Eleven kór

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eleven kór
(Malignant)
2021-es amerikai film

RendezőJames Wan
ProducerJames Wan
Vezető producer
  • Eric McLeod
  • Ingrid Bisu
Műfaj
ForgatókönyvíróAkela Cooper
Főszerepben
ZeneJoseph Bishara
OperatőrDon Burgess
VágóKirk M. Morri
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
Atomic Monster Productions
Starlight Media
Midas Innovation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő111 perc
Költségvetés40 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2021. szeptember 1. (Franciaország)[3][4]
  • 2021. szeptember 2. (Magyarország)[5]
  • 2021. szeptember 2. (Németország)[6]
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel15,1 millió amerikai dollár[1][2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Eleven kór (eredeti cím: Malignant) 2021-ben bemutatott amerikai horror-thriller, amelyet James Wan rendezett Akela Cooper forgatókönyvéből, Wan, Ingrid Bisu és Cooper eredeti története alapján. A főszerepben Annabelle Wallis, Maddie Hasson, George Young és Michole Briana White látható.

A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2021. szeptember 10-én mutatta be a Warner Bros., míg Magyarországon egy héttel hamarabb szinkronizálva, szeptember 2-án az InterCom Zrt.. Általánosságban vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól, akik "vagy kínosan átlagosnak, vagy véresen zseniálisnak" találták.[7]

A főszereplő utazást tesz saját elméjében és emlékeiben, hogy megpróbáljon megbirkózni a látomásaival, amelyekben folyamatosan brutális gyilkosságokat lát, miközben azok valós időben megtörténnek.

Cselekmény[szerkesztés]

1993-ban Dr. Florence Weaver és kollégái, Victor Fields és John Gregory egy Gabriel nevű pszichiátriai beteget kezelnek a Simion Gyógyintézetben. Gabriel különleges képességekkel rendelkezik; irányítani tudja az elektromosságot és hangszórókon keresztül sugározza gondolatait. Egy éjszaka Gabriel erőszakossá válik, és megöli az intézmény személyzetének nagy részét.

Huszonnyolc évvel később Madison Lake, a Seattle-ben élő várandós nő hazatér férjéhez, Derek Mitchellhez, miután terhessége miatt rosszul érzi magát a munkahelyén. Egy vita során Derek a falhoz veri Madison fejét, aki ezt követően bezárkózik a hálószobába és elalszik. Madison, ahogy felébred, Dereket holtan találja, miután álmában egy férfi lépett be a házukba, és erőszakosan megölte őt. A gyilkos, mivel még mindig a házban van, megtámadja Madisont is, aki végül elveszti eszméletét.

Másnap reggel Madison a kórházban ébred, és húga, Sydney köfzli vele, hogy a születendő gyermeke nem élte túl a támadást. Miután Kekoa Shaw rendőrnyomozó és társa, Regina Moss kihallgatja, Madison hazatér. Ugyanebben az órában Gabriel elrabol egy nőt, aki a Seattle-i földalatti turnét vezeti. Madison újabb álmot lát arról, hogy Gabriel meggyilkolja Weavert.

A nyomozás során Shaw és Moss felfedeznek egy fényképet, amelyen Madison gyermekkorában látható Weaver házában, és megtudják, hogy a nő gyermekplasztikai sebészetre specializálódott. Madison és a nővére a rendőrséghez fordul, miután végignézték, ahogy Gabriel meggyilkolja Fields doktort. Gabriel kapcsolatba lép Madisonnal, aminek hatására a lánynak eszébe jut a múltja. Ő és a nővére meglátogatják anyjukat, Jeanne-t, hogy többet tudjanak meg. Madison rájön, hogy Gabriel nem a képzeletbeli barátja volt, hanem létező személy, akivel gyerekkorában beszélgetett. Shaw összefüggést talál az orvosok és Madison között, ami elvezeti őt Gregory holttestének megtalálásához.

A nyomozók egy pszichiátriai hipnoterapeuta segítségét veszik igénybe, remélve, hogy felszabadítják Madison emlékeit. Madison felidézi, hogy a születési neve Emily May, és hogy Gabriel azt akarta, hogy megölje a meg nem született húgát. Közel állt hozzá, hogy megtegye, de képes volt megállni. A rendőrség letartóztatja Madisont, amikor az elrabolt nő lezuhan az otthona padlásáról, és kiderül, hogy Gabriel a házában lakott. Később fény derül arra, hogy a nő Serena May, Madison szülőanyja. Sydney ellátogat az immár lezárt Simion kórházba, és kiderül, hogy Gabriel Emily ikertestvére, aki a testében él, mint egy "teratoma" extrém változata, aki ugyanazt az agyat használja, mint Emily. Weaver megműtötte Emilyt, hogy kivágja az élősködő daganatot, és visszavarrja Gabrielt az agyába. Gyermekkorában aludt, de felébredt, amikor Derek beverte a fejét a falba.

Gabriel a zárkában lévő rabtársai által provokálva átveszi az irányítást Madison teste felett, emberfeletti erővel és mozgékonysággal lemészárolja őket és szinte az egész őrsöt, végül ruhájával és fegyverével távozik. Sydney és Shaw elfogja őt a kórházban, ahová Serenát szállították. Shaw-t súlyosan megsebesíti Gabriel, Sydney-t pedig a falhoz szorítja egy hozzádobott kórházi ágy. Sydney tájékoztatja Madisont, hogy Gabriel az oka a vetéléseinek (3x vetélt el), mert a magzatokból táplálkozott. A kinyilatkoztatáson feldühödve Madison felébred, és visszaszerzi az irányítást a teste felett. Egy fekete tudatvilágba transzportálják magukat, Madison a hitetlenkedő Gabrielt rács mögé zárja, mondván, hogy mostantól ő irányít, és Gabriel ereje innentől kezdve az övé.

Miközben Madison elhagyja Gabrielt, hogy a tudatvilágban pusztuljon, a férfi megerősíti, hogy egy nap visszatér. Madison azt válaszolja, készen fog állni rá, amikor visszatér, és otthagyja a gondolatvilágot. Visszatérve a kórházba és teljes mértékben uralva a testét, Madison felemeli a kórházi ágyat, és újonnan szerzett emberfeletti erejével kiszabadítja Sydneyt. A páros megöleli egymást, miközben Madison megerősíti, hogy bár örökbe fogadták, és nem állnak vérrokonságban, ő végig a nővére volt, és büszke arra, hogy az lehet. Miközben ők ketten ölelkeznek, a szoba sarkában enyhén villogni kezd egy villanykörte.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[8]
Emily May / Madison "Maddie" Lake-Mitchell Annabelle Wallis Zsigmond Tamara
Sydney Lake Maddie Hasson Gáspár Kata
Kekoa Shaw nyomozó George Young Fehér Tibor
Regina Moss nyomozó Michole Briana White Peller Anna
Dr. Florence Weaver Jacqueline McKenzie Kovács Nóra
Derek Mitchell Jake Abel Szabó Máté
Winnie Ingrid Bisu Csifó Dorina
Frank Lake Andy Bean Makranczi Zalán
Dr. Victor Fields Christian Clemenson Forgács Gábor
Scorpion Zoë Bell Kokas Piroska

A film készítése[szerkesztés]

2019 júliusában jelentették be, hogy James Wan rendezi a filmet a New Line Cinema égisze alatt Akela Cooper és J.T. Petty forgatókönyve alapján.

2019 augusztusában Annabelle Wallis, George Young és Jake Abel is szerepet kapott a filmben.[9][10][11] 2019 szeptemberében Maddie Hasson, Michole Briana White és Jacqueline McKenzie csatlakozott a film szereplőgárdájához.[12][13] Mckenna Grace 2020 márciusában csatlakozott a stábhoz.[14]

A forgatás 2019. szeptember 24-én kezdődött Los Angelesben,[15][16] és 2019. december 8-án fejeződött be.[17][18]

Megjelenés[szerkesztés]

Az Eleven kórt 2021. szeptember 10-én került az Amerikai Egyesült Államok mozijaiba a Warner Bros. Pictures forgalmazásában, és a New Line Cinema égisze alatt.[19] Eredetileg 2020. augusztus 14-én került volna a mozikba,[20] de a COVID-19 világjárvány miatt a filmet 2020 márciusában törölték a bemutatótervből.[21] A Warner Bros. az összes 2021-es filmjével kapcsolatos terveinek részeként a filmet egy hónapig egyidejűleg az HBO Max szolgáltatásán is streamelni fogják, majd a filmet a normál otthoni média megjelenési időszakáig eltávolítják.[22]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Malignant (2021 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sablon:Cite Box Office Mojo
  2. Sablon:Cite The Numbers
  3. https://www.imdb.com/title/tt3811906/releaseinfo
  4. AlloCiné (francia nyelven). (Hozzáférés: 2021. szeptember 21.)
  5. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
  6. https://www.filmdienst.de/film/details/617603/malignant
  7. Eammon Jacobs: Here's What The Critics Are Saying About James Wan's Malignant. Looper , 2021. szeptember 10. (Hozzáférés: 2021. szeptember 11.)
  8. Az Eleven kór magyar hangjai. ISzDb. (Hozzáférés: 2021. október 8.)
  9. Kroll, Justin: James Wan's New Horror Film Casts Loudest Voice Star Annabelle Wallis (EXCLUSIVE). [[Variety (magazin)|]] , 2019. augusztus 21. [2019. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 23.)
  10. Kroll, Justin: James Wan Finds Male Lead for His Next Horror Movie (EXCLUSIVE). Variety , 2019. augusztus 23. [2019. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 23.)
  11. D'Alessandro, Anthony: Jake Abel Joins James Wan's Untitled Atomic Monster Production. Deadline Hollywood , 2019. augusztus 26. [2019. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 23.)
  12. D'Alessandro, Anthony: James Wan's Untitled Atomic Monster Feature Adds Maddie Hasson. Deadline Hollywood , 2019. szeptember 5. [2019. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 23.)
  13. D'Alessandro, Anthony: Michole Briana White & Jacqueline McKenzie Board James Wan's Untitled Atomic Monster Movie. Deadline Hollywood , 2019. szeptember 23. [2019. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 23.)
  14. Annabelle Comes Home' Actress Mckenna Grace Reteams With James Wan For 'Malignant. [2020. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 5.)
  15. Silver-Cup. Production List . [2019. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 23.)
  16. Robbins, Jason: James Wan's Next Movie Officially Titled Malignant. Screen Rant , 2019. szeptember 24. [2019. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 16.)
  17. James Wan's Original Horror/Thriller "Malignant" Wraps Production. Business Wire , 2019. december 16. [2020. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 28.)
  18. "So we wrapped principal photography on MALIGNANT over the weekend. Big THANK YOU to an amazing cast and crew!! You all worked hard and...". Instagram , 2019. december 10. (Hozzáférés: 2019. december 17.)
  19. Rubin, Rebecca: 'Godzilla vs. Kong' Release Date Moves Back a Week (amerikai angol nyelven). Variety , 2021. január 26. [2021. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 26.)
  20. Pederson, Erik: 'Malignant Release Date Set; James Wan's Horror Thriller Stalks Midsummer. Deadline Hollywood , 2019. október 22. [2019. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 22.)
  21. Galuppo, Mia: Warner Bros. Delays Release of 'In the Heights,' 'Scoob!' Due to Coronavirus. The Hollywood Reporter , 2020. március 24. [2020. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 24.)
  22. Warner Bros. to Debut Entire 2021 Film Slate, Including 'Dune' and 'Matrix 4,' Both on HBO Max and In Theaters. [[Variety (magazin)|]], 2020. december 3. [2020. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 3.)

További információk[szerkesztés]