28 nappal később

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
28 nappal később
(28 Days Later)
2002-es brit film

RendezőDanny Boyle
ProducerAndrew Macdonald
Műfaj
  • horrorfilm
  • zombifilm
  • posztapokaliptikus film
  • disztópikus film
ForgatókönyvíróAlex Garland
Főszerepben
ZeneJohn Murphy
OperatőrAnthony Dod Mantle
VágóChris Gill
JelmeztervezőRachael Fleming
DíszlettervezőMark Tildesley
Gyártás
Gyártó
  • DNA Films
  • UK Film Council
Ország Egyesült Királyság
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő113 perc
Költségvetés8 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóFox Searchlight Pictures
Bemutató
  • 2002
  • 2002. november 1. (Egyesült Királyság, Írország)[1]
  • 2003. június 5. (Németország)[2]
Korhatár16 III. kategória (F/3024/J)
Bevétel
  • 84 661 434 $ (világszerte)
  • 45 064 915 $ (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
Következő28 héttel később
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz 28 nappal később témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A 28 nappal később (eredeti címe 28 Days Later) 2002-ben bemutatott angol horrorfilm, rendezője Danny Boyle, a forgatókönyvet Alex Garland írta, zenéjét pedig John Murphy szerezte. A főbb szerepekben Cillian Murphy, Naomie Harris, Megan Burns, valamint Christopher Eccleston látható. A film nagy sikert aratott, és megreformálta a zombis műfajt: ez volt az első olyan alkotás, amelyben a tematika szakított a korábbi formával, és lassan csoszogó, agyatlan élőhalottak helyett eszeveszett sebességgel rohangászó, rendkívül agresszív fertőzötteket vonultat fel.

A filmnek 2007-ben készült el a folytatása.

Történet[szerkesztés]

A Cambridge-i Főemlőskutató Intézetbe egy éjjel a helyi állatvédő szervezet tagjai behatolnak, aki elszörnyedve tapasztalják a védtelen majmokon végzett kísérletezéseket. Az egyetlen tudós próbálja megakadályozni, hogy az állatvédők kiengedjék az állatokat, mondván, hogy "düh-kórral fertőzöttek", és rendkívül fertőző a betegség. Az állatvédők azonban nem hisznek a tudósnak, és kiengedik az egyik majmot, amely azonnal meg is támadja és egy harapással megfertőzi az egyik állatvédőt. A kór másodpercek alatt hörgő, vérszomjas fenevaddá változtatja a nőt, a kór pedig terjedni kezd az intézetben...

28 nappal később Jim (Cillian Murphy), egy biciklis futár felébred a kómából egy londoni kórházban. Az intézmény azonban teljesen kihalt, ráadásul a város is kong az ürességtől: sehol egyetlen élőlény sem. Jim zavartan, rémülten bóklászik a hatalmas metropoliszban, és végül elér egy helyi templomba. Ám az ott remélt biztonság helyett egy vérző szemű, rendkívül agresszíven viselkedő papot talál, így kénytelen elmenekülni. Az utcára érve veszi észre, hogy az emberek ugyancsak furcsák lettek, és mindegyikük Jimet kezdi üldözni. A férfi összefut két normális személlyel, Markkal (Noah Huntley) és Selenával (Naomie Harris), akik elmondják, hogy egy hónappal korábban zavargásokról érkeztek hírek szerte az országban: az emberek megvadultak és megtámadták egymást. A katasztrófát egy elszabadult vírus okozta, amely végigterjedt az egész országban. A vírus az áldozatokat kontrollálhatatlan, eszeveszett dühre sarkallja, a fertőzöttek pedig minden egészséges embert megtámadnak és megölnek. Jim elhatározza, hogy visszamegy a családi házukba, Selena és Mark pedig felajánlják, hogy elkísérik őt, de csak reggel indulnak tovább.

Másnap reggel aztán elindulnak Jim otthona felé, ahol azonban a férfi a hálószobában a szülei holttestére bukkan, akik öngyilkosságot követtek el, mintsem hogy a fertőzöttek végezzenek velük. Egyszer csak felbukkan a szomszéd, aki ugyancsak agresszív szörnyeteg lett, és megtámadja Jimet. Selena és Mark megmentik a férfit, ám Markot megharapja a fertőzött szomszéd, így Selena azonnal végez vele. A nő elmondja Jimnek, hogy a kór vérrel és nyállal, harapás útján terjed, a vírus lappangási ideje pedig rendkívül rövid, így csupán 15-20 másodperc áll rendelkezésre a fertőzött személyek megölésére, mielőtt átváltoznak. A duó összeszedi a fontosabb cuccaikat és tovább indulnak.

Esteledik, és az utcán haladnak, miközben beszélgetnek egymással, amikor Jim egy közeli társasház egyik ablakából fényvillogást lát. Odamennek, ám közben megtámadják őket a fertőzöttek. Sikerül bebocsájtást nyerniük a lakásba, ahol egy férfi, Frank (Brendan Gleeson) és a lánya, Hannah (Megan Burns) lakik. Később Jim kifejezi háláját Selenának, amiért Markkal megmentették az életét.

Másnap reggel Frank megmutat Jiméknek egy hangfelvételt, amelyet egy héttel korábban fogott: egy katonai támaszponton állítólag van gyógymód a fertőzésre, és a katonák meg tudják védeni a túlélőket. A támaszpont 42-es blokádnál, északkeletre Manchestertől áll. Selena azonban kételkedik: mivel felvételről van szó, lehet, hogy a katonák már nincsenek is ott, ráadásul nem is garancia, hogy ha elindulnak, találhatnak-e valamit. Végül mégis elindulnak Frank taxiján. A túlsó partra vezető legrövidebb úton, egy alagúton át indulnak tovább, amely azonban tele van roncsokkal, ráadásul ekkor defektes is lesz a kocsi. Miközben abroncsot cserélnek, az alagútban hirtelen felbukkan egy hordányi fertőzött is, akik megtámadják a csapatot. Szerencsére időben sikerül befejezni az abroncscserét, és Jimék elmenekülnek. Megállnak egy benzinkútnál tankolni és ennivalót venni magukhoz, ám Jim vissza megy a boltba, ahol egy fiatal fiú rátámad. Jim a nála lévő baseballütővel kénytelen agyonverni a fertőzöttet. Továbbindulnak, ám mivel már kezd sötétedni, ezért megállnak éjszakára. Selena és Jim egyre jobban megbíznak egymásban és kedvelik a másik társaságát.

Másnap reggel továbbindulnak, és hamarosan elérik a támaszpontot - ám döbbenten veszik tudomásul, hogy a blokád elhagyatott. Frank és Jim körülnéz, míg Selena Hannával marad. Egy baleset következtében azonban Frank megfertőződik, és társai szeme láttára üt ki rajta a betegség. Selena azt ordítja Jimnek, hogy ölje meg Franket, aki eleinte habozik, végül mégis támadásba lendül. Ám mielőtt megtehetné, felbukkannak a katonák, akik a felvételt küldték, és végeznek Frankkel. Selenát, Hannát és Jimet elviszik a támaszpontra, ahol a parancsnok, Henry West őrnagy (Christopher Eccleston) fogadja őket. Selena magát okolja azért, ami Frankkel történt, Jim próbálja megnyugtatni. West őrnagy körbevezeti Jimet és megmutatja, hogyan védekeznek a fertőzöttek ellen - illetve az egyik volt társukat, Mailer közlegényt (Marvin Campbell). Elmondja, azért tartják láncon a fertőzött katonát, hogy ezáltal többet tudjanak meg a fertőzésről, és kiderítsék, mennyi idő szükséges ahhoz, hogy a fertőzöttek éhen haljanak. A vacsora közben egy csapat fertőzött megtámadja a házat, ám sikerül elhárítani a támadást. Közvetlenül ezután viszont az egyik katona, Mitchell obszcén javaslatokat tesz Selenának és fizikailag is a közelébe férkőzik, így Jim megpróbálja megállítani, ám csak West közbelépésével sikerül lecsillapítani a helyzetet. West négyszemközt beszél Jimmel, és felfedi előtte, hogy miért is hozták őket ide: mivel nem tudják, túlélhetik-e a fertőzést, ezért biztosítani akarják a fennmaradást, vagyis Selenát és Hannát szexrabszolgának akarják felhasználni. Jim megkeresi a két nőt, és megpróbálnak elmenekülni Frank taxijával, ám a katonák elfogják őket.

Jimet és az árulónak bélyegzett Farrell-t (Stuart McQuarrie) egy cellába zárják, és Jim ekkor tudja meg Farrell-től, hogy a híreszteléssel ellentétben a vírus nem pusztította el az egész világot, csupán a brit szigeteken terjedt el, vagyis a világ többi része mit sem tud az Angliában történt katasztrófáról. Mitchell és Jones érkezik, hogy elvigyék őket az erdőbe, hogy kivégezzék őket. Farrell azt ordítja, hogy előbb őt, így a szadista Mitchell azonnal végez vele. Jones azonban elvéti a lövést, amit Jimre ad le, akinek így sikerül elmenekülnie, majd visszamegy a blokádhoz, ahol beindítja a riasztót. A megérkező néhány katonát megöli, így fegyvert szerez, és visszamegy a házhoz. A fegyverrel kiszabadítja a láncra vert Mailert, aki betör a házba, és terjeszteni kezdi egykori társai közt a vírust. Ezt kihasználva Jim szintén behatol, és Hannah és Selena keresésére indul. Közben megöli a visszatérő Jonest is. Hannah és Selena a helyzetet kihasználva megpróbál elszökni, de Mitchell elkapja őket. Selenát magával rángatja, ám Jim rátámad, és a nő szeme láttára, kíméletlenül meggyilkolja a szadista katonát. Ezután Jim, Hannah és Selena a taxihoz siet, ám abban már vár rájuk West. Jimet lelövi, mire Hannah visszahajt vele a házhoz, ahol a fertőzött Mailer megöli egykori főnökét, majd a lány visszamegy Jimékért, és áttörve a kaput elhagyják a Westley-ház területét.

A két nő Jimmel egy kórházhoz siet, és még idejében sikerül megmenteniük a férfi életét. 28 nappal később Jim már teljesen jól van, Selena pedig ruhákból hatalmas segélykérő szöveget csinál. Épp befejezi a szöveget, amikor Hannah riasztja őket, hogy közeledik egy repülőgép, így azonnal kiterítik a segélykérést. A gép továbbhúz felettük, ám amikor a gép visszafordul, a trió biztos benne, hogy a pilóta meglátta őket...

Szereplők[szerkesztés]

  • Jim (Cillian Murphy) - Egy biciklis futár, aki Deptfordban, London közelében él a szüleivel. A kórházban ébred egy kómából, a várost üresen találja. A film során komoly jellemfejlődésen esik át.
  • Selena (Naomie Harris) - Egy fiatal nő, aki Londonban él. A vírusjárvány kitörésekor Selena családját megölték a fertőzöttek, ő pedig egy másik túlélővel, Markkal együtt egy boltban barikádozták el magukat a londoni metrónál. Ő tanítja meg Jimet a fertőzöttekkel való óvatosságra, de ugyanakkor nagyon odaadó személyiség is.
  • Hannah (Megan Burns) - Egy taxisofőr, Frank lánya. Amikor a vírusjárvány kitört, ő és az apja a lakásukban barikádozták el magukat. Nagyon tapasztalt sofőr, és jó kapcsolatot ápol az apjával.
  • Frank (Brendan Gleeson) - Egy taxisofőr, aki a városközponttól nem messze lévő apartmanjukban barikádozta el magát a feleségével és a lányával, Hannahval. A taxija válik a menekülési járművé a túlélők számára. Amikor elérik Manchestert, véletlenül megfertőződik, amikor egy hulla fertőzött vércseppje a szemébe hullik, majd a katonák lövik le.
  • Mark (Noah Huntley) - Egy fiatal férfi, aki Londonban élt a szüleivel és a nővérével. A járvány kitörésekor az egész családját elvesztette. Selenával egy boltban barikádozta el magát, majd a Jimmel való találkozás után utóbbi lakásához mentek, ahol azonban Jim immár fertőzött szomszédai megsebesítették. Mielőtt átváltozott volna, Selena a machetéjével végzett vele.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. május 13.)
  2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 28 Days Later című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]