Démonok között

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Démonok között
(The Conjuring)
2013-as amerikai film

RendezőJames Wan
ProducerTony DeRosa-Grund
Peter Safran
Rob Cowan
Vezető producerWalter Hamada
Műfaj
ForgatókönyvíróChad Hayes
Carey W. Hayes
FőszerepbenVera Farmiga
Patrick Wilson
Ron Livingston
Lili Taylor
ZeneJoseph Bishara
OperatőrJohn R. Leonetti
VágóKirk M. Morri
JelmeztervezőKristin M. Burke
DíszlettervezőJulie Berghoff
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
The Safran Company
Evergreen Media Group
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínÉszak-Karolina
Játékidő112 perc
Költségvetés20 millió amerikai dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Egyesült Államok
Warner Bros. Pictures
 Magyarország
Intercom
BemutatóEgyesült Államok2013. július 19.
Magyarország2013. szeptember 19.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel318 millió amerikai dollár
Kronológia
KövetkezőDémonok között 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Démonok között (eredeti cím: The Conjuring) 2013-ban bemutatott amerikai misztikus horror James Wan rendezésében. A főbb szerepekben Patrick Wilson és Vera Farmiga láthatók, ők az ismert, paranormális jelenségeket kutató Warren-házaspárt alakítják. A film nagymértékben épít az 1977-es The Amityville Horror című regényre.[1] A film története valós eseményeken alapul, ugyanis Warrenék valóban kapcsolatba kerültek egy családdal, akikkel újonnan vásárolt Long Island-i házukban megmagyarázhatatlan, furcsa jelenségek történtek.[2]

A film 2013 júliusában a mozikba kerülő film szakmai és közönségsikert aratott, egyike lett a legtöbb bevételt hozó horrorfilmeknek és a modern kor egyik legnagyobb alkotásaként emlegetik a műfajt kedvelők. 2014-ben spin-offként egy előzménytörténet készült hozzá Annabelle címen, 2016-ban pedig megjelent a folytatása, a Démonok között 2. 2018. szeptemberétől a második rész spin-offját, az Apácát vetítik a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

A film 1968-ban kezdődik, amikor két fiatal nő és egy férfi mesélnek a Warren-házaspárnak az Annabelle névre hallgató babájukról, amelyet véleményük szerint megszállt valami.Ekkor kerül bemutatásra, hogy Warrenék mesterei a paranormális jelenségeknek és az azoktól való megszabadulásnak: Ed az egyetlen ember a világon, aki nem felszentelt pap és mégis levezényelhet ördögűzést, ha a helyzet úgy kívánja, míg Lorraine különleges képessége az érzelmek és a jelenségek vizuális észlelése, egyfajta látnokként. Majd a film előreugrik pár évet, ahogy az egyik, mindezidáig a nagyközönség elől eltitkolt esetüket mutatják be. 1971-ben a Perron házaspár és öt lánygyermeke Rhode Island-en vesznek áron alul egy elhagyatott házat. Az első nap minden remekül indul, leszámítva, hogy a család kutyája, Sadie, nem akar bemenni a házba, a lányok pedig találnak egy befalazott lejáratot a pincébe.

Ezután azonban különös események veszik kezdetüket: a ház összes órája megáll hajnali 3 óra 7 perckor, Sadie-t pedig elpusztulva találják meg a ház előtt. Ugyanazon az éjjel Nancyt és Christine-t egy kísértet támadja meg és becsapja a szobájuk ajtaját. Carolyn, az anyjuk, aki furcsa sérüléseket fedezett fel magán, tapsolást hall a folyosóról. Követve a zajt, megdöbbenve tapasztalja, hogy a képek lezuhannak a falról. Nevetés hangját hallva benyit a pincébe, ahol csapdába esik, a szellem pedig rátámad. Ugyanebben a pillanatban Andreát és Cindyt a szekrény tetejéről támadja meg egy szörnyalak.

Carolyn elhatározza, hogy szakértők segítségét kéri, így kerül képbe a Warren házaspár, akik az Annabelle-ügy befejezését követően vállalják az esetet. A házat felmérve megállapítják, hogy ördögűzésre lesz szükség, de ehhez a katolikus egyház engedélyét is ki kell kérni, és további vizsgálatok szükségesek. Kutatásaik során felfedezik, hogy a ház valamikor egy Bathesba nevű nőé volt, aki a salemi boszorkány Mary Eastey leszármazottja volt. Feláldozta az egyhetes újszülött gyermekét a Sátánnak, majd felakasztotta magát 1863-ban, de előtte megátkozta a földjét és annak minden jövőbeli bitorlóját. Azóta a földet több kisebb telekre osztották fel, de mindegyik telken gyilkosságok és öngyilkosságok tömege történt az elmúlt évszázadban. Ed és Lorraine néhány ember segítségével megfigyelő-szerkezeteket helyeznek el a házban és kutatni kezdenek. Cindy alvajárása során felfedezik a gardróbban található titkos járatot a pincébe. Lorraine bemegy rajta, de lezuhan, a mélyben pedig találkozik Bathesba egyik régi áldozatának szellemével: egy nővel, akit arra kényszerített, hogy ölje meg a gyermekét. Közben odafent Nancyt a hajánál fogva kezdi el rángatni az entitás.

Warrenék szerint a szellem ráakaszkodik a családra, így szinte lehetetlenséggé válik majd megszabadulni tőle. A Perron család motelbe költözik az események tisztázásáig, míg Warrenék megkérik az ördögűzésre az engedélyt. Eközben a szellem figyelmeztetésképp megtámadja a saját kislányukat is az otthonában, az Annabelle babát is felhasználva. Közben senki sem sejti, de Carolyn testét megszállta a szellem, aki Christine-t és Aprilt visszaviszi magával a házba, hogy megölje ott őket. A többiek utánaerednek, ahol lefogják és lekötözik a nőt. Az idő szűkössége miatt Ed úgy határoz, hogy maga fogja levezényelni az ördögűzést. Kezdetben sikerül is, de Carolyn még egyszer ráront a lányaira, amelyet csak Lorraine tud megfékezni.

Miután hazatértek, egy üzenet várja őket, hogy – már feleslegesen, de – megkapták az engedélyt az ördögűzésre az egyháztól, egyben egy újabb eset kivizsgálására kérték fel őket.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Lorraine Warren Vera Farmiga Bertalan Ágnes
Ed Warren Patrick Wilson Széles Tamás
Carolyn Perron/Bathsheba Lili Taylor Kisfalvi Krisztina
Roger Perron Ron Livingston Czvetkó Sándor
Andrea Perron Shanley Caswell Hermann Lilla
Nancy Perron Hayley McFarland Koller Virág
Christine Perron Joey King Győriványi Laura
Cindy Perron Mackenzie Foy Jelinek Éva
April Perron Kyla Deaver Károlyi Lili
Drew Thomas Shannon Kook Czető Roland
Brad Hamilton John Brotherton Zöld Csaba
Judy Warren Sterling Jerins Vida Sára
Georgiana Moran Marion Guyot Molnár Zsuzsa
Gordon atya Steve Coulter Orosz István
Debbie Morganna May Sipos Eszter Anna
Camilla Amy Tipton Bálizs Anett
Riporter Arnell Powell Maday Gábor

Forgatás[szerkesztés]

A film ötlete az 1990-es években merült fel először, amikor Ed Warren lejátszotta Carolyn Perronnal készített interjúját Tony DeRosa-Grund producernek.[3] DeRosa-Grund ezt hallva vetette fel, hogy a történetet meg lehetne filmesíteni. Ekkor készült el a sztori első vázlata "Conjuring" címen (szabad magyar fordításban "Bűvészmutatvány")[4] Közel 14 évig házalt az ötletével különféle stúdióknál, de a Gold Circle Studios kivételével senkit sem érdekelt az ötlet, igaz, végül ők is elálltak tőle. Ezért DeRosa-Grund összeállt Peter Safran producerrel, és a Hayes-testvérpárral, akik forgatókönyvírók voltak.[4] A fő dramaturgiai változtatás a narratíva lett, amivel mindent Warrenék szemszögéből mutattak be, nem Perronékéból. Ennek érdekében az ördögűző házaspárral gyakran konzultáltak telefonon.[5] 2009-ben a projektet hat stúdió is szerette volna megszerezni, amit végül a Summit Entertainmentnek sikerült.[6] Velük mégsem sikerült minden részletben megállapodni, így DeRosa-Grund felkereste az egyébként vesztes ajánlatot tevő New Line Cinemát, így végül ők készíthették el a filmet.[7]

A forgatás előkészületei 2011-ben kezdődtek, ekkor került képbe James Wan, mint rendező.[8] A film eredetileg "The Untitled Warren Files Project" munkacímen futott, majd ebből lett "The Warren Files", legvégül pedig maradtak az eredeti "Conjuring"-nél.[9]

Elismerések[szerkesztés]

Elismerések listája
Díj Kategória Jelölt Eredmény
Fangoria Chainsaw-díj Legjobb közönségfilm Elnyerte
Fangoria Chainsaw-díj Legjobb női mellékszereplő Lili Taylor Elnyerte
Empire Awards Legjobb horror Elnyerte
Szaturnusz-díj Legjobb horrorfilm Elnyerte
Broadcast Film Critics Association Award Legjobb sci-fi/horror Jelölve
Denver Film Critics Society Award Legjobb sci-fi/horror Jelölve
Fright Meter Awards Legjobb smink Jelölve
Fright Meter Awards Legjobb különleges effektusok Jelölve
Hollywood Film Festival Hollywood Movie Award James Wan Jelölve
MTV Movie Awards Legjobb "halálra rémült alakítás" Vera Farmiga Jelölve
People's Choice Awards Kedvenc horrorfilm Jelölve
Key Art Awards Legjobb előzetes – audio/vizuális Warner Bros. 3. hely
Key Art Awards Legjobb audiovizuális technika 3. hely

Kapcsolódó filmek[szerkesztés]

A film sikerét látva bejelentették a folytatást, mely Démonok között 2. címmel 2016-ban került a mozikba, és az enfield-i kísértetjárás témáját dolgozta fel. 2014-ben pedig megjelent az Annabelle című film, amely a már jól ismert baba története köré épül.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The 'true' story behind 'The Conjuring'”, USA Today, 2013. július 22. 
  2. Vera Farming Spies Spirits In First The Conjuring Photos. Cinema Blend. (Hozzáférés: 2013. március 10.)
  3. Nemiroff, Perri: From the Set: A Report from Our Trip to The Conjuring. Crave Online. Shock Til You Drop, 2013. június 26. [2013. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 26.)
  4. a b Andreeva, Nellie: What's In A Title? 'The Conjuring' Producer And New Line In Dispute Over TV Rights. Deadline.com, 2013. június 21. (Hozzáférés: 2013. június 22.)
  5. Trumbore, Dave: Screenwriters Chad and Carey Hayes Talk THE CONJURING, Finding the Film's Point of View, Real Life Paranormal Incidents and the Appeal of Horror. Collider.com, 2013. június 29. (Hozzáférés: 2013. június 29.)
  6. Fleming, Michael. „Summit possesses 'The Conjuring'”, [[Variety (magazin)|]], 2009. június 16. (Hozzáférés: 2013. június 22.) 
  7. Gardner, Eriq. „New Line Claims 'Conjuring' Partner Committed Trademark Fraud”, The Hollywood Reporter, 2013. június 25. (Hozzáférés: 2013. június 25.) 
  8. James Wan Could Perform the Conjuring. Dread Central. (Hozzáférés: 2013. március 10.)
  9. Ron Livingston, Lili Taylor Scare Up Roles In James Wan's The Conjuring. Cinema Blend. (Hozzáférés: 2013. március 10.)

További információk[szerkesztés]