Pokolba taszítva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pokolba taszítva
(Drag Me to Hell)
2009-es amerikai film

Balról jobbra a rendező Sam Raimi és a színészek, Dileep Rao, Alison Lohman és Justin Long a 2008-as San Diego-i Comic-Conon. IMDB 6,6/10 (161 237 szavazat)
Balról jobbra a rendező Sam Raimi és a színészek, Dileep Rao, Alison Lohman és Justin Long a 2008-as San Diego-i Comic-Conon.
IMDB 6,6/10 (161 237 szavazat)
Rendező Sam Raimi
Producer Grant Curtis
Sam Raimi
Robert G. Tapert
Műfaj
  • horrorvígjáték
  • kísértetfilm
Forgatókönyvíró Todd Casey, Michael Dougherty, Zach Shields
Főszerepben Alison Lohman
Justin Long
Lorna Raver
Adriana Barraza
Dileep Rao
Zene Christopher Young
Operatőr Peter Deming
Vágó Bob Murawski
Jelmeztervező Isis Mussenden
Gyártás
Gyártó Ghost House Pictures
OrszágUSA
Nyelv angol, spanyol + magyar (szinkron)
Játékidő 99 perc
Költségvetés 30 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Universal Pictures
Magyarország Budapest Film
BemutatóUSA 2009. május 29.
Magyarország 2009. augusztus 13.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok PG-13 (mozi)
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel 90,8 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Pokolba taszítva (eredeti cím: Drag Me to Hell) 2009-ben bemutatott amerikai természetfeletti horrorfilm, melynek rendezője és társproducere Sam Raimi. A főszerepet Alison Lohman, Justin Long, Lorna Raver, Adriana Barraza és Dileep Rao alakítja.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2009. május 29-én mutatták be a mozikban, Magyarországon három hónappal később, augusztus 13-án a Budapest Film forgalmazásában.

A filmet Raimi írta a testvérével, Ivannal, akivel ezelőtt a Pókember című filmen dolgozott együtt. A film premierje a Cannes-i Filmfesztiválon volt, ahol kritikai elismerést szerzett, valamint kasszasikert is elért; világszerte több mint 90 millió dolláros bevételt hozott a 30 milliós költségvetésével szemben. Továbbá elnyerte a legjobb horrorfilmnek járó 2009-es Horror nagydíjat.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[3] Leírás
Alison Lohman Christine Brown Solecki Janka Egy fiatal, finom modorú banki alkalmazott, aki vágyik az előléptetésre. Miután egy Sylvia Ganush nevezetű cigányasszony
fordul hozzá segítségét, hogy a jelzálogát meghosszabbítsa, megátkozza őt, mert elutasítja, majd elkezdi hajszolni a Lamia.
Justin Long Clayton "Clay" Dalton professzor Dányi Krisztián Egy gazdag családban született egyetemi professzor, Christine barátja. Clayton szkeptikus Rham Jasal segítségével kapcsolatosan, nem hisz a démonban.
Lorna Raver Mrs. Sylvia Ganush Illyés Mari Egy idős cigány magyar asszony, aki megtámadja Christinet és elátkozza. Ganush meghal a támadás utáni napon, de a lelke az egész film alatt állandóan kísérti a nőt.
Dileep Rao Rham Jas Maday Gábor Egy fiatal médium, aki tájékoztatja Christinet, hogy el van átkozva. Rham Jas később bemutatja neki Shaun San Dena-t, aki levezet vele egy erős szeánszot.
David Paymer Mr. Jim Jacks Konrád Antal Christine érintett főnöke, aki azt fontolgatja, hogy ő vagy Stu Rubin érdemli-e meg az igazgatóhelyettesi előléptetést a bankban.
Adriana Barraza Shaun San Dena Andresz Kati Egy médium, aki egy szeánszot vezet le Christinennel, hogy megöljék a Lamiát.
Chelcie Ross Leonard Dalton Rosta Sándor Clay apja, aki nem hagyja jóvá, hogy Clayton együtt legyen Christinnel.
Molly Cheek Trudy Dalton Menszátor Magdolna Clay anyja, aki szintén nem hagyja jóvá, hogy Clayton együtt legyen Christinnel, mert "paraszt" családból származik, valamint a bizarr viselkedése miatt (amit a Lamia okoz.)
Reggie Lee Stu Rubin Seder Gábor A bank sunyi alkalmazottja, ahol Christine dolgozik. Stu igyekszik, hogy őt léptesse elő a főnök az igazgatóhelyettesi posztra.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1969, Pasadena, Kalifornia. Néhányan arra törekednek, hogy segítséget kapjanak a város legjobb médiumától, Shaun San Denától (Flor de Maria Chahua), mondván, hogy egy fiú már hallja a gonosz szellemek hangját, amióta ellopott egy ezüstnyakláncot a cigányok társaságából. San Dena segít a családnak elvégezni a szeánszot, de hamar megtámadja őket egy láthatatlan erő, ami magával ragadja a fiút a pokol gyomrába. A médium elmondja, hogy majd ismét "találkozunk" egy napon.

Los Angeles, napjainkban. Egy banki hitelügyintéző, Christine Brown (Alison Lohman) azt reméli, hogy valamikor kinevezik igazgatói asszisztensnek, csakhogy a munkatársa, Stu Robin is harcol a posztért. A főnöke, Jim Jacks, azt tanácsolja a nőnek, hogy bizonyítson; lássa a döntéseket hozó, kapó promóciókat. Christine-t hamarosan megkeresi egy idős cigányasszony, Sylvia Ganush (Lorna Raver), aki arra kéri őt, hogy hosszabbítsa meg a házán lévő jelzáloghitelét. Bár Christine-nek szimpatikus a válságban szenvedő öregasszony, de ennek ellenére mégis elutasítja a meghosszabbítást, ezzel bizonyítva a főnöke szemében. Ganush a nő előtt letérdelve könyörög, hogy nem vehetik el tőle a házat, mert nincs hová mennie. Nem akar menni öregek otthonába, és a lányát sem szeretné terhelni pénzkölcsönkéréssel. Hamar eldurvul a helyzet – Christine megijed az asszony agresszivitásától; az iratait ledobja az asztalra, majd őt hibáztatja mindenért; elmondja neki hogy "megszégyenítette", valamint megfogadja, hogy bosszút fog állni, ekkor kísérik ki a biztonságiak az ajtón. Jim bókokkal illeti Chritine-t, hogy helyesen kezelte a helyzetet.

Amikor Christine a bank parkolóházába megy, hogy hazavezessen, Ganush megtámadja őt a kocsi hátsó üléséről. Az asszony letép egy gombot Christine kabátjáról, és egy átkot szór rá, majd átnyújtja a nőnek, amitől az elájul. Később a barátjával, Clay Daltonnal (Justin Long) elmennek egy látnokhoz, Rham Jas-hoz jósoltatni, aki elmondja neki, hogy egy gonosz szellem kísérti őt. Otthon Christine-t megtámadja a szellem és rémálmai kezdenek lenni Ganush-al. A következő napon a munkahelyén, ordítani kezd Stu-val és az orrából erősen spriccelni kezd a vér az asztalra, ami a főnökére is csapódik. Ekkora elfut, majd Stu titokban egy fájlt elcsen Christine asztaláról.

Christine elmegy Ganush házához, hogy beszéljen vele, de megtudja a lányától, hogy az előző este meghalt. Christine visszatér Rham Jas-hoz, majd a férfi elmagyarázza neki, hogy mindaddig, amíg Christine a tulajdonosa az elátkozott tárgynak, ő lesz a gazdája, és a Lamia (amely megeszi az áldozatait) nevezetű hatalmas démon kísérteni fogja, aki három napig kínozza az áldozatát, mielőtt a pokol örökkévalóságába kerülne. Azt javasolja, hogy hozzon áldozatot, amitől a démon megnyugszik egy időre. Kétségbeesetten, hogy leállítsa a támadásokat, Christine vonakodva feláldozza a háziállatát, egy cicát. Az éjszaka folyamán Clay szüleinél vacsorázik a fiatal pár, ám a Lamia ismét gyötörni kezdi a nőt, de ezúttal az illúziók segítségével, majd Daltonék elkezdenek tartani a nő viselkedésétől.

Christine visszatér Rham Jashoz, és elmondja neki, hogy Shaun San Dena képes kockáztatni az életét, csakhogy megállítsa a gonosz démont, 10,000 dollár ellenében. San Dena egy szeánszcsapdát készít a Lamia szellemének egy kecskét feláldozva; lehetővé teszik neki, hogy a teste a kecskébe költözzön, hogy aztán megölhessék. Rham Jas próbálja a démont meggyőzni, hogy ne lopja el Christine lelkét, emellett megesküszik, hogy soha nem hagyja abba, amíg a nő életben van. Christine ezután ráhelyezi San Dena kezét a kecskére, hogy a lelke belépjen a testébe. San Dena asszisztense, Milos próbálja megölni a kecskét, de megharapja őt és ugyanolyan megszállottá válik, aki megtámadja a szeánsz többi tagját. San Dena elűzi a Lamiat a szeánsz közben, de ő a folyamat során meghal. Christine úgy gondolja, hogy a közegnek sikerült legyőznie a Lamiat, de Rham Jas kifejti, hogy csak a szellemét sikerült elűzni a következő napig. Ezután az átkozott gombot beleteszi egy borítékba, és elmondja a nőnek, hogy csak úgy tud megszabadulni az átok alól, ha elajándékozza valakinek, így az átok az adott személyre száll.

Christine találkozik Stuval és úgy dönt, hogy a borítékot neki adja bosszúból, mert ellopta a munkáját, de végül meggondolja magát, miután látta rajta, hogy milyen szánalmas, könnyes és rémült. Rham Jas útmutatásával Christine megtudja, hogy Ganushnak is oda tudja adni, bár ő meghalt. Christine elmegy a sírjához és felássa, majd az elzárt borítékot a szájába teszi még éppen időben, hajnal előtt; látszólag véget ér az átok.

Christine hazatér, és arra készül, hogy találkozzon Claytonnal a Los Angelesi vonatállomáson, hogy aztán egy hétvégi kirándulásra elutazzanak Santa Barbarára. Hamarosan kap egy üzenetet a főnökétől, aki elmondja neki, hogy az igazgatóhelyettesi pozíció az övé lett, mivel Stu bevallotta, hogy ellopta az asztalán lévő papírmunkáit, emiatt kirúgták a cégtől. Az állomáson, Christine az új kezdet jeleként vásárol egy új kabátot. Clay javaslatát tervezik, de kiderül, hogy Christine összekeverte a borítékokat a kocsijában, még korábban; Christine rájön, hogy egy másik borítékot (amelyikben egy pénzérme volt) tett Ganush szájába, ekkor rájön, hogy még mindig veszélyben van. Elszörnyedve Christine hátrálni kezd és leesik a sínekre. Ahogy a vonat kezd közeledni, egy tüzes kéz jelenik meg a pokolból és lehúzza Christinet a mélybe, egészen addig amíg a lángok el nem tűnnek a valóságban, közben Clay rémülten figyeli a platform felett, hogy az átkozott gomb a kezében van.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Fogadtatás és értékelés[szerkesztés]

A film általánosságban pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 32% a 100-ból, amely 81 véleményen alapul.[4] A Rotten Tomatoeson a Pokolba taszítva 92%-os minősítést kapott, 254 értékelés alapján.[5] A film bevételi szempontból jól teljesített, világszerte több mint 90,8 millió dollárt bevételezett, amely a 30 millió dolláros költségvetésével szemben nagyon jó eredmény.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pokolba taszítva. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2016. december 3.)
  2. POKOLBA taszítva. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2016. december 3.)
  3. ISzDb – POKOLBA TASZÍTVA (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2016. december 3.)
  4. Drag Me to hell. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. december 3.)
  5. DRAG ME TO HELL. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2016. december 3.)

További információk[szerkesztés]