Az autóban Alex észreveszi Rocky kezén a katicabogár tetoválását, és megkérdezi tőle, hogy miért pont egy bogarat tetováltatott magára, erre a lány elmondja, hogy egy múltjában történő incidens miatt, ahol az édesanyja bezárta őt az autójuk csomagtartójába és egy katicabogár, ami berepült volt az egyetlen, ami erőt adott neki. Ahogy észreveszik a férfit sétabottal mászkálni a kutyájával, rögtön rájönnek, hogy ő egy vak (Stephen Lang), akit gyorsan alá is becsülnek. Rövid tanakodás után (ismervén az áldozat fogyatékosságát) végül úgy döntenek, megcsinálják a betörést. Azonban a fiatalok azt nem is sejtik, hogy az öreg hallása és szaglása rendkívül kifinomult és jó. Hajnali 2 órakor a kis csapat úgy dönt, hogy elindulnak megcsinálni a "bulit". Benyugtatózzák a vak férfi kutyáját (Rottweiler) és átugranak a kerítés felett. A pincén keresztül próbálják kireteszelni az ajtót, de nem járnak sikerrel. Az összes ablak, kivéve a kis fürdőszobaablakot, le van zárva, rácsozva. Rocky betör a fürdőszobaablakon keresztül, az üvegszilánkokat szétszórva a padlón, majd a maga módján siet, hogy hatástalanítsa a riasztót, amire csak 30 másodperce van. Ezt követően lehetővé teszi a többiek számára a bemenetelt, majd a cipőjüket leveszik a küszöbnél és együttes erővel megkezdik keresni a szajrét, amire azt gyanítják, hogy az alagsorban van elrejtve. A folyamat során Money óvatosan bekúszik a férfi szobájába, ahol a tv-ben épp egy régi családi videó megy és gyorsan összekotyvasztja az altatógázt, amit alkalmaz is. Kint a folyóson találnak egy titokzatos ajtót, ami egy nagy csavarral és lakattal van lezárva. Úgy vélik, hogy ez az ajtó vezet le a pincébe. Miután sikerült a vakot elaltatni, Money mások tudta nélkül elővesz egy pisztolyt és úgy dönt, hogy szétlövi a csavart, ám Alexet megrémiszti az ötlet, hogy egy fegyveres betörés részese lehet, melyben a ház tulajdonosa akármikor lelőhetik az elkövetőket. Alex elhagyja az épületet, miközben Money az ajtóra lő. Amikor meghallja a fegyver hangját, a vak felébred és kisétál, hogy megtudja, ki van ott. Money, ekkor megpróbál tárgyalni a férfival, fenyegető lövést leadva felé, ha nem hagyja, hogy elvigyék, amiért jöttek, lelövi őt. A férfi lassan közelítve kihasználja Money nyugtalanságát és hirtelen mozdulattal elkapja és felnyomja a falra, azt kérdezve tőle, hogy rajta kívül még hányan vannak. Money azt hazudja, hogy csak egyedül van és könyörög neki, hogy engedje szabadon. A férfi váratlanul fejbe lövi a fiút. Rocky elszörnyed és összekuporodik sírva az egyik közeli szekrény sarkába. A vak belép a szekrénybe (Rocky jelenlétéről nem tudva) és a falon egy mozgatható csempét elmozdít, hogy ellenőrizze a biztonsági széfjét. Beüti a számkombináció kódját "2978" és megnézi, hogy a készpénz még mindig benne van-e.

Stephen Lang

Ezután kimegy és rögzíti a hátsó ajtót, miközben Alex visszaosont a házba, hogy megmentse Rocky-t. Rocky kifigyelte a számsort és ketten kinyitják a biztonsági széf ajtaját, és ellopják az összes készpénzt, ami a belsejében van, ám meglepődve tapasztalják, hogy több mint 1 millió dollár van benne. Ezután a kiutat tervezik emlékeztetve magukat, hogy az egyetlen kiút a pinceajtó, ami belülről van lezárva. Többször is sikerül észrevétlenül eliszkolniuk a ház tulajdonosa mellett, miközben ő Money hulláját zsákba rakja és a ház biztonságát ellenőrzi. Mikor megcsörren egyikük telefonja, a férfi már tudja, hogy még vannak idegenek a házában.

Sietve a pinceajtóhoz futnak, hogy elmenekülhessenek a vaktól, csak hogy amikor leérnek a létrán, meglepi őket egy megkötözött, felpeckelt szájú nő, Cindy (Törőcsik Franciska), aki egy házilag készített, kipárnázott cellában tartózkodik. A nő mutat nekik egy újságcikket, amelyben az áll, hogy Cindyt ártatlannak találták a bíróságon a vak ember lányának megölése miatt; Rocky és Alex ekkor jön rá, hogy Cindyt fogságban tartja a férfi. A biztonsági-széfben megtalálják (ugyanaz a kód, mint a másik széfnél) a kulcscsomót és kiszabadítják a lányt, ezt követően sietve elkezdik elhagyni a pincét. A pincelejárathoz érve, ahogy Alex kinyitja az ajtót, hirtelen megjelenik a vak ember és rájuk lő, ám vaktában tévedésből megöli Cindyt. Alex fülét csak súrolja az egyik golyó. Rocky és Alex kénytelen visszamenekülni a pincébe, miközben a vak ember feldühödött Cindy halála miatt. Lekapcsolja a villanyt, és ezt mondja: „Most azt látjátok, amit én!”. Egy kisebb macska-egérharcot követően, Alex összezörren a vak emberrel és gyorsan felszaladnak a pincelépcsőn a fény irányába. Megpróbálják bezárni a vak férfit a pincébe, csak egy újabb bökkenővel nem számoltak.

Alex és Rocky ahogy felér, látják hogy a kutya éber és ellenséges, ezért sietve felmennek a második emeletre, majd elbarikádozzák magukat. Alex megpróbálja figyelmeztetni a rendőrséget a lakásriasztót aktiválva a távirányítójával. El akarja nekik árulni, hogy a vakember emberrablást és gyilkosságot követett el, de Rocky elmondja, hogy nem lesznek képesek megtartani a pénzt, ha a rendőrség megtudja, hogy pontosan mi is történt valójában. Rocky megszökik a szoba szellőztetőrendszerében, miközben a vak ember és a kutya betörnek a szobába és megtámadják Alexet, aki kiesik az ablakon át egy tetőablakra. A vak ember rá lő egyet a tetőablakra, amitől Alex nagyot esik a földre, súlyos sebesülést szerezve. Alex elmenekül a mosókonyhába, de a vak ember észleli a jelenlétét, mivel hangosan lélegzik. Rövid harc kerekedik ki közöttük, majd a vak ember eszméletlenre veri Alexet és leszúrja Money holttestét (melyet korábban hozott oda) egy metszőollóval, melyre azt hiszi, hogy Alex teste.

Eközben a kutya követi Rockyt a szellőzőn keresztül, majd végül elfogja őt a vak ember. Amikor felébred a pincében, kiderül a vak embertől, hogy Cindy terhes volt tőle, az ő gyermekét várta. A bíróság felmentette Cindyt az emberölés vádja alól miután lefizette őket. Bevallja, hogy az ő kislányát szeretné visszaszerezni így és megígérte Cindynek, hogy 9 hónap után szabadon engedi, miután megszüli a babát. A vak férfi Rockyt vádolja, mert ha ők nem törnek be, akkor nem lőtte volna le véletlenül Cindyt és a magzatát. Azt mondja, hogy Rockynak kell átvennie Cindy helyét és szülnie kell neki egy gyereket, majd megígéri neki, hogy kilenc hónap múlva elengedi. A férfi úgy készült, hogy erőszakkal megtermékenyíti Rockyt egy bébi kémcsővel, a saját spermiumát alkalmazva, de Alex időben megérkezik és megtámadja őt egy kalapáccsal, majd lebilincselik őt.

Alex és Rocky megpróbálják elhagyni a házat a bejárati ajtón, de a vak ember egyszer csak kiszabadul a bilincs alól és hátba lövi Alexet, aki meghal. Rocky gyorsan kiszökik a szabadba, de a vak kutyája követi őt egészen a kocsijához. A kutya kordában tartja és nem engedi ki a lányt az autóból, végül csapdát állítva a csomagtartóban, Rocky csőbe tudja húzni a kutyát és bezárja az autóba, de a vak ember addigra megjelenik mögötte és visszahúzza a házba (legelső jelenet). Rocky észreveszi a halott Alexnál a riasztó távirányítóját és aktiválja a riasztóberendezést. A férfi a kifinomult hallása miatt megzavarodik a hangzavartól. Ezt követően egy feszítővassal szétveri a vakembert és végül lelöki őt a pincébe, majd Rocky a rendőrség megérkezte előtt elmenekül a pénzzel.

Rocky készül a húgával elhagyni Detroit-ot a Los Angelesi vonattal. Mielőtt felszállnának a vonatra, a lány meglátja a hírekben, miszerint a vak ember megvédte magát és megölt két behatolót (Alex és Money) a házában, valamint stabil állapotban fekszik a kórházban. A tények azt mutatják, hogy a vak ember nem tett feljelentést, mivel Rocky ellopta a pénzét, valószínűleg az emberrablás miatt a házában, mivel ő eltudná mondani a rendőrségnek. A film végén Rocky és Diddy elhagyják az indulási kaput.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Jane Levy Rocky Vadász Bea
Stephen Lang A vak ember / Norman Nordstorm[4] Kőszegi Ákos
Dylan Minnette Alex Előd Álmos
Daniel Zovatto Money Gacsal Ádám
Christian Zagia Raul Dolmány Attila
Törőcsik Franciska Cindy Roberts saját hang
Katia Bokor Ginger Spilák Klára

A film készítése[szerkesztés]

Fede Alvarez elárulta, hogy a film elkészítése bizonyos értelemben „válaszlépés” volt rendezői debütálásának számító 2013-as filmjére, a Gonosz halottra. Különösen azokra a kritikákra reagált, amelyek szerint a Gonosz halott túlságosan véres volt, a nézőközönség sokkolására apellált, valamint egy régebbi film remakeje. Ezzel ellentétben a Vaksötét eredeti történettel rendelkezik, kevesebb véres jelenetet tartalmaz és a sokkolás helyett a feszültségkeltésre helyezi a hangsúlyt. A rendező el akarta kerülni, hogy a film természetfeletti jelenségekkel dolgozzon, mert ezt túlságosan divatosnak érezte. A negatív főszereplő vakká tétele is tudatos lépés volt részéről; ezzel kapcsolatban – a filmes negatív főszereplőkre utalva – a következőket nyilatkozta: „Néha természetszerűen hatalmat adsz a kezükbe és fenyegetőbbé teszed őket az átlagembernél. Ezért úgy gondoltuk, megfordítjuk a dolgot, elvesszük a látását és egy vak személyt csinálunk belőle.”[5]

A szereplőgárdához Daniel Zovatto2015. május 1-én, Dylan Minnette 2015. május 22-én csatlakozott, míg Jane Levy és Stephen Lang június 18-án. A film forgatása 2015. június 29-én kezdődött. Bár a Vaksötét jelentős része Detroitban játszódik, elsősorban Magyarországon forgatták; érdekesség, hogy egy magyar színésznő, Törőcsik Franciska is feltűnik a filmben. Alvarez úgy becsülte meg, hogy a film elkészítése feleannyiba fog kerülni, mint a Gonosz halott elkészítése, és ezt a tényt üdvözítőnek találta, mert így nagyobb mozgásteret kap a stúdiótól.[5]

Folytatás[szerkesztés]

2016 novemberében a rendező, producer, író Fede Alverez megerősítette, hogy lesz folytatása a filmnek, melynek középpontjában Stephen Lang karaktere lesz látható.

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikák
SzerzőÉrtékelés
Rotten Tomatoes60%
IMDb(6,7/10)[6]


A film nagyrészt pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 71% a 100-ból, amely 38 véleményen alapul.[7] A Rotten Tomatoeson a Vaksötét 87%-os minősítést kapott, 105 értékelés alapján.[8] A film jelenleg világszerte 140,4 millió dolláros bevételnél tart.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. VAKSÖTÉT. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2016. augusztus 29.)
  2. VAKsötét. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2016. augusztus 27.)
  3. ISzDb – Vaksötét (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2016. augusztus 7.)
  4. Heidenreich, Jessica: Don’t Breathe Director Fede Alvarez’s Advice To Future Filmmakers (angol nyelven). Screenrant.com, 2016. augusztus 25. (Hozzáférés: 2016. augusztus 28.)
  5. a b Interview: Director Fede Alvarez on Don't Breathe (angol nyelven). Comingsoon.net, 2016. március 13. (Hozzáférés: 2016. augusztus 27.)
  6. Vaksötét az Internet Movie Database oldalon (angolul)
  7. Don't Breathe. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. július 31.)
  8. Don't Breathe. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2016. augusztus 27.)

További információk[szerkesztés]